Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
Selamat Menyambut Tahun Baru 2018 semoga tahun ini membawa lebih keberkatan buat kita semua.
Semalam cuaca di Shah Alam agak baik, sedikit hujan di sebelah petang. Memandangkan kami tidak ke mana mana sempena cuti hujung tahun yang panjang, jadi ambil kesempatan mengemas kawasan luar rumah yang makin tidak terurus. Maklumlah tuan rumah sibuk sepanjang tahun + kurang rajin. So suami sibuk memangkas dahan dan daun daun kering yang menyemakkan pemandangan. Antara yang menjadi mangsa ialah rimbunan pokok pandan dan pokok kari.
Sebahagian pokok pandan terpaksa dibuang kerana risau menjadi tempat ular bersarang dan pokok kari terpaksa di tebang gara gara di serang serangga daun hingga langsung tidak boleh digunakan.
Bila dah banyak sangat daun pandan yang dibuang, terasa sayang pula. Jadi terfikir nak buat Onde onde atau Buah Melaka untuk hidangan petang. Menggunakan pewarna asli daun pandan memang lain sekali wanginya. Masih ada baki daun pandan yang telah siap dipotong, mungkin kalau ada kerajinan boleh guna untuk buat kuih yang lain pula. Itu pun kalau ada "KERAJINAN"....