Friday, April 30, 2010

Buat Hair Treatment

picture credit to google.

Balik kerja tadi, cakap ngan my husband nak singgah Hair Saloon untuk cuci rambut. Dah banyak kali asyik bertangguh nak cuci rambut. Syok gak sesekali org lain yg tolong cucikan.

Saya ada masalah keguguran rambut yg merisaukan juga. Dah berbagai jenis syampoo di cuba, sampai pergi farmasi untuk beli syampoo yg anti dandruff dan hair fall ni. Tapi takde perubahan pun.

So tadi, sebelum nak cuci rambut, tanya la juga tentang hair treatment yg sesuai. Katanya ada dan harganya pun takdelah mahal sangat, so saya tanya my husband dia cakap ok sebab kalau saya buat treatment nanti tak sempat nak masak pulak. Since dia cakap ok, nanti dia belikan dinner, so saya pun on je lah.

Tapi dia cuci rambut tak lama sangat dan rasa macam cuci rambut sendiri kat rumah. Selalunya kat kedai yg saya biasa pergi tu, dia cuci 3 kali dan siap ada massage kepala dan bahu lagi. So memang rasa lega bila dah selesai tu. Tapi yg kat sini, rasa cam tak best je, lagipun ini kali pertama saya ke kedai ni. So tak tau servicenya macam mana. Nak ke kedai yg selalu saya pergi tu, agak jauh juga dan maklmlah awal bulan dan hujung minggu pulak, confirm ramai org. Malas nak tunggu, so terpaksa cari kedai lain.

Tengoklah seminggu dua lagi, mana tau keguguran rambut saya berkurangan ke... Siapa tahukan.

Burger Daging Kukus


Sape nak makan burger? Silalah buat atau beli sendiri ye.......

Malam Minggu lepas, saya ada beli burger depan Apartment Perdana berdekatan Giant Shah Alam tu, sebabnya saya ternampak kat banner tu dia tulis BURGER DAGING KUKUS yang pertama di Malaysia kot. So terpesona sekejap, cehhhh...alasan nak makan burger sebenarnya. Saya beli la satu, eh eh..sedap la pulak. Sebabnya daging tu tak keras sebab terlalu lama bakar atas kuali. Tapi yg tak tahannya sebab kena tunggu lama malam tu, ramai benor org order.

So semalam gi beli daging burger dan balik rumah buat sendiri. Tak yah tunggu lama lama kan....

Thursday, April 29, 2010

Manggo & Kiwi Shrikhand


Seperti biasalah kan, saya ni peminat dessert so kali ni pun saya letak entry dessert juga. Sebelum balik kerja tadi singgah beli barang dapur sikit, sempat capai buah mangga dan kiwi. Selalunya kiwi masam tapi kali ni kena yg agak manis juga. Sedap buah kiwi ni.

Saya pernah nampak resepi ni kat internet, dulu saya cuma letakkan yogurt, madu dan buah yang telah dipotong ke dalam bekas. Tapi kali ni ada penambahan bahan sikit.

Bahan bahan

1 cawan plain yougurt
2 sudu makan madu
1 sudu makan susu segar
1 cubit saffron
1 biji buah pelaga yg di tumbuh hancur.
Buah mangga dan kiwi yang di potong kiub

Cara cara

1. Campurkan saffron dan susu segar, panaskan di dalam microwave seketika.
2. Campurkan semua bahan kecuali buah buahan. Gaul sekata. Tuang ke dalam bekas yg sesuai.
3. Letakkan buah buahan yg telah dipotong kiub di atasnya.
4. Sedia untuk dinikmati.

Makcik Sibuk.......


Picture credit to google


Adoiiii.....hari ni sibuk sangat dari pagi lagi. Tak sempat nak mengular hari ni. Penat sangat, kepala pun tak boleh nak fikir dah. Semalam akak tak masak you, trauma sebab sesat. wakakakaka......

Hari ni pun tak pasti lagi. My husband dah tanya samada nak masak atau nak beli je nanti. Saya cakap, nantilah saya fikir dulu. Bergantung kat mood nanti. kalau rajin saya masak, kalau dah malas tahap gaban, saya call je suruh beli. Tungguuuuu......

Wednesday, April 28, 2010

Bukan Sesat, Tapi Silap Jalan......

picture credit to Google.

Pagi tadi saya nak ke Klang atas urusan kerja, tapi instead terus guna Federal Hiway,saya melencong sikit. Saya ikut arah nak ke PROTON sebab saya nak ke Kota Kemuning.

Ha... kenapa saya nak ke Kota Kemuning? Sebabnya saya nak menyinggah kat kedai 100 Yen. Sempat lagi makcik ni nak menyinggah walau dalam keadaan nak cepat tu. Lepas tu kan, dah la buat salah sebab menyinggah, konon kononnya tak nak masuk Kesas Hiway balik sebab nak jimat duit tol yang RM 2.20 tu.

Jadi saya terus ikut jalan ke Bukit Rimau, lepas tu mula lah confused nak belok ikut mana. Sebabkan tak pasti, saya main belok je ikut gerak hati sebab takde proper sign board. Bila dah menonong je drive, saya dah risau sebab saya sendiri dah tak pasti kat mana saya berada. Nak jadi cerita pulak, saya tertinggal Handphone. Sudahlah, nak telefon kawan kawan sebab nak tanya jalan pun tak boleh.

Nasiblah waktu siang kan, jadi takdelah mengelabah sangat. So hari ni saya makan angin kat KG JOHAN SETIA Klang. Bila dah lama drive barulah nampak signboard ke Klang, Shah Alam ata Port Klang. Fuhh.... selamat juga saya sampai. Tapi confirm tak citer kat my husband, sebab takut kena tempelak pasal sesat dan takut kena sound sebab shopping waktu kerja.....

Apam inti kelapa


Hari tu masa buat kuih tepung bungkus, masih ada baki inti kelapa. Saya simpan dalam bekas kedap udara dan bila check masih elok lagi. Jadi untuk breakfast pagi tadi saya buat apam inti kelapa.Tapi kali ni apam tak nak mekar cam tempohari, sekadar tersengih je.

Saya malas nak keluarkan periuk pengukus, jadi saya gunkan electric steamer. Jadi result dia tak begitu membanggakan. Kesimpulannya, kalau nak buat apam, kena guna old method/ old gadget.


Kali ini saya cuba resepi kak Fida dari MyR. Saya buat 1/3 je dari adunan asal. Nasib baik juga tu, kalau tak puas nak habiskan.

Ikan Masak Sos


Hari tu masa sepupu my husband datang, sempat lagi dia pergi memancing kat Port Klang. Dia ni memang kaki pancing,pantang ada masa dan kesempatan je mesti nak memancing. Ketagih kata orang.

Kebetulan dia dapat pancing ikan jenahak seekor. Lepas tu dia bagi la kat saya 2 ketul/slices. Agak besar juga, so malam tadi saya buat masak sos sempoi dan main campak campak je. Malas nak refer resepi ke.

Bahan bahan

2 ketul ikan - dibersihkan dan letak garam kunyit dan di goreng. Ketepikan.
1 inci halia - mayang
2 cili merah - dipotong serong
1 cili hijau - dipotong serong
1 labu bawang besar - di potong bulat
1 ulas bawang putih - dimayang
1 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos tomato
1 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa

Cara cara

1. Tumis bawang besar, putih, halia, cili merah dan hijau hingga layu.
2. Masukkan cili kisar dan biarkan hingga masak. Masukkan sos tomato.
3. Masukkan sedikit air bergantung pada kepekatan kuah, biarkan ia mendidih.
4. Perasakan dengan garam, masukkan buah tomato dan ikan tadi.
5. Balik balikkan seketika dan bolehlah di angkat.

Tuesday, April 27, 2010

Award dari Azatie

Ambik award ni dari rumah atie. Thanks so much dan maaf sebab terlwat ketapi gi ambik. hehehehe....

Monday, April 26, 2010

Kari Ketam dengan rebung


Yang ni menu asasi my husband. Asal tanya je nak masak apa dengan ketam, selalu jawabannya ialah kari. Nanti kalau buat masakan lain tak dijamah pulak. So lebih baik masak ikt apa yang dia nak makan.

Since dah ada rebung yang sepupu dia bawa tu, saya masukkan sekali. Tak perl la saya masukkan sayuran lain. Sekurang kurangnya dia makan juga rebung ni. Sepupu suami cakap, rebung ni dari rumah arwah MIL. Since dia nak datang Shah Alam, mak sedara my husband siap ambikkan untuk saya. Dapat juga rasa rebung yang bukan di tinkan tu. Kalau beli yg kt pasar tu selalunya dari siam dan entah berapa lama ditinkan. Tapi sesekali teringin, saya beli la juga.

Pekasam Goreng


Salah satu menu dinner malam ni. Plan tak nak makan nasi masa dinner tapi bila dah nampak pekasam ni tak boleh tahan.
Resepi yang senang, goreng ikan pekasam dan ketepikan. Mayang bawang besar dan cili merah dan hijau. Goreng hingga layu. Letakkan sekali dengan ikan pekasam tadi. Yummy....

I'm Soooooo Sleepy

Gambar credit to google.

Pagi ni saya mengantuk sangat, rasa nak buka mata pun payah bebeno.Tapi gagahkan juga diri ni memandu ke Klang sebab dah janji dengan client. Kalaulah hari ni cuti ke mau rasanya saya landing dan ZZZZZZZZZZ.....

Malam tadi sepupu suami yang dari Perlis tu datang rumah lagi, mereka sampai lebih kurang pukul 10 malam. Lepas tu ralit berborak sedar sedar dah pukul 1 pagi. Kitaorang ni paling lewat pun pukul 10.30 dah masuk beradu. Ha, apalagi hari ni masing masing kuyu je mata. Masa tengah menaip ni pun, mata saya dah kuyu semacam dan rasa nak zzzzzzzzzzzzzzzz.

Sunday, April 25, 2010

Buah Tangan dari Perlis...


Saja nak masukkan gambar buah tangan yang sepupu suami bawa dari Perlis. Mereka datang kerana adik iparnya nak bertunang hari ni. Yang ini ialah buah Mempelam Harum Manis yang fofular kat negeri Perlis.


Yang ni ialah rebung yang sudah siap di rebus. Sedap kalau masak gulai dengan tulang atau ikan sungai. Favourite saya ni.


Yang ini pula ialah pekasam ikan puyu. Uishhh..... kalau goreng dengan bawang dan cili memang kaw kaw makan nasi. Saya pernah nampak satu resepi buat masak lemak ikan pekasam, tapi saya tak pernah cuba la pulak. Sape nak rasa, meh la datang rumah saya.

Aktiviti pagi ni......


Pagi ni kena turun ke Driving Range sebab temankan my husband pukul bola. Petang semalam saya ikut juga, lepas tu dah sampai sana duduk lepak dulu sebab kebetulan ramai pulak org. Sambil sambil tunggu my husband pukul bola, ada sorang auntie ni yang datang pukul bola juga. Bila dia tengok saya kat bangku tu, dia datang menyapa dan lama lama leka berborak sampai akhirnya saya tak pukul upn bola walau sebijik.

Tapi ok juga berborak dengan dia, banyak juga cerita menarik yg dikongsi dengan saya. My husband cakap dia selalu kat Driving Range tu, selalunya weekdays. Oh berbalik pada hari ni, kami ke sana lebih kurang pukul 9 pagi, lepas pukul 50 biji bola saya dah stop sebab matahari dah silau mata. My husband masih kat sana dengan kawannya dan saya balik dulu. Sampai rumah, siapkan air kelapa, bawa paper dan lepak kat pondok dul sementara nak fikir fikirkan apa nak masak untuk lunch nanti.

Saturday, April 24, 2010

Pisang Cicah Coklat


Ada lebihan coklat ganache yang saya buat untuk kek tadi.Lepas tu teringat pernah nampak kawan kawan yang cicah buah dengan sos coklat ni.

Sebelum ni cuma pernah makan strawberry cicah coklat je tapi sebab hari ni cuma ada pisang emas di bawa belayar je, jadi saya hanya gunakan pisang semata mata. Sedap tau, tak caya cubalah. hehehehe...saya je yang bar rasa, org lain dah tak larat nak makan.

Chocolate and Cheese Cake


Patutnya Marble Cheese Cake tapi bila dah buat marble tapi tak nampak langsung marblenya terpaksalah tukar nama. Tapi rasa tetap maintain.
Actually buat tengahari tadi sebab sepupu suami saya nak datang rumah. So tak kanlah nak jamu air dengan biskut tawar je kan. Kenalah rajin rajinkan sikit.


Resepi asal dari umifiza dari MyR, tapi sebabkan oven saya rosak jadi saya terpaksa gunakan kaedah mengukus. Teksture nya lebih moist.

Bahan A
185gm butter
1/4 cwn serbuk koko
1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung naik sendiri
2 biji telur

Bahan B
250gm cream cheese
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn fresh milk
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

* Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
* Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
* Dalam bekas lain, pukul cheese ngan gula dan esen hingga sebati. Then masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
* Tuangkan adunan koko berselang seli ngan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser ngan butter.
* Kemudian lorekkan ngan lidi untuk hasilkan marble. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong.

Friday, April 23, 2010

Kerabu Jantung Pisang


Akhirnya kerajinan datang juga walau pun tak la banyak sangat tapi at least ada org tak kebuluran la malam ni. Kerabu Jantung Pisang, kalau ratah pun sodap juga.

Rojak Buah


Mari mari mari!!!!!! Sape nak makan rojak buah, silalah bawa garfu atau sudu sendiri ye... Lepas tu pandai pandailah suap masuk mulut. Sebelum fikir apa nak masak malam ni, layan makan rojak buah dulu ye.

Sebenarnya tengah dok "crack my head" cam Phua Chu Kang selalu kata tu, memikirkan nak masak apa untuk dinner nanti. Malas besaq dok atas kepala ni. Tapi tadi my husband dah cakap nak makan nasi, baru je dok hint suruh makan mee sup ke atau apa apa yang ringan. Silap silap sekejap lagi saya goreng telur je. Itulah kalau dah rajin memang rajin sungguh sungguh, tapi bila dah rasa malas, mulalah dok cari alasan.

Tengoklah sekejap lagi, bergantung pada tahap kerajinan. Tapi semalam saya beli jantung pisang, ingat nak buat kerabu. Ohhhh....harap harap saya menjadi sangat rajin sekejap nanti ye....

Award

Ambik award bunga tulips dari blog E-na. Terima kasih banyak banyak ye....

Thursday, April 22, 2010

Kuih Tako


Ini antara kuih favorite saya especially masa bulan puasa. Dah banyak kali buat sebelum ni dan saya selalu ikut resepi kak Jun yang ada kat Myresepi tu. So far tak mengecewakan. Malam ni saya terlebih rajin saya buat 2 versi, satu versi guna gelas kecil dan satu lagi bekas dari daun pandan.


Yang ni versi guna daun pandan, versi original la kot.

Wednesday, April 21, 2010

Macaroni Gratin


Malam ni my husband balik lambat sebab nak jumpa kawan kawannya especially yg saorang tu baru balik buat Umrah. Lepas tu nak bincang dengannya pasal nak jual rumah kami yang kat Klang tu. Sekarang ni ada orang sewa, tapi biasalah kadang kala lambat dan my husband pun malas nak fikir fikir pasal rumah tu. Kebetulan org yg menyewa tu berminat nak beli, so lega la sikit. Tapi ada masalah nak buat loan dengan bank, jadi my husband nak bincang dengan kawannya yang kerja kat Maybank tu. Hopefully boleh lepas buat loan.
Ok berbalik pada menu malam ni, since my husband takde, so saya boleh masak apa apa yang ikut tekak dan kerajinan saya je lah. Malam ni kita makan Macaroni Gratin.

Rsepi saya ambil dari internet kalau tak silap dari "JAPANESE COOKING STYLE", cuma saya tukar beberapa bahan bergantung apa yg ada kat dapur saya.


Baru keluar dari Microwave Oven

Ingredients:

200g minced meat

1/2 onion

3 stalks of shitake mushroom

150g macaroni

1 tbsp butter

40g grated cheese

salt and pepper

40g butter

40g flour

800cc milk

salt and pepper

Direction:

1. Preheat the oven to 200℃,coat the butter a casserole dish.

2. Bring to the boil salted water in a large pot, add the macaroni and boil for 8-9 minute or until al dante, and drain.

3. Cut the onion and shitake mushroom into the thinly slice.

4. Heat the butter in a frying pan, add the minced meat, onion and macaroni and stir- fry and add the salt and pepper. When it cooked transfer it to casserole dish.

5. Make to white sauce; Melt butter in small sauce pan over a medium heat, add the flour and milk, stirring until thickens, stir in salt and pepper.

6. Pour over the sauce to on macaroni, and sprinkle the grated cheese on top, then bake in preheat oven for about 15min

Tepung Bungkus


Semalam terajin sikit, saya buat tepung bungkus. Tapi masih terkial kial nak membungkus, saya hantam sajalah asalkan boleh bungkus dan tak terkeluar isinya sudahlah. Saya suka kuih ni, rasanya dah terlalu lama tak buat sendiri. Silap silap tak pernah buat pun agaknya. Maklumla dolu dolu saya ni malas sungguh nak masak memasak ni. Bila dah nak masuk geng geng veteran ni barulah ada kesedaran nak selak buku resepi.

Resepi asal saya ambil dari Princesshayati@MyR aka Yatt. Mana la pegi si Yatt ni, dah lama tak nampak kat alam maya ni. Harap harap semuanya ok.

Bahan Bahan

* 1 cawan tepung beras
* 2 cawan santan
* secubit garam
* daun pisang di layang skit ke ats api kecil
* 1 cawan tepung pulut + 1/2 cawan tepung pulut hitam ( yg ni saya tambah sendiri )
* utk inti;
* 1/2 biji kelapa parut
* 2-3 keping gula melaka
* 4 sudu tepung pulut
* sehelai daun pandanh di simpul

Cara-cara

1. Kelapa yang di parut (bahagian putih sahaja) dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut.
Ketepikan dahulu.

2. Bancuh tepung pulut (putih dn hitam) seperti hendak membuat buah melaka, masukkan inti tadi dan ketepikan dahulu.

2. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun. Kemudian kukus selama 15-20 minit

Tuesday, April 20, 2010

Cucur Kembung cicah Sambal Bilis


Pagi ni breakfast dengan cucur kembung. Tengok lah cucur saya tu, bukannya bulat cantik cam orang lain buat. Ada macam macam bentuk, ada bentuk rumah, kereta, lori, basikal dan entah apa lagi pun tak tau la.

Kadang kala tension gak bila tak mau bulat, dulu masa arwah MIL masih ada, dia kalau buat cucur/cekodok mesti bulat, kecil dan saiz yang hampir sama je. Malu tau bila time saya buat, herot petot bentuknya. Takpe, practice makes perfect. Meh breakfast dengan saya...

Monday, April 19, 2010

Nasi Lemak and it accessories.....


Malam ni dinner makan nasi lemak. Mula mula ingat nak beli yang bungkus je tapi tiba tiba terajin la pulak nak masak sendiri.

Pernah makan nasi lemak yang diletak sayur kangkung rebus sebagai salah satu accessories? Saya pernah makan masa pergi Melaka lama dulu, kalau tak silap la. Masa kerja dengan Nihon Company dulu selal travel ke selatan, kadang kala awal pagi pukul 9.30 pagi dah terpajak kat depan pintu pagar company kat Melaka sebab nak jumpa client. Apa tak breakfast nasi lemak dulu.... Rasanya ramai dah tau nak masak nasi lemak kan, tapi nanti saya update resepi sebab nasi lemak ni baunya seakan akan nasi dagang Trengganu.

Bunga


Hari takde cerita atau gambar masakan sebab weekends saya tak masak untuk breakfast, lunch atau dinner. Weekends adalah hari saya jadi mem besar, ada "driver" bawa saya pegi jalan jalan, shopping dan makan makan semestinya.My husband cakap, weekends adalah hari saya, so apalagi naik tocanglah perempuan sorang ni.

Since takde gambar food, saya letak gambar antara beberapa bunga yang saya tanam kat laman saya.Saya lebih sukakan pokok berdaun sebab senang nak jaga tapi since my husband cakap, kalau semua daun je nanti tak nampak berseri pulak. So ada beberapa species pokok yang berbunga selain pokok pokok orkid saya. Tapi pokok orkid pun dan banyak yang kering, baru je letak baja, harap harap tak mati la.


Sunday, April 18, 2010

Pandan Coconut Jelly


Dah lama tak buat jelly kelapa ni, hari ni sebab terasa panas sangat, so masa lepas makan lunch tu singgah beli kelapa 2 biji. Nampak je saya beli kelapa, terus my husband tanya nak buat jelly kelapa ke?
hehehehe...cam tau tau je dia. Tapi kali ni saya tukar sikit, saya letak perasa pandan dan sedikit pewarna hijau. Nampak la sedikit kelainannya kan. Even though rasanya lebih kurang tapi dari segi presentation nampak lain dari kebiasaan. Resepi boleh tengok sini. Cuma tambah pewarna dan sedikit perasa pandan. Kalau rajin bole blend daun pandan tapi kena adjust air sebab takut lembik pulak.

Jalan Jalan Hujung Minggu


Weekends adalah hari hari jalan jalan cuci mata. Petang semalam kami ke AEON Bukit Tinggi. Tak beli apa apa pun sekadar mencuci mata.

Hari ni pagi pagi lagi my husband ajak ke IKEA. Bukan apa takt susah nak cari parking kalau pergi lewat. Kami sampai IKEA lebih kurang pukul 9.45 pagi. Parking masih banyak, so terus masuk dalam IKEA. Actually my husband nak pergi tengok Kabinet Dapur untuk Dry Kitchen. Cari idea dan tengok budget yang mana lebih murah. Bila dah masuk IKEA, apa lagi mata kita yang lebih melilau dari mata dia.
Saya ada beli beberapa barang kat IKEA, lepas tu hantar simpan dalam kereta dulu sebelum kami ke The Curve pulak. Tempat yang mula mula di tuju ialah DAISO. Rambang mata bila masuk DAISO. Kalau ikt mata, semua nak angkut masuk bakul. Sebelum balik ingat nak beli IKEA Swedish Meatball tu, tapi bila tengok org yang beratur tu punyalah panjang, terus pusing balik, tak jadi beli.
Lastly balik makan tengahari kat TTDI.

Friday, April 16, 2010

Udang Goreng Tepung


Malam ni saya masak lemak ketam as per requested dan satu lagi dish ialah Udang Goreng Tepung.
Hari ni buat udang goreng tepung tak berapa nak menjadi seperti yang saya pernah buat dulu. Mungkin batter tu tercair sedikit, so dia tak berapa nak melekat atau coated keseluruhan udang. Resepi boleh check kat sini.

Coke With Vanilla Ice Cream


Balik kerja tadi singgah beli santan sebab my husband nak makan masak lemak ketam.Tapi standard la kan, kalau dah menyinggah tu mata ni bukannya boleh tutup. Melilau juga tengok benda lain.

Masa lalu kat bahagian ice cream tu, terasa cam nak makan ice cream, terus capai satu bekas. Masa nak beli santan, lalu kat bahagian air botol, tangan ringan je capai botol coke. So balik rumah, pandai pandailah buat coke + ice cream. Rupa rupanya kat rumah hujan tadi, habis basah pondok tu. Nak lepak pun nanti basah pulak, so minum kat dalam rumah je lah ....

Thursday, April 15, 2010

Penne With Meatball sauce


Malam ni masak simple je, penne with Meatball Sauce. Ini pun guna ready made sauce cuma masa tumis tu saya letak sikit cili kisar. Maklumlah tekak pure melayu, cam mana pun nak juga rasa sikit pedas.


Kat rumah saya kan tengah banyak buah mangga, so malam ni cuma makan yougurt dengan madu dan mangga. Ermmm sedapnya. Sebab saya suka mangga dan yougurt jadi pada tekak saya memang la sedap kan...

Ayam Kapitan


Malam tadi masak ayam sebab dah agak lama juga dok terperap dalam esbok. Lama lama nanti masuk tong sampah lah jawabnya. Resepi dari buku masakan RESEPI PERDANA, tapi kurang pedas bagi penggemar masakan pedas seperti saya. Resepi will be updated later.

Saya sertakan resepi asal dari buku, jadi boleh adjust ikut keperluan rumah dan citarasa sendiri.

Bahan bahan

1 ekor ayam (anggaran 1 kg) - dipotong, dibersihkan dan dikukus selama 20 minit.

Bahan kisar
6 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 batang serai
3 cm lengkuas
5 cm halia
5 sudu besar cili kisar / boh

Bahan penumis
4 sudu makan minyak
5 cm kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga

2 cawan pati santan.
Garam secukup rasa

Cara car

1. Pijarkan minyak di dalam kuali, tumis bahan penumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar, masak hingga naik minyak.
3. Msukkan santan kacau seketika dan masak hingga agak pekat.
4. Masukka ayam dan garam. Masak hingga ayam empuk dan santan hamir kering. Kalau suka berkuah, tambahkan sedikit air.
5. Sedia untuk dinikmati dengan nasi hangat ataupun roti.

Wednesday, April 14, 2010

Puding Jagung


Saya ni badan tak sihat tapi cuma takde mood nak masak nasi dengan lauk pauk je.Tapi rajin buat dessert yang simple cam ni. Dah beberapa hari my husband request nak makan puding jagung tapi asyik dok bertangguh.
Jadi semalam walau pun tak berapa sihat tapi takdelah nak dok terbaring je. Sebelum balik, singgah kedai beli serbuk puding segera tu. Tapi saya buat separuh je dari sebungkus tu. Kebetulan masih ada balance buah longan yg hari tu, bila check masih boleh di makan lagi, so saje je la letak sekali masa hidang tu. Malam ni makan desert yang sama je lah sebab masih ada baki lagi.

Mashed Potato


Badan tak berapa sihat, asyik nak bersin je ni. Semalam tak masak nasi untuk dinner. My husband beli bungkus mee ladna je.
Tapi tekak saya rasa cam nak makan mashed potato. Nasib baik ada kentang dalam esbok yang masih boleh di makan lagi. Senang sangat nak buat sendiri kat rumah.

* 2 biji ubi kentang
* 1 sudu besar butter
* 3~4 sudu besar susu segar
* sedikit garam

Cara-cara

1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulitnya. Potong kepada 4 bahagia. Rebus sehingga empuk.
2. Lenyek-lenyekkan ubi kentang dengan garfu.
3. Panaskan butter, susu dan garam. Apabila butter dah cair, padamkan api. Masukkan ubi kentang yang dah dilenyek tadi. Gaul sehingga serata.
4. Siap untuk dihidangkan.

Bahan-bahan untuk gravy :

2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil black pepper
2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara cara
1. Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
2. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.3
3. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
4. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi

Tuesday, April 13, 2010

Award


Salam semua,
Baru berkesempatan ambil award ni dari blog D. Thanks ya D. Sibuk sikit sehari dua ni dan badan pun rasa cam tak berapa nak sihat.
Sambil dok mengadap lappy ni pun, terasa mata cam nak terpejam pun ada. Tekak rasa kering je. Alahai dah la H1N1 dah kembali mengganas, risau je bila badan mula sengal sengal ni.....

Sangkaya


Saya suka labu, jadi semalam saya beli labu ingatkan nak buat lepat labu tapi last minute tukar fikiran buat sangkaya pulak. Tapi tak berapa menjadi sebab isinya tak penuh sampai atas. Padahal masa isi tu dan sampai melimpah ruah dah....

Lepas tu bila dah sejuk dan potong, nampak kastard dia agak lembut. Sepatutnya kastardnya sedikit keras dan cantik je terletak. Tapi rasanya tak mengecewakan.



Resepi asal boleh tengok sini.

Monday, April 12, 2010

Hari yang murah rezeki....


Buah mempelam ni saudara saya dari Perlis yang bagi. Sekarang musim buah mempelam ni sana. Dia bawa buah mempelam ni dari ladang di Perlis dan di hantar ke seluruh Semenanjung Malaysia.


Cubalah tengok betapa besarnya buah buah ni, banyak juga yg dia bagi pada saya. Ini pun dah diagih agihkan pd kawan kawan saya.Bayangkanlah harga di ladang cuma RM1.60 sekilo.


Yang ini pula buah jambu susu, biasanya berwarna putih tapi yang ini bewarna merah. Yang ini adik ipar kepada tuan punya Pelaga Restoren di Seksyen 13 bagi pada saya. Jadi malam ni pakat pakat makan buah je lah ye...

Sunday, April 11, 2010

Breakfast pagi tadi.....


Pagi tadi tak tau nak makan apa, nak goreng nasi pun, malam tadi tak masak. Nak keluar breakfast kat luar pun terasa malas sangat. Kebetulan pagi ni my husband nak keluar awal so tak perlu siapkan breakfast untuk dia.
Lagi senang cerita, sebab tinggal saya sorang je apa apa pun boleh ngap. So saya cuma buat toast bread with slice cheese dan semug nescafe. Cukuplah untuk memberi tenaga, bolehlah kemas rumah dan buat apa apa yang patut. Tengahari nanti tak tak pasti lagi nak masak apa. Tengok tahap kerajinan dulu. Selamat berhari minggu buat semua teman.

Saturday, April 10, 2010

Mee Sup Campak


Uishhh sekarang ni makin kerap pulak saya tak letak entri kan. Entahlah mood nak masak merudum teruk betul. Tambahan bila snap gambar, rasa cam tak puashati je, lagilah menambahkan hilang mood.

Malam ni malas nak makan nasi, so terfikir nak masak mee sup yg campak campak je. Ikut apa bahan yang ada dalam esbok. My husband tengah kusyuk menonton perlawanan bolasepak antara Kedah dan Negeri Sembilan. Maklumlah, penyokong Kedah yang suam suam kuku tu.

Sementara tu saya tak boleh nak tengok citer lain, so pergi dapur menggodek apa yang patut untuk buat mee sup ni. Jemput makan, sambil sambil tu boleh bersorak tengok bola kat TV.