Friday, January 30, 2009

Udang Sos Thai

Malam ni masak udang sos Thai, resepi ambil dari majalah tapi dah diubahsuai mengikut bahan yang ada kat dapur. Maklumlah dah beberapa hari tak beli barang dapur.

Bahan bahan

10 ekor udang - dibersihkan
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 cm halia - dicincang halus
1 sudu makan thai chili paste
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
Garam secukup rasa

Cara-cara
  • Tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan thai chili paste. Gaul rata.
  • Masukkan sos cili dan sos tomato. Kemudian masukkan udang, kacau biar sekata.
  • Masukkan sedikit air (jika perlu), perasakan dengan garam.
  • Biarkan seketika hingga udang masak, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment