Monday, February 9, 2009

Sweet Corn Muffin


Hari ni buat Sweet Corn Muffin dari resepi Mat Gebu @ MyR untuk minum petang. Bila dah hampir nak masak tu, bau sweet corn ni memang wangi sangat.

Bahan-bahan ( 12 - 14 biji )

110 g mentega
30 g gula halus
6 camca besar "Golden Syrup"
2 biji telur Gred A
165 g tepung gandum*
90 g tepung jagung*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
120 ml susu segar
100 g jagung manis dalam tin

Cara-cara
  • Satukan mentega, gula dan "Golden Syrup" dan pukul hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur.
  • Turunkan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu hingga habis. Gaul hingga rata.
  • Dengan menggunakan spatula, gaul jagung manis bersama adunan sehingga rata.
  • Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh.
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, bergantung pada oven masing.

No comments:

Post a Comment