Dah lama tak masak menu ayam, jadi lunch hari ni masak yg agak berat sikit. Resepi Ayam Masak Merah ni saya ambil dari resepi Hana@MyR. Lawan dengan nasi minyak dan acar timun.
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 4 ketul ayam (yg dipotong sederhana)
 - garam dan kunyit ( utk goreng ayam )
 - 10 btg cili kering - kurangkn jika tk thn pedas
 - 3 sudu tomato puri
 - 2 sudu sos chili 2 sudu sos tomato
 - 4 biji bwg merah
 - 2 biji bwg putih
 - 1 btg serai diketuk
 - 1 inci halia diketuk - nk blend skali pon boleh
 - sesudu air asam jawa
 - 1 biji bwg besar ( dihiris bulat )
 - bahan tumis ( kayu manis dan adik beradiknya )
 - garam
 - gula
 
Cara-cara
- Gaul ayam dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak.
 - Blend cili kering,bwg merah dan putih dan tumis sehingga cili masak. Masukkan bhn2 tumis sehingga naik bau.
 - Masukkan tomato puri, sos tomato, serai,halia,air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
 - Last skali masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang yg telah dihiris bulat2. Tutup api
 
1 comment :
Uish!!! Love termiss this dish laaa...
So tempting, so good to see the chicken! yummmy!!! :))
Post a Comment