Monday, January 5, 2009

Colek Ikan Tenggiri

Dah lama nak buat resepi dari Zaliana @ MyR ni. Tapi asyik tertangguh jer. Malam ni buat juga walau tak berapa nak cukup bahan. Ikut apa yang ada jer.

Bahan-bahan

4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar (hiris)

Cara-cara
  • Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap).
  • Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh.
  • Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
  • Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment