Saturday, February 28, 2009

Yehaaa...Dapat jugak!!!!


Hari tu masa tengok Hana dapat SK11, saya saja saja cerita ngan my husband. Dia tanya SK11 tu apa? Memang sah itu suami saya.... So saya cerita la serba sedikit, nak tau apa katanya? Org dulu dulu takyah pakai SK11 ke apa ke OK je. Diaorang pakai sabun cap kapak je tau. Tapi dia cakap kalau nak kenapa tak beli, nanti I bayar la. Tapi disebabkan beberapa hari ni saya sibuk sangat dan tak berapa sihat jadi perkara tu berlalu cam tu jer.
Tiba tiba petang tadi dia ajak saya gi jalan jalan, apalagi badan yg tak sihat pun terus kebah. So kami pegi jalan kat JJ, pusing sana pusing sini maklumlah takde tujuan sebenarnya. Then my husband cakap yang tu SK11? Haaaa ..... apalagi pegi survey ler. Yang paling bestnya bila my husband cakap kalau nak ambik le..... Tak perlu fikir lama lama takut tawaran ditarik balik, menyesal nanti. Alhamdulillah dapat juga walaupun tak sebanyak yg Hana dapat.

Lemon Cranberries Muffin


Dah lama saya ambil resepi muffin dari laman web, tapi saya tak pasti dari mana. Kalau tak silap saya dari laman web Kak Zai @ fotopages. Maaf kalau salah orang ker. Anyway pada tuanpunya resepi minta izin ye. Saya ada buat ubahsuai sikit mengikut kesesuaian. Kenapalah muffin saya asyik merekah jer, saya tengok org lain buat muffin ok jer permukaan dia. Agaknya oven saya terlalu panas ker....

Bahan bahan
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu segar
1 cubit garam
1 cawan dried cranberries
1/2 cawan melted butter - sejukkan sebentar
1/2 cawan gula kastor
Parutan 1 biji kulit lemon
Perahan 1/2 biji lemon
2 biji telur bersaiz besar
Ramekin/souffle
Cara-cara
  • Ayak tepung dan ketepikan. Didalam satu bekas, masukkan telur,melted butter,gula,lemon zest andlemon extrac .
  • Pukul hingga sebati. Masukkan susu segar dan tepung beselang seli dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan dried cranberries dan gaul rata.
  • Ramekin/souffle disapu sedikit butter dan masukkan adunan ke dalamnya tapi jgn terlalu penuh.
  • Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 25-30 min atau sehingga masak mengikut oven masing masing.

Laksam

Entahlah sejak 2,3 hari ni badan rasa cam tak berapa sihat pulak. Mana dengan kerja yang agak byk dan cuaca yang asyik hujan membuatkan rasa cam nak demam jer. Makan pun rasa tak sedap jer kat mulut ni. Tadi teringin nak makan laksam, tapi memang le malas sangat nak buat sendiri lagipun saya sorang jer yg makan. My husband memang tak akan sentuh, so sebelum balik tadi singgah satu kedai kelantanese, nasib baik masih ada lagi. So saya beli sebungkus untuk lunch tadi.

Thursday, February 26, 2009

Udang Bercili Kasturi

Tengok dalam esbok ada udang 6 ekor yg tinggal, tapi teringin nak cuba resepi Kak Ummi ni. Jadi saya adjust bahan ikut kesesuaian. Maklumlah udang yg ada pun cenonet jer. Tapi saya kopipes resepi Kak Ummi dari MyR. Thanks ya kak.

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

1/2 kilo udang sederhana besar
1 batang serai - diketuk
3 biji limau kasturi - diambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Kasar Sedikit:-
6 biji cili merah (buang bijinya)
5 ulas bawang merah
1-2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup

Cara-cara
  • Bersihkan udang dan gaul udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar, angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar. Perlahankan api dan kacau hingga cili naik minyak dan garing sedikit.
  • Masukkan serai dan sedikit air. Masak sebentar biar agak kering dan serai layu.
    Masukkan garam dan sedikit gula.
  • Masukkan udang dan kacau rata dengan cili.
  • Tutup api dan masukkan jus kasturi dan kacau rata. Hidangkan.

Kari Kepala Ikan Salmon

Selalu masak kari kepala ikan, saya gunakan ikan mayong atau kepala ikan merah. Tapi kali ni nak buat kelainan sikit jadi saya gunakan kepala ikan salmon. Disebabkan selalu guna ikan mayong/merah, bila guna ikan salmon rasa cam lain sikit. My husband cakap, next time back to normal fish you used to cook. Itu tandanya dia tak berapa gemar ler.....

Hadiah lagi....





Thanks to Vin my new cyber friend for these lovely gifts. I'm not that Super Duper Chef, only a wife who try to tackle my husband heart thru his stomach. Still have too many things to learn .....

Kuih Cincin

Dah 2,3 hari saya agak sibuk. Pagi tadi sebelum masuk kerja saya beli sarapan, ingatkan sekejap lagi baru makan. Punyalah sibuk sampai saya terlupa dan makan sarapan pukul 11.30 pagi.Itu dah kira brunch, ok gak boleh jimat sikit kan....

Lebih kurang pukul 12.30 courierman datang hantar parcel. My ex classmate masa belajar dulu org Kuching, ada satu hari tu sembang sembang ngan dia, so cakaplah dah lama tak makan kuih cincin. Sebab dulu masa belajar, kalau dia balik Sarawak mesti bawa balik kuih ni. So dia tanya mengidam ker? Saya kata haa, ngidam sebab bunting gajah. Then dia kata nanti dia pos untuk saya. So, hari ni dah dapat pun...


Inilah rupa Kuih Cincin tu. Byk yg hampir hancur tapi tak kisahlah sebab ia masih boleh dimakan walau rupa parasnya tak menawan.



Wednesday, February 25, 2009

Hari Hari yang sibuk.....

Sehari dua ni agak sibuk sikit, semalam sempat masak yang simple jer. Malas pulak nak letak entry. Hari ni pun sama, tambah dengan kepala yang berdenyut denyut sebab kebasahan dalam hujan. Sebelum balik tadi singgah pasar malam, saya beli nasi dagang dan nasi lemak untuk my husband. That's all for our dinnier tonight.

Monday, February 23, 2009

Udang Supreme


Dinner malam ni makan Udang Supreme, resepi dari dak Ana, Sorry yer akak derhaka sikit sebab campur ngan carot dan brokoli. Bukan apa, malas nak masak sayur lagipun dah lama sangat deme berdua tu dok dalam peti ais.

Bahan-bahan

1/2 kg udang - dibuang kulit dan tinggalkan kulit ekor shj dan di buang urat belakang udang
3 batang lada merah - di cincang
3 batang lada hijau - di cincang
1 biji bawang besar - di cincang
1 inci halia - di cincang
4 sudu makan sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak dan goreng udang yg telah dibersihkan terlebih dahulu selama 5 minit setelah itu angkat dan toskan.
  • Tumis bahan2 cincang seperti lada hijau, merah bawang besar halia sehingga garing.
  • Masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair kacau sebentar dan masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau rata.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk di hidang.

Sunday, February 22, 2009

Kari Ayam Kampung

Dinner malam ni masak kari ayam kampung. Lagipun dalam kepala ada plan nak gandingkan dengan kari ayam tu. Tapi tengok dulu tahap kerajinan yang ada.

Kek Kukus Velvet Hawflakes

Dah lama nak buat kek ni tapi asyik tertangguh je. Maklumlah byk sangat resepi yang beratur untuk dicuba. Akhirnya dipetang yang suram dan dingin dek hujan, kek ini berjaya dikukus. Walaupun lapisannya tak sekata, tak kisahlah. Macam mana nak concentrate kalau sekejap ke depan sekejap ke dapur pasal nak tengok cerita Taiwan yg final episod. Itulah cikgu kata nak buat apa apa kena concentrate, inilah akibatnya. Resepi ambil dari kak fida @ MyR.

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )

5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)

Cara-cara
  • Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  • Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  • Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  • Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  • ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.
  • Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  • Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

Puding Jagung

Our dessert for the day, puding jagung. Pusing sana pusing sini tak tau nak masak apa. So hari ni masak yg simple jer sebab tiba tiba rasa cam malas sangat.

Saturday, February 21, 2009

Hadiah dari Kak Inahar


Dapat hadiah dari Kak Inahar, wah hari ni hari terima award. Anyway thanks a lot for the lovely thoughts.

Caramel Cheese Pudding


Sebenarnya dah beberapa kali cream cheese ni keluar masuk peti ais. Bila fikir nak buat, saya keluarkan dari peti ais, then ubah fikiran pulak. Akhirnya berjaya gak. Alahai kalau camni camne nak kuruskan badanku ini...Respi dari Yani dan sebab tersangatlah malasnya, saya kopipes jer k.

Bahan-bahan ( 4 orang )

[ Karamel ]
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam

[ Puding ]
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon

Cara-cara
  • Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
  • Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang) .
  • Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
  • Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  • Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
  • Sejukkan sebelum dihidang.

Strawberry Coklat

Ini kes nak habiskan strawberry dalam esbok.

Sata

Sata... bukan satay ye. Lunch tadi makan dulu ngan my husband sebelum balik rumah. Kebetulan kat restoren tu ada org jual sata ngan otak otak. Memang fav. dua dua ni. biasanya beli sikit dulu sebab nak rasa, then bila sedap boleh beli lagi. Sometimes sata yg saya beli kureng sikit itu yg tak berani beli byk.

Hadiah Dari Fiza

Hadiah dari Fiza Nordin.


Friday, February 20, 2009

Ketam Masak Kam Heong


Ketam oh ketam........ Fav. seafood my husband. At least once a week mesti ada ketam. So malam ni saya cuba resepi dari majalah RASA, Ketam masak Kam Heong. kalau tak silap Kam Heong maksudnya wangi/berbau wangi. Saya ada buat ubahsuai sikit mengikut selera sendiri dan the verdict... sedap (according to my husband).
Ingridients
2 pcs crabs - fried till golden brown
200 gms shallots*
200 gms garlic*
200 gms cili padi * - depends on how hot you want
200 gms dried shrimps*
1 stalk of lemongrass - thinly sliced
1 stalk of torch ginger ( bunga kantan )- thinly sliced
1 tablespoons of curry powder
2 tablespoons of dried chilli paste
1 tablespoon oyster sauce
1 stalk of curry leave
Salt and sugar to taste
100 ml water
Method
  • Blend all the ingridients *. Heat the oil and fry the blended ingridients till fragrant.
  • Add in the curry powder,dried chili paste and oyster sauce. Fry them for a while.
  • Add in the water, lemongrass and torch ginger. Bring them to boil.
  • Then add in salt and sugar to taste. Let it boil for a while and then add in the crab.
  • Mix the crab and the ingridients well.
  • The dish is ready to serve.

(p/s - To Vin, hopefully you can understand me coz my english is very very bad, hehehe......)

Asparagus Goreng Simple


Asparagus memang dah jadi sayur kesukaan saya, tapi tulah tak byk cara nak memasaknya. Jadi malam ni saya goreng dengan udang.

Mee Wonton Kicap


Breakfast pagi ni makan mee wonton kicap. Kalau balik Utara, mesti singgah R&R tapah on the way nak balik Shah Alam semata mata nak makan mee kicap. Walaupun mee wonton ni tak sama ngan yg kat Tapah tu, bolehlah sekadar nak lepaskan ketagih. Takkan la setiap kali nak makan mee kicap saya nak drive pergi R&R Tapah tu kan. Kalau my husband kaya raya ok ler, duit tol dan minyak jer dah boleh makan mee wonton kicap ni sampai pecah perut.

Pokok Salam aka Bay Leaf Plant

Ini ahlli baru herba kat rumah saya, Pokok Salam @ Bay Leaf. Banyak digunakan dalam resepi dari Indonesia, kadang kala tumis kangkung pun dimasukkan 1 helai daun ni. Esok esok boleh buka taman herba kat rumah saya ni.

Thursday, February 19, 2009

Buah Tangan dari Tokyo


Buah tangan dari Ros yang jauh di Tokyo. Terima kasih byk byk atas ingatan tu. Yelah, saya ni entah bila berpeluang nak menjejakkan kaki ke Japan dan melihat sendiri Gunung Fuji ni. Dapat tengok gambar pun jadilah.

Apple Crepe


Pagi ni breakfast buat Apple Crepe, ala ala lempeng berintikan apple. Sepatutnya apple tu kena lagi lembut dan seakan akan jem tapi sebab nak cepat apple tu a bit chunky.

Wednesday, February 18, 2009

Sambal Tumis Udang Petai

Dinner malam ni masak sambal tumis udang petai. Alahai lama tak makan sambal petai ni. Tapi malas nak buang kulit petai, saya potong kecil kecil sekali dengan isinya.

Tuesday, February 17, 2009

Fruits

Pegi pasar tadi nampak org jual buah manggis, my husband cakap dah lama tak makan. So belilah sikit, then nampak pulak buah kundang yg saiznya agak besar dari kebiasaan. Beli sikit gak sebab takut masam pulak nanti.

Asam Pedas Siakap

Beli ikan siakap ni dah beberapa hari, mula ingat nak buat siakap sos thai tapi asyik bertukar mood jer. Lastly buat asam pedas jer. First time guna ikan siakap ni, selalunya guna ikan tenggiri atau kembung. Sedap gak guna siakap buat asam pedas.

Bahan bahan

1 ekor ikan siakap bersaiz kecil - dicuci dan tos
10 cili kering *
2 cm halia *
2 cm kunyit hidup *
5 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Sedikit belacan *
Air asam jawa
daun kesum
Bunga kantan
Kacang bendi
Garam dan bahan perasa
Air secukupnya.

Cara-cara
  • Kisar bahan yang bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik baunya.
  • Masukan air secukupnya dan air asam jawa. Kacau rata.
  • Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
  • Kemudian masukkan kacang bendi, perasakan dengan garam dan bahan perasa jika suka.
  • Apabila mendidih bolehlah diangkat.

Pankek


Breakfast pagi ni makan pankek yogurt. Mula mula nak buat nasi goreng tapi tiba tiba rasa malas pulak.
Bahan bahan
100 gms tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan gula
2 biji telur
25 gms yogurt
100 ml susu segar
100 ml butter cair
Maple syrup
Cara-cara
  • Campurkan tepung gandum,serbuk penaik,garam dan gula. Kacau rata dan ketepikan.
  • Pukul telur, masukkan yogurt, susu segar dan butter cair. Kacau rata.
  • Tuangkan campuran tadi ke dalam campuran tepung dan kacau rata. Biarkan selama 15 min.
  • Ambil 1 senduk dan masukkan ke dalam pan berdiameter 15 cm dan biarkan setengah masak. Balikan adunan dan biarkan hingga masak.
  • Hidangkan bersama maple syrup.

Monday, February 16, 2009

Curi Curi Pegi JUSCO...

Dah beberapa hari bertangguh nak gi JUSCO sebab nak cari barang nak buat Takoyaki. Ajak my husband pegi, macam macam alasan dia bagi. So tengahari tadi dia minta tolong buat something, so dengan bangganya saya bersetuju sebab dah terfikir dalam kepala otak ni nak melencong jap. So lepas settle apa yg disuruh, saya merayap gi AEON Bukit Tinggi kat Klang. Pusing sana pusing sini mencari tepung Tako tapi tak jumpa, tanya pekerja kat situ pun dia tak tau benda apa. Yang ada org jual Takoyaki yg dah siap tu. Benda yang dicari tak ada, benda lain yang dibeli, standardlah kan, takkan nak balik tangan kosong jer.

Popia Pisang


Semalam masa gi jalan kat rumah Kak Jun, nampak dia buat popia pisang, teringin lak nak buat. Sedaplah walaupun popiaku terhangitlah sikit. Oklah tu, janji sedap dan boleh makan.
Bahan bahan
Pisang ( bagus kalau ranum sikit )
Kulit Popia
Gula pasir
Sedikit Bancuhan tepung
Cara cara
  • Hiris nipis pisang
  • Letakkan pisang diatas kulit popia, taburkan sedikit gula.
  • Gulung seperti menggulung popia biasa dan letakkan sedikit bancuhan tepung supaya ia melekat.
  • Goreng hingga kekuningan dan bolehlah diangkat.

Kuih Tiram @ Kapal terbang


Ni project semalam, buat kuih tiram aka kapal terbang. Kat kampung saya panggil kuih kapal terbang, tak pastilah kenapalah pulak.

Saturday, February 14, 2009

Sup Ayam


Satu lagi menu untuk malam ni, Sup Ayam.

Daging Masak Lada Hitam

Menu malam ni, Black Pepper Beef.

Mini Donut

Sepatutnya my parents datang dari kampung hari ni, tapi ada sedikit masalah teknikal terpaksa tunda pada esok hari. So dengan bangganya uli donut untuk minum petang, sebab saya jangkakan diaorang sampai lebih kurang pukul 5. Dah tak jadi dtg hari ni, saya buat sedikit jerlah adunan tu. Buat kecil kecil senang sekali ngap jer.

Cendol


Hari ni panassss sangat, terasa bahang walaupun kipas punyalah laju berpusing. Buka peti ais nampak cendol yang saya beli last week. Bukan cendol yg dah campur santan tu, cendol kosong. Cari santan dan kacang dalam tin, fuhhhhh sambil minum cendol sambil layan citer kat tv.

Le Tour De Langkawi


Aduhai.... tak perasan pulak yang tengahari ni ada rombongan LTDL nak lalu kat kawasan Shah Alam ( Sect 13 ). So bila nak balik tadi hairan pulak kenapa ramai polis traffic dan jalan semua ditutup. Yang ada hanya satu jalan keluar, itupun punyalah jem sampai semua kereta tak bergerak. Saya dah tawaf satu kawasan ni, lastly berhenti makan kat restoren dan nak tak nak tunggu jer lah tengok rombongan ni lalu. Sampai sekarang saya tak boleh keluar lagi, kenalah tunggu sejam 2 lagi. Aduh pening kepalaku...........

Flower Bread

Konon kononnya nak buat Marble Bread by Onigiri@Ros, tapi masa nak masukkan satu bahagian dengan pewarna koko, bancuhan tu tak sekata. Lastly saya gaulkan sekali dan masukkan dalam acuan bunga tu. Lagipun nak merasmikan acuan munge yang saya beli tempohari. Tapi takpe, jangan putus asa, next time boleh cuba sampai berjaya. Anyway roti tu memang lembut jer.

Friday, February 13, 2009

Takoyaki Mould

Since Fiza masukkan entry pasal Takoyaki, saya pun nak tunjukkan takoyaki mould yang saya beli last year. Masih berdara you...... Belum digunakan lagi sampai saat ini. Entahlah esok esok kot.

Ketam Masak Tiga Rasa

Menu malam ni ketam masak 3 rasa. Selalu masak lemak dan buat kari, jadi malam ni tukar resepi lain pulak.

Bahan bahan

2 ekor ketam - dipotong 2, dicuci dan ditos.
3 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
2 cm halia *
2 cm kunyit *
2 cm lengkuas *
1 batang serai *
6 biji cili padi *
1 sudu makan gula
2 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
100 ml air
Minyak masak

Cara cara
  • Panaskan kuali dan goreng ketam hingga masak. Ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan gula, kicap sotong,sos cili,sos tiram dan garam secukup rasa.
  • Masukkan air dan kacau hingga kuah pekat. Masukkan ketam tadi dan gaul sekata.
  • Sedia dihidangkan.

Today's breakfast

Pagi tadi sebelum masuk kerja, singgah beli Yong Tau Foo kat kedai Kopitiam. Saya suka makan Yong Tau Foo dengan sup dan kat kedai ni memang kena dengan selera saya. Ada sekali tu saya gi makan kat satu kedai, saya tanya ada sup tak? Pelayan tu cam terpinga pinga jap dan dia masuk tanya kat tokey then dia datang balik dan cakap " Ya, ada sup". So oklah, dia datang bawa 1 mangkuk kecil sup. So bila bila makan yong tau foo dengan sup tu rasa cam makan sup nasi ayam. Sebabnya dia memang gunakan sup nasi ayam. Bukan tak boleh, cuma rasanya lain sikit dari kebiasaan yang saya makan.

Thursday, February 12, 2009

Kepah Masak Taucu

Saya suka makan kepah ni, so setiap kali jumpa kat pasar saya mesti beli. Sampai dah tak tau nak masak apa. Belek belek majalah nampak resepi kepah masak taucu. Just want to give a try, rasanya so so jer.

Kari Sotong

Dah lama tak masak kari, so malam ni ada request nak makan kari sotong.

Wednesday, February 11, 2009

Mee Rebus

Dinner malam ni makan Mee Rebus, resepi Hana. Selalu malam my husband request nak makan nasi tapi hari ni nak makan mee pulak. Takde komen apa apa, makan laju jer, kira ok la tu. Sebab my husband ni agak cerewet sikit, so kalau nak masak kena fikir selera dia dulu. So saya copipes jer resepi Hana. Toce toce......

Bahan-bahan ( 4 orang )

400g mee kuning - celur n toskan
tauhu goreng - goreng n hiris
sawi celur dan taugeh
lada merah - hiris
daun sup/daun bawang - hiris
telur rebus
limau nipis@ limau kasturi
jeruk lada@ cili

UTK KUAH

5 btg atau lebih cili kering
segenggam udang geragau - hana tmbh skit udang kering
1/2 biji bawang besar @ 3-5 biji bwg merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa
2 biji keledek sederhana - rebus dan blend ngan air rebusan daging@udang.
300g daging - rebus hingga empuk n hiris nipis. air rebusan ketepikan.
5++ ekor udang segar - rebus separuh masak. air udang ketepikan.
gula melaka
garam n perasa (jika suka)

Cara-cara
  • bwg besar@bwg merah,bwg putih dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat.
  • blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur.
    panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak.
  • masukkan sos tomato n udang geragau. tumis lagik.
  • masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww!
  • last sekali baru masukkan udang. tutup api.
  • hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, sawi,limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap

My Husband New Car

Sebelum ni ada mengendeng my husband nak beli mixer yg canggih sikit, tapi dia selalu cakap nantilah esok esok sebab I ada projek lain dulu. Rupa rupanya dia nak beli lori ni ha untuk kegunaan kerja kerjanya kat site. Alahai mesti lambat lagi permintaanku akan diperkenankan. Then dia kata, I beli kereta dapat hadiah, yang tu I bagi kat U. Teng teng..... hadiahnya




MUG!!!!!!