Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Selepas 2 minggu baru ada entry baru. Sekarang memang sudah kurang sangat memasak atau mencuba resepi baru. Ada sesekali buat kuih tapi entah kenapa agak malas untuk mengambil gambar.
Kesian pula tengok blog yang sunyi sepi. So semalam rajinkan diri pegang kamera. Itu pun guna compact sebab malas nak angkut tripod.
Saya mencuba resepi Sago Delight. Mudah dan tidak ambil masa yang lama untuk sediakannya.
Bahan bahan
1 cawan sago merah
1 cawan sago hijau
4 sudu makan gula pasir
6 cawan air
Cara cara
1. Cuci bersih sago, masukkan sago merah ke dalam periuk. Masukkan 3 cawan air dan 2 sudu makan gula. Masak hingga sago kembang dan tiada lagi putih mata sago. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.
2. Ulang langkah yang sama untuk sago hijau.
KUAH
1 tin susu cair
1 tin laici ( termasuk airnya )
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
3 sudu makan gula pasir
Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Matikan api.
2. Kuantiti gula boleh diubah ikut kemanisan yang dikehendaki. Seeloknya masukkan sedikit dulu, rasa dan jika perlu boleh ditambah.
Jumpa lagi...