Thursday, December 31, 2009

Blueberry Cheese Tart


Dah lama dok pendam perasaan nak buat cis tat ni. hari tu terpandang kat rumah mimi. Since malam ni takde kerja, saya buat sikit dulu untuk testing. Sedap, boleh buat lagi.

New Year Card


Dapat ecard dari sakura emi yg kat Jepun nun. Terima kasih banyak banyak. Moga tahun depan membawa kebahagian, kesihatan yang baik dan limpahan rezeki dari Yang Maha Esa untuk semua. Selamat Menyambut Tahun Baru 2010.

Wednesday, December 30, 2009

Jus Durian belanda


Tadi masa nak balik, singgah My Mydin kat Bukit Jelutong sebab my husband request nak makan burger je malam ni. Bila dah masuk, mata asyik melilau je, ternampak buah durian belanda. Terfikir, bagus juga kalau buat jus.

Takde Kerja.....






Hari ni sunyi sepi je, maklumlah ramai yang dah start bercuti atau memang sambung cuti dari Krismas lagi. Boring punya pasal, saya dengan rajinnya hantar kereta saya ke spa. Kalau tidak, siap kena sound dengan my husband baru la terhegeh hegeh nak hantar kereta sendiri pergi cuci. Bukan apa, malas la nak tunggu diorang cuci sampai siap.

Tuesday, December 29, 2009

Daging Masak Kicap & Kentang


Bahan bahan

250 gm daging dihiris nipis
1 biji kentang dihiris nipis dan digoreng
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 labu bawang besar dimayang
1 tangkai lada merah dimayang
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 cm halia *
2 cm kunyit hidup *
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
1/4 cawan kicap pekat
1 sudu makan air asam jawa
2 sudu makan cili kisar
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Satukan daging dengan bahan bertanda * yg dikisar dan rempah serbuk. Gaul rata dan ketepikan.
2. Pijarkan minyak di dalam kuali, tumis rempah 3 sekawan, separuh bawang dan cili yg telah dimayang dan cili kisar hingga naik minyak.
3. Masukkan daging, kacau rata dan masak hingga empuk. Masukkan kicap, sebahagian lagi bawang dan cili yg telah dimayang bersama dengan air asam jawa.
4. Gaul rata dan perasakan dengan garam jika perlu dan masukkan kentang. gaul seketika dan bolehlah diangkat.

Yogurt with Honey and Strawberry


Ini dessert paling simple, tak perlu nak masak ke, simpan dalam esbok ke. Siap je boleh terus makan. saya pernah terbaca yg Robert Pattison, ala si pontianak dalam twilight tu... suka makan Greek Yogurt campur Honey campur fruit. Entah ye entah tidak tak pasti ler. Yang penting saya suka.

Testing New Lens






Saje saje nak testing new lens. Tangan menggeletar, gambar tak sharp sangat. Biasa guna lens pendek, bila panjang sukar nak stabilkan tangan.

Lens Lagi....



Ohhhh..saya sudah addicted to this camera. Agaknya seperti budak remaja yang sedang di lamun cinta monyet. Makan, Minum dan Tidur kalau boleh nak peluk kamera. Nasib baik tak boleh bawa mandi sekali. Hari ni dapat lens baru lagi. Yg Macro Lens pun belum habis explore sudah beli lens lain. Tamak sungguh perempuan bernama saya ini.
Bukan apa, lagi senang minta beli lens dari minta my husband belikan Baking Tools. Dah berkurun saya bagi hints nak beli Mixer yang ok sikit bukannya yg cap ayam tu. Sampai sekarang tak dapat. Setiap kali suarakan pasal tu, jawapannya tetap sama. Ala pakai je lah yg dah ada tu. You bukannya rajin sangat membaking. Nak makan kek, nah duit, pergi beli jelah. Habis camne nak asah bakat saya dalam bab membaking ni. Alamat kena kumpul duit sendiri....

Monday, December 28, 2009

Nasi Daging & Air Asam


Tengok gambar lah dulu. Nanti bila rajin baru saya letak resepinya.

Chocolate Banana Cake


Ini bukanlah yang saya buat. Hari tu masa anniversary, saya tak buat atau beli cake pun sebab bila tanya my husband dia cakap nanti tak habis sebab kami bukannya makan banyak sangat. Nak sedekah kat jiran tetangga pun, ramai yg balik kampung. Tadi masa pergi pos parcel, saya singgah kat Secret Recipe, belilah satu slice untuk hilangkan rasa teringin nak makan kek.

Parcel to go...



Dah siap packing ramekin untuk di hantar ke MamaFami. Dah balut dengan kertas, letak plastik bubble lagi. Risau kalau pecah dalam perjalanan. Harap harap sampai in one piece.

Sunday, December 27, 2009

Dinner Malam ni...





Tadi lepas my husband sampai rumah dari majlis perkahwinan kawannya,kami bertolak ke Gombak pula sebab nak melawat sepupu my husband yang baru melahirkan anak kedua. So masa balik, singgah di R&R Awan Besar untuk membeli something for our dinner. Seperti biasa, beli sate kajang 10 cucuk dan my husband beli nasi lemak incase lapar lagi nanti...

Mango Pudding



Hari ni terajin sikit, sebab dah lama tak buat dessert. Tapi memang simple sangat. Apa yang perlu cuma Jus mangga yg ready made (kalau guna fresh mango lagi sedap), gula dan gelatin. Saya tak sukat pun, main agak agak je. Isi Jus mangga dalam bekas, masukkan gula dan gelatin. Tutup dengan cling wrap, masukkan dalam microwave. Tekan 2 minit, keluarkan dan gaul biar sekata. Tuang dalam ramekin dan sejukkan.

Char Kuay Teow


Jemput makan......

Tengahari ni tak tau nak masak apa untuk lunch. Kebetulan my husband tak makan kat rumah sebab menghadiri majlis resepsi perkahwinan kawan satu sekolah kat Galeri Shah Alam. Saya malas nak ikut sebab masih tak berapa sihat, batuk dan selsema masih ada. Segan pulak, nanti masa share meja ngan org lain, kita asyik batuk dan sibuk nak hembus hidung pula.

Since kat rumah sorang sorang, saya cuma buat Char Kuay Teow menggunakan sos char kuay teow yg saya beli masa balik Perlis tempohari.

Saturday, December 26, 2009

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut



Masak Lemak Cili Api Siput Sedut yang sungguh menjilat jari....

Oh ya... yang ni bukan saya masak ye. My husband suka sangat makan masakan ni tapi saya tak pernah masak. So tadi dia keluar dan balik bawa masakan ni. Saya bukannya reti nak sedut siput ni, tu yg tension nak makan kat luar. Kalau kat rumah, tak perlulah terlalu bersopan nak menyedutnya....

Kerabu Pucuk Paku



Uhhhh...teringin nak makan kerabu pucuk paku letak kerang banyak banyak...

Bahan bahan

1 ikat pucuk paku - siang dan celur
30 sen taugeh - dicelur
Isi kerang yg telah direbus
1/2 cawan pati santan
Sedikit kerisek
1 ulas bawang putih - dimayang
1 labu bawang besar - dimayang

Bahan ditumbuk lumat
4 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
2 sudu besar udang kering
1 sudu makan serbuk belacan

2 sudu besar jus limau
1 sudu kecil garam
Gula secukup rasa

Cara cara

1. Satukan bahan yg telah ditumbuk di dalam bekas bersama bahan yg telah dimayang. Gaul rata.
2. Masukkan kerisek, garam, gula, santan dai jus limau. Gaul sebati.
3. Masukkan kerang, pucuk paku dan taugeh. Gaul rata.
4. Sedia dinikmati.

Asam Pedas Kepala Ikan Tenggiri



Antara menu lunch hari ni ialah Asam Pedas Kepala Ikan Tenggiri.

Orang kata kalau suka makan kepala ikan, nanti lama lama jadi pelupa. Betul ke? Rasanya kalau umur dah meningkat, lambat laun pun akan kerap terlupa juga. Tapi kadang kala buat buat tak tau je sebab teringin sangat nak makan kepala ikan.

Bahan bahan

1 ketul kepala ikan tenggiri
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dikisar
2 cm kunyit hidup - dikisar
2 cm belacan - dikisar
1 sudu kecil halba
1 batang serai - dititik
Beberapa biji bendi
3 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
11 sudu makan pati asam jawa
3 cawan air
Garam secukup rasa
Lada hitam - jika suka
Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Pijarkan minyak di dalam periuk, tumis bahan mayang hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, serai, halba, bahan kisar. kacau rata dan biarkan ia masak hingga naik minyak.
3. Masukkan air, asam jawa dan garam, masak hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan. Setelah mendidih masukkan bendi. Biarkan seketika hingga sayur layu sebelum diangkat.

Friday, December 25, 2009

Pemenang Counter Hit Contest


Untuk pengetahuan semua, Counter Hit Contest telah berakhir setelah nombor 101010 telah berjaya di "TANGKAP" oleh salah seorang pengunjung blog saya.


Maka dengan ini, saya umumkan pemenang bagi contest ini ialah....


Jeng jeng jeng.....




MAMAFAMI

Counter Hit Contest... (REVISED)

This is sticky mode entry


Updated :

Oleh sebab ada yg kata " Lamanya nak sampai nombor tu!!!!!!". Jadi saya pun nak revised nombor yg bertuah tu.

Tengok orang lain selalu gak buat contest bagai ni, saya pun nak menyibuk nak buat contest jugak. Tapi takdelah hadiah yang mahal mahal tu, tak mampu pulak saya nanti. Lebih baik saya bagi barang yang saya memang dah ada, lagipun ni sekadar nak suka suka je kan. Ramekin ni dah lama saya beli tapi belum pernah guna, jadi janganlah fikir saya nak bagi barang terpakai pulak. Mari kita tengok nombor yang bertuah tu ye......

101010

Kenapa nombor tu? Entahlah, saya pun tak tau. Saje saje letak ......... Kalau ada sesiapa yg terkena nombor tu, kenalah tunjukkan bukti. Emailkan pada saya di hazila8@yahoo.com.

Strawberry & Whipped Cream



Lunch hari ni malas pulak nak masak. My husband balik sekejap je tadi, kemudian keluar semula untuk solat Jumaat dan terus ke site. Petang nanti baru balik, jadi since sorang je, malas nak masak. makan je lah apa yg ada. Tengok dalam peti ais ada 1 kotak strawberry, nak buat smoothie malas pulak. Ermmm yg paling senang, potong strawberry, gaul dengan madu dan campurkan dengan whipped cream. Yummy.... sesuai untuk menambahkan saiz pinggang.

Breakfast




Menu Breakfast untuk hari ni

Dah lama tak ambil roti canai untuk breakfast. Pagi tadi my husband keluar sekejap then bila balik dia bawa roti canai untuk sarapan. Saya dah buat half boil egg, ingatkan my husband akan balik petang nanti. So, berapa banyak kalori la ni kan.....

Wedding Anniversary

Hari ni 25/12/2009 ialah Hari Ulang Tahun Perkahwinan saya dan suami yang ke 14. Doa saya semoga perkahwinan kami bahagia ke akhirnya.

Thursday, December 24, 2009

Sambal Tumis Udang




Selain ayam kampung, saya buat sambal tumis udang. Pening dah kepala dok fikir apa nak masak dengan udang ni. Paling senang buat jelah sambal tumis. Tension gak sebab sepatutnya kami pergi bercuti tapi disebabkan my husband sibuk dengan project yang perlu hand over next week, percutian dibatalkan dan ditunda ke tarikh yg tak tau bila. Angin juga saya dibuatnya......

Ayam Kampung Goreng



Dinner malam ni, saya goreng ayam kampung yg lama benor duduk dalam peti ais tu. Ingat nak clear peti ais sebelum beli barang basah.

Mc Donald






Jemput Makan!!!!!!


Tengahari tadi waktu lunch, saya beli McD. Saje je belanja staff saya makan. Ala bukan ramai sangat pun staff. Mula mula nak order suruh hantar, tapi bila tengok Prosperity Burger takde dalam package McDelivery, terpaksalah ke Giant.

Wednesday, December 23, 2009

Dinner Malam ni....


Dinner malam ni cuma makan Mee Ladna yang dibeli oleh my husband.

Tapi frankly speaking, mee ladna kat kedai ni memang sedap. Kami memang selalu makan kat sini. Menu masa lunch pun boleh tahan juga. Kebanyakkannya menu pantai timur. Lagi satu, siput masak lemak dia pun sedap. Saya yg tak makan sebelum ni pun boleh jadi suka pulak.

Bebola Kentang Berkeju


Nampak bebola kentang berkeju ni kat rumah Jiya. Puaslah cari cheese cube ni kat pasaraya. 2 hari lepas pergi Tesco, ada tapi takleh scan pulak barcode dia. Jadi petang semalam pergi Tesco Xtra pulak. Nasib baik ada tapi mahal seringgit.

Bahan-bahan:

* 300g kentang kukus, lecek halus
* 2 sudu makan susu tepung
* 1 biji kuning telur
* 1/2 sudu teh garam
* 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
* 1/4 sudu teh serbuk pala
* 1 sudu makan mentega tawar

* Minyak Bahan inti:

* 22 ketul kiub keju Bahan pelapis:
* 2 biji putih telur, pukul ringan
* 100g serbuk roti kasar

Cara membuat:
1. Kacau rata bahan kulit
2. Ambil sedikit adunan. Leperkan. Intikan dengan kiub keju. Bentukkan bebola
3. Gulingkan dalam serbuk roti kasar. Celupkan ke dalam putih telur. Gulingkan lagi ke dalam serbuk roti kasar.
4. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak.

My New Lens


Hati tengah berbunga sebab dapat lens baru.

Walaupun masih dalam zone kena gam sebab bermulut celupar hari tu, masih sempat sambar 1 lens baru. Ala murah je, bukan sampai ribu riban. My husband cakap, try yg murah dulu, pergi kelas fotography then only we talk about more high tech lens. Tak kisah la yg murah pun, yg penting kumpul sikit sikit dulu.

Betul la kata orang, kalau dah terjebak dengan kamera ni mesti banyak nak guna duit. Sebabnya, mesti nak upgrade lens yang sedia ada. Jeles seh... tengok org lain ambil gambar cantik.

Garlic Mashed Potato



* 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 2 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper
* Bahan-bahan untuk gravy :
* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
* 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara

1.
Russet
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
4.
Lnp
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.

Monday, December 21, 2009

Madeleine


Dalam keadaan diri yang tak berapa nak ok ni pun ada hati nak membaking. Dah lama juga acuan madeleine ni ada dalam gobok, saja la ingat nak merasmikannya.
So saya pun membuka kitab ajaib untuk mencari resepi baulu mat salleh ni. Kalau bab membaking ni memang akak disiplin dik. Ikut resepi sebiji sebiji, tapi ada kalanya tak menjadi gak. Kali ni semua dah ok tapi bila dah masak, baulu akak melekat la pulak. Tekstur dan rasa dah ok, tapi bila melekat ni, akak tension dik.

Bila my husband rasa, dia cakap, baulu apa ni rasa cam limau? Maaf la ye, suami akak ni konservatif sikit. Mesti dia tengah fikir kenapa rasa tak sama cam baulu yg selalu dia makan sejak dia muda belia dulu. Tapi saya tak akan putus asa, nanti saya buat lagi. Sape nak tolong saya habiskan? Tapi kalau sakit perut ke, tanggung sendiri ye....

Sunday, December 20, 2009

Carot Juice



Hari ni nak buat pengakuan sikit.....
Hehehehe....inilah first time minum Carot Juice. Selalu tengok kawan kawan dok order kalau keluar makan sejak dari belajar kat ITM dulu. Tapi saya dok tengok je. Dalam hati dok terfir, camne la rasanya. Sebab saya rasa carot hanya sesuai untuk di buat masak.

Tapi hari ni nak cuba juga buat Carot Juice, kalau sedap boleh buat lagi tapi kalau tekak rasa tak boleh masuk, alamatnya jus tu masuk dalam sinki la....

The Verdict.... EH SEDAP RUPANYA!!!!!!! ( kesiankan kat saya......)

Terung Goreng Sambal Bilis



Dah lama saya tak masak sayur terung bersambal cam ni. Selalu beli terung kalau nak masak gulai ikan je. Hari Jumaat lepas saya merayap ke AEON Bukit Tinggi, ternampak terung bulat lonjong yg digelar AUBERGINE.

Kalau takde lauk lain pun ok kalau ada sambal terung dengan ikan bilis ni. Makan pulak dengan nasi putih panas panas, fuhhh tak nampak dah kalau org lalu kat belakang.

Bahan bahan

1 biji terung "AUBERGINE"
Segenggan ikan bilis
2 sudu makan cili kering kisar
1 1 labu bawang besar dihiris nipis
1 ulas bawang putih dihiris nipis
1 keping asam keping
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Sedikit belacan
1 sudu makan pati santan

Cara cara

1. Hiris terung secara bulat, gorengkan sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga agak layu. Masukkan cili kisar dan goreng hingga cili masak.
3. Masukkan sedikit air,belacan dan air asam jawa, gaul rata dan masukkan ikan bilis. Biarkan ia mereneh seketika.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Kemudian masukkan pati santan dan gaul sekata.
5. Setelah sambal masak, masukkan terung yg telah digoreng tadi. Kaup balik dan tutup api. Jangan masak terlalu lama, nanti terung akan hancur dan lembik.

Kari Ayam Kampung


Lunch hari ni saya masak kari ayam kampung yang dah 2 hari dok dalam esbok. Plan nak masak hari Jumaat memandangkan hari tu cuti, tapi lain yg dirancang lain yg jadi.

Bahan bahan

1 ekor ayam kampung - dipotong saiz yg sesuai, cuci dan tos
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
sedikit jintan manis dan jintan putih
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1 tangkai daun kari
1 biji tomato - dihiris nipis
1 biji cili besar hijau - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
4 biji baby potato - kupas dan belah 2
2 sudu makan cili kisar
Air asam jawa secukupnya
1 packet serbuk kari daging
Santan
Minyak
Air secukupnya

Cara cara
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,jintan manis dan jintan putih hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar yang telah dihiris, tomato dan cili hijau. Gaulkan sebentar.
3. Masukkan bahan kisar, serbuk kari dan daun kari. Gaulkan sekata dan masak hingga pecah minyak atau rempah masak.
4. Masukkan ubi kentang dan ayam. Gaul dan masukkan santan pekat dan air hingga menutupi ayam dan kentang.
5. Biarkan ia mendidih, perasakan dengan garam dan air asam jawa.
6. Tutup periuk dan biarkan ia mereneh seketika sehingga ayam dan kentang masak.

Burger


Wah...pagi pagi buta hari Ahad yang dingin ni saya buat burger untuk sarapan pagi. Kira dah jadi minah salleh habislah ni.....
Sebenarnya plan nak makan burger kat rumah malam tadi. Sebab tak nak makan nasi,jadi ingat nak makan simple burger untuk alas perut je. Tengok tengok my husband ajak keluar. Nak makan KFC katanya. Fikirkan malas juga sebab asyik batuk dan hidung pun rasa cam nak cabut buang je. Tapi dah dia nak makan, kenalah ikut juga. Kami cuma ambil 1 dinner plate dan kongsi. Selalu memang cam ni sebab saya kurang sikit ngan KFC ni. Selalu saya akan habiskan salad dan mashed potato je.

Saturday, December 19, 2009

Wanton Mee Soup


Dah 2 hari saya dan suami selsema. Asyik dok lawan bersin je.Suara pun dah sengau semacam dan tekak terasa perit sangat. Tengahari tadi saya tak masak pun sebab my husband tak makan kat rumah. Jadi untuk saya, saya cuma buat simple wontan mee soup. Sedap makan masa panas, especially masa dok hirup kuah sup tu.

Selangor Ria Part 2