Sunday, January 4, 2009

Beef Lasagna

First time cuba buat lasagna ni. Tambahan nak merasmikan magkuk lasagna yang beli tempohari. Resepi saya ambil dari MyR, Joayee. Memang kena dengan selera saya,cuma next time nak kena reduce saucenya yang agak berair tu. Kuahnya kena betul betul pekat dan mangkuk lasagna juga perlu dalam. Kalau cetek/shallow, tak byk boleh buat lapisannya.

BAHAN BAHAN

6-8 lasagne sheets
800gm mince meat ( boleh juga campur dengan beef burger yg di hancurkan)
2 onions- chop
3 garlics-chop
1 can chopped tomato with mix herbs
1-2 teaspoons chilli flakes
1 teaspoon curry powder
cube ayam
2 tablespoon tomato puree
1 teaspoon black pepper
options: diced carrots red pepper mushroom
garam, perasa, gula secukup rasa.

white sauce:
1 pint fresh milk
3 table spoon plain flour- or secukup nyer untuk memekatkan
mozarella cheese+ cheedar cheese

Cara-cara

mince filling:
  • tumis bawang dengan api sederhana. sehingga bawang lembut, tp jgn hangit.
    masukkan garlic, then masukkan sayur2 eg: carrots..etc..biarkan carrots n etc meresap minyak tumis tu.
  • Masukkan curry powder, mince meat..biarkan sebentar,lastly masukkan bahan2 seterusnya dan rasa.
  • Masak hingga tinggal sedikit air.but not too dry.


white sauce:

  • Panaskan milk yang di campurkan dengan tepung, kacau hingga pekat. Tutup api.
  • Rebus lasagna sheets hingga agak lembut.
    Time to assamble
    **layer1: filling **layer2: white sos **layer3: cheese **layer4: lasagne sheet **repeat the process sampai habis**
  • Akhir sekali taburkan cheese.

No comments:

Post a Comment