Hari ni buat Sweet Corn Muffin dari resepi Mat Gebu @ MyR untuk minum petang. Bila dah hampir nak masak tu, bau sweet corn ni memang wangi sangat.
Bahan-bahan ( 12 - 14 biji )
110 g mentega
30 g gula halus
6 camca besar "Golden Syrup"
2 biji telur Gred A
165 g tepung gandum*
90 g tepung jagung*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
120 ml susu segar
100 g jagung manis dalam tin
Cara-cara
- Satukan mentega, gula dan "Golden Syrup" dan pukul hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur.
- Turunkan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu hingga habis. Gaul hingga rata.
- Dengan menggunakan spatula, gaul jagung manis bersama adunan sehingga rata.
- Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh.
- Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, bergantung pada oven masing.
No comments :
Post a Comment