Agak lama juga saya tak membaking, niat tu ada tapi bila mengenangkan masa dan yang lebih penting sekali siapa yang nak tolong habiskannya, membuatkan semua niat dalam hati tu terbantut.
Tapi malam tadi semangat berkobar kobar nak buat kek, memandangkan ramai yang dah mencuba Milky Marble Cake ni, saya pun teringin juga nak join the club. Banyak yang perlu diperbaiki especially bab belang belang tu, kurang sekata. Mungkin adunan sedikit keras, sebab bila dah hampir masak, kek saya merekah di bahagian tengah. Ataupun oven terlalu panas barangkali. Permukaan kek pun tak sekata, seperti ada benjolan macam dahi naik jerawat la pulak. Tapi kek ni memang gebu je. Tak rugi mencuba.
MILKY MARBLE CAKE
Sumber: Chef Norzailina Nordin
Bahan bahan
250 gm butter ( Saya guna Golden Churn )
230 gm gula castor ( saya kurangkan kepada 200 gms - next time kena kurang sikit lagi )
2 sudu teh ovallete
4 biji telur
270 gm superfine flour ( Saya guna tepung kek )
1 camca teh baking powder ( saya tak letak sebab tepung kek dah ada )
60 gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 sudu teh chocolate emulco
Cara cara
1. Ayak tepung dan baking powder bersama sama dan ketepikan.
2. Putar butter, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan.
4. Kaup balikkan tepung dengan adunan tadi dengan spatula atau senduk kayu.
5. Masukkan susu pekat dan gaul sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar. Gaul sebati.
7. Griskan loyang kek dengan butter, kalau suka boleh letak kertas minyak.
8. Tuang adunan sesenduk bermula dengan adunan warna asal kemudian diikuti adunan berwarna coklat. Buat silih berganti hingga habis adunan.
9. Panaskan oven, bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 -50 min atau sehingga masak bergantung pada oven masing masing.
10. Cucuk dengan lidi dibahagian tengah kek, kalau lidi ditarik keluar tidak melekat bermakna kek sudah masak.
11. Sejukkan sebelum dipotong. Sedia untuk dikmati dengan minuman kegemaran anda.
Sumber: Chef Norzailina Nordin
Bahan bahan
250 gm butter ( Saya guna Golden Churn )
230 gm gula castor ( saya kurangkan kepada 200 gms - next time kena kurang sikit lagi )
2 sudu teh ovallete
4 biji telur
270 gm superfine flour ( Saya guna tepung kek )
1 camca teh baking powder ( saya tak letak sebab tepung kek dah ada )
60 gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 sudu teh chocolate emulco
Cara cara
1. Ayak tepung dan baking powder bersama sama dan ketepikan.
2. Putar butter, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan.
4. Kaup balikkan tepung dengan adunan tadi dengan spatula atau senduk kayu.
5. Masukkan susu pekat dan gaul sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar. Gaul sebati.
7. Griskan loyang kek dengan butter, kalau suka boleh letak kertas minyak.
8. Tuang adunan sesenduk bermula dengan adunan warna asal kemudian diikuti adunan berwarna coklat. Buat silih berganti hingga habis adunan.
9. Panaskan oven, bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 -50 min atau sehingga masak bergantung pada oven masing masing.
10. Cucuk dengan lidi dibahagian tengah kek, kalau lidi ditarik keluar tidak melekat bermakna kek sudah masak.
11. Sejukkan sebelum dipotong. Sedia untuk dikmati dengan minuman kegemaran anda.