Thursday, September 30, 2010

Milky Marble Cake


Agak lama juga saya tak membaking, niat tu ada tapi bila mengenangkan masa dan yang lebih penting sekali siapa yang nak tolong habiskannya, membuatkan semua niat dalam hati tu terbantut.

Tapi malam tadi semangat berkobar kobar nak buat kek, memandangkan ramai yang dah mencuba Milky Marble Cake ni, saya pun teringin juga nak join the club. Banyak yang perlu diperbaiki especially bab belang belang tu, kurang sekata. Mungkin adunan sedikit keras, sebab bila dah hampir masak, kek saya merekah di bahagian tengah. Ataupun oven terlalu panas barangkali. Permukaan kek pun tak sekata, seperti ada benjolan macam dahi naik jerawat la pulak. Tapi kek ni memang gebu je. Tak rugi mencuba.

MILKY MARBLE CAKE
Sumber: Chef Norzailina Nordin

Bahan bahan

250 gm butter ( Saya guna Golden Churn )
230 gm gula castor ( saya kurangkan kepada 200 gms - next time kena kurang sikit lagi )
2 sudu teh ovallete
4 biji telur
270 gm superfine flour ( Saya guna tepung kek )
1 camca teh baking powder ( saya tak letak sebab tepung kek dah ada )
60 gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 sudu teh chocolate emulco

Cara cara

1. Ayak tepung dan baking powder bersama sama dan ketepikan.
2. Putar butter, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan.
4. Kaup balikkan tepung dengan adunan tadi dengan spatula atau senduk kayu.
5. Masukkan susu pekat dan gaul sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar. Gaul sebati.
7. Griskan loyang kek dengan butter, kalau suka boleh letak kertas minyak.
8. Tuang adunan sesenduk bermula dengan adunan warna asal kemudian diikuti adunan berwarna coklat. Buat silih berganti hingga habis adunan.
9. Panaskan oven, bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 -50 min atau sehingga masak bergantung pada oven masing masing.
10. Cucuk dengan lidi dibahagian tengah kek, kalau lidi ditarik keluar tidak melekat bermakna kek sudah masak.
11. Sejukkan sebelum dipotong. Sedia untuk dikmati dengan minuman kegemaran anda.

Tuesday, September 28, 2010

Rendang Ayam Kampung



Semalam, tekak terasa rasa nak makan rendang ayam dengan nasi impit. Ye lah kan, masih dalam mood berhari raya. Kebetulan hari tu my husband nak makan ayam kampung, saya beli seekor. Saya cuma buat ayam goreng je untuk my husband, yang balance tu saya buat Rendang ayam. Fuhhh mahal juga ye harga ayam kampung ni. Tapi kalau nak buat rendang, bagus guna ayam kampung sebab ia tak mudah hancur. This is Rendang Ayam my style....

Bahan bahan

1/2 kilo ayam kampung ( lebih kurang )
2 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
2 inci halia *
2 inci lengkuas *
1 inci kunyit hidup *
1 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
3 batang serai *
4 batang cili padi -lebihkan kalau suka pedas *
4 sudu makan cili kering yang telah dikisar
1 sudu makan kerisek
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor

Cara cara

1. Kisar bahan bertanda * hingga menjadi paste. Panaskan kuali, masukkan bahan yang telah dikisar, cili kering kisar dan santan cair. Kacau biar sekata dan biarkan ia mendidih.
2. Masukkan ayam yang telah dipotong kepada saiz yang sesuai, santan pekat, garam, gula, asam keping, daun limau purut dan daun kunyit.
3. Api jangan terlalu kuat, renehkan hingga ayam masak. Kalau terlalu pekat, masukkan sedikit air, bergantung pada kepekatan yang disukai. Masukkan kerisek dan gaul sekata.
4. Masak sehingga rendang pecah minyak. Siap dan bolehlah dihidang dengan nasi impit atau pulut kuning.

Monday, September 27, 2010

Bingka Ubi Kayu


Beberapa hari lepas masa saya ke pasar, saya beli 1 tongkol ubi kayu, sebabnya masa bulan puasa hari tu my husband ada bersungut teringin nak makan ubi kayu rebus. Tapi dah bila dah beli, saya tanya nak makan ke ubi rebus ni? Tapi dia asyik kata biarlah dulu. Bila fikirkan kalau weekdays memang la tak sempat nak buat apa apa, saya decided nak buat bingka ubi kayu. Tapi hanya ada 1 tongkol, cukup ke? Takpelah, sebab baru nak mencuba, kalau tak jadi pun takdelah regret sangat sebab sikit je.

Bahan Bahan

1 1/2 cawan ubi kayu yang telah diparut
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 titik pewarna kuning
1/2 cawan santan
Minyak untuk menggris bekas

Cara-cara
  1. Saya tidak parut ubi, saya potong kecil kecil kemudian masukkan dalam blender. Masukkan sedikit air dan blend hingga halus. Masukkan ubi yg telah diblend di dalam kain muslin, gantung lebih kurang 1/2 jam.
  2. Tuang ubi yang telah ditapi tadi ke dalam mangkuk, masukkan gula, garam, pewarna dan santan. Gaul rata.
  3. Gris tin pembakar dengan minyak, tuang adunan tadi dan bakar di dalam oven selama lebih kurang 45 minit pada suhu 170 darjah celcius.
  4. Setelah masak, tukar knob dari BAKE kepada GRILL, biarkan lebih kurang 5-10 minit untuk membentuk kerak di atas bingka tersebut.
  5. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum dipotong.

Sunday, September 26, 2010

Avocado & Jack fruit in Fresh Milk


Saya suka betul dengan buah avocado ni, cuma kadang kala harganya agak mahal menyebabkan berfikir 2,3 kali kalau nak beli banyak banyak. Tapi semalam, saya pergi Giant ada buah avocado yang harganya jauh lebih murah dari kebiasaannya. Apa lagi, lupa diri la sekejap. Siap ambil sampai 6 biji. Selain avocado, saya juga suka buah nangka. Dulu masa arwah my MIL masih ada, setiap kali saya balik kampung, dia mesti simpan buah nangka untuk saya kalau yang masak di pokok.

Tapi kat sini pun takde masalah nak makan nangka ni kan. Biasanya di Giant, Tesco atau supermarket ada menjualnya. Cuma, tak tahan sebab kalau makan nangka, angkin satu badan. Tapi sebab dah suka makan, kena tanggung sendiri la....

Malam ni saya campurkan nangka dan avocado di dalam susu segar yang sejuk. Masukkan gula sedikit biar ada rasa manis manis gitu. Lagi sejuk lagi best......

Lala Goreng Pedas

 
Dah beberapa hari takde entry, sebabnya masak yang simple dan ada hari yang tak masak langsung. Hari ni saya masak menu lala goreng pedas untuk dinner.

Bahan Bahan

500 gm lala - bersihkan dan toskan.
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 inci halia
3 sudu makan cili kering yang telah dikisar
Garam dan serbuk perasa
1 batang serai - ditumbuk sedikit
Sedikit air
Minyak

Cara cara

1. Tumbuk halia, bawang merah dan putih hingga halus. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan biarkan hingga cili masak.
2. Masukkan lala, serai dan sedikit air. Biarkan hingga semua lala terbuka/masak.
3. Masukkan garam dan bahan perasa, gaul hingga sekata. Biarkan seketika, bolehlah diangkat.

Thursday, September 23, 2010

Locong


Ok dessert untuk malam ni ialah LOCONG bukannya POCONG tau. Dah lain makna dan lain kategori tu....
Senang sangat, cuma perlukan buah nangka, cendol, gula, garam dan santan segar. Ikut resepi asal kena masakkan santan dengan gula dan garam tapi saya lebih suka perah kelapa dengan air masak yang agak suam suam sikit. Jadi tak perlu masak atas api lagi, dan takdelah pecah minyak. Sedap dimakan sejuk sejuk.

Som Tum

 
Dah agak lama juga tak buat som tum ni. Lesung som tum pun dah lama bertapa kat dalam stor. Sejak baik demam ni tekak terasa rasa nak makan yang macam ni. Dah banyak kali buat, resepi boleh search kat sebelah.

Bubur Chacha


Entahlah, sejak dua menjak ni saya rasa malas sangat. Lepas demam dan batuk makin reda, saya jadi makin malas pulak. Malas nak masak pun ya juga. Tapi sebab nak kena makan, jadi saya masak yang se simple mungkin.

My husband tanya saya, nak buat open house tak? Saya cakap, nantilah saya fikir dan tenung tenung dulu, tunggu dapat ilham ke..... Sebabnya kawan kawan dia ramai yang bertanya termasukla kawan kawan saya juga. Maklumlah ada beberapa orang kawan lama yang bertemu kembali melalui FB. Minggu lepas saya jumpa kawan lama yang lost contact, last sekali berjumpa masa Tingkatan 3. Bayangkan masa tu masing masing sekeping, kalau jumpa sekarang sure terkejut sampai terduduk tengok akak yang makin gebus ni.
2,3 hari ni excited bersembang, membuka almari kenangan zaman persekolahan. Ya Allah.... dah tua rupanya saya ni. Ingatkan masih zaman remaja yang gila gila lagi.

Dah melalut ke mana mana dah ni. Semalam teringin sangat tekak ni nak makan bubur chacha. Jangan hairan tengok bubur chacha saya kaler purple lagi. Sebabnya saya guna keledek jepun, bila dah masak semua bertukar jadi purple. Gambar pun dah blur sama blur dengan tuannya yang baru baik demam.

Tuesday, September 21, 2010

Sup Ekor Ala Thai

Dinner malam tadi saya buat Sup Ekor Ala Thai. Dah lama saya simpan resepi ni yang saya ambil dari blog somebody cuma dah agak lama saya pun tak ingat kat mana. Saya ubahsuai sikit ikut kesesuaian. Kalau ada persamaan resepi atau tuan punya resepi terbaca, minta izin saya letakkan di blog saya.

Bahan Bahan
  • 1 kg ekor lembu - potong saiz sesuai. Rebus hingga empuk.
  • 4 cawan air rebusan ekor lembu
  • Beberapa biji  petit tomato ( @ 1 biji tomato biasa )
  • 2 batang celery
  • 1 bungkus rempah tulang
  • 1 labu bawang besar - dimayang
  • 2 inci halia - dihiris
  • 4 ulas bawang putih - dihiris
  • Garam dan perasa secukupnya
  • 3 batang cili padi - tambah jika suka lebih pedas
  • Limau nipis
  • Bawang Goreng
  • 1 batang Lobak merah
  • 10 ulas bawang putih dihiris nipis atau ditumbuk halus, goreng dengan minyak hingga keperangan dan simpan bersama minyaknya. *****  Yang ini mesti letak, kalau tidak tak kick rasaanya.
  • Daub sup & bawang jika suka
Cara cara

1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bawang besar, putih dan halia hingga wangi. Masukkan perencah sup tulang.
2. Masukkan ekor lembu yang telah direbus bersama sama dengan air rebusannya sekali.
3. Kemudian masukkan cili padi yang telah ditumbuk kasar, bawang putih yang telah digoreng bersama sama sedikit minyaknya, celery, carot dan tomato.
4.Biarkan ia mendidih seketika, perasakan dengan garam, bahan perasa dan jus limau. Setelah cukup masin, pedas dan masam bolehlah diangkat.
5. Semasa menghidang, taburkan bawang goreng, daun sup dan bawang jika suka.

Monday, September 20, 2010

Takde cerita...

                                 
Antara pokok pokok yang ada kat rumah saya, ada yang ok, ada yang tinggal nyawa nyawa ikan dan ada yang tak dapat diselamatkan. Dulu rajin juga membelek pokok pokok ni, tapi bila sibuk mulalah diorang terbiar tak berjaga. Adakalanya MALAS yang melampau lampau.


 Ada setengah pokok yang hampir mati tapi bila sesekali tuan dia siram dan letak baja, dia hidup balik. Ada yang tak hidup hidup langsung.




Macam pokok tomato tu, kurus kering dan buahnya dah dimakan ulat dan ada yang dah gugur. Ada banyak putik baru tapi tak taulah nasib diorang.....

Saturday, September 18, 2010

Menu Malam ni....

 Butter Prawn

Dah lama tak buat menu Butter Prawn ni, mula mula plan nak buat cereal prawn tapi bila geledah pantry takde pulak stok cereal. Jadi terpaksa tukar ke menu yang lain.

 Semur Daging

Menu kedua ialah Semur Daging, tengahari tadi tengok dalam rancangan Booby Chinn tu. Ala namanya lain tapi lebih kurang cam Daging Masak Kicap.

Ketam Rebus Serai
Yang last sekali ialah Ketam Rebus Serai, menu yang selalu saya masak sebab the other half  tu suka bebeno dengan menu ni.

Friday, September 17, 2010

Milo Ais Tabur

 
Dah beberapa hari terasa badan kurang sihat, rasa seram sejuk, kepala pusing, sakit tekak dan yang paling tak tahan sekali ialah asyik nak ke bilik air je. Minum tak, tapi asyik nak melawat cik tan je...

Semalam cuti, kebetulan ada jemputan rumah terbuka di Jalan Kristal Seksyen 7 Shah Alam. My husband asyik tanya nak pergi ke tidak.... Saya dah beberapa kali bagi tau yg saya malas sangat nak pergi memandangkan keaadaan saya ni. Rasa tak selesa, tak kanlah asyik nak ulang ke tandas kat rumah orang. Tapi memandangkan yang lelaki tu kawan my husband sejak ITM lagi dan isterinya pula ada bau bau bacang dengan my husband, nak tak nak saya gagahkan juga pergi. Tapi dah siap pesan ngan my husband jangan lama lama sangat. Tapi bila dah sampai sana, jumpa kawan kawan lama masa belajar, kawan satu rumah masa bujang. amboi lupa diri dia ye... Saya ni dah dua tiga kali tenung tenung bagi hints tapi tak jalan juga.
Lastly saya pulak yang leka bersembang dengan isteri isteri diorang tu, siap ajak pergi main bowling lagi.

By the way, ais milo yang kat atas tu takde kena mengena dengan cerita. Saja je letak sebab takde gambar pergi rumah terbuka. Walaupun sakit tekak, saya tetap minum ais juga.... jadi bila sakit, kena lah tanggung sendiri.

Wednesday, September 15, 2010

Gulai Usus Lembu


Pagi tadi saya ke pasar Seksyen 6 untuk membeli stok barang basah. Sebenarnya malam semalam saya dan suami keluar untuk mencari makan malam. Puas jugalah pusing sana pusing sini mencari kedai makan, kebanyakannya masih belum beroperasi. Akhir sekali pergi makan di Restoren Ani Sup Utara, itu pun kena tunggu punyalah lama sebab ramai pelanggan tapi pekerja ada 2,3 orang je. Jadi hari ni kena masak sendiri.

Menu pertama ialah Gulai Usus Lembu. Dulu dulu saya tak berapa makan organ dalaman lembu ni tapi bila my husband dah suka dan saya kena masak, lama lama tekak ni boleh terima juga.


 Menu kedua ialah Ikan Bawal Masak Masam Manis Ala Kadar. 


Yang ini pula ialah penyedap makan malam ni, petai rebus cicah air asam. Mula mula plan nak tumbuk sambal belacan tapi tiba tiba jadi malas pulak. So saya buat air asam je lah... Esok cuti, so takpelah kalau makan petai malam ni kan.....

Tuesday, September 14, 2010

Lauk Lepas Raya


 Hari ini saya masih bercuti, bermalas malasan di rumah sambil mengemas apa yang patut. Mood nak memasak masih belum banyak tapi perut mesti diisi. Nak ke pasa mencari barang basah pun masih malas jadi saya masak apa yang ada kat rumah. Jadi hari ni makan ikan kurung dalam tin dengan ikan pekasam goreng.


Malam nanti kita fikir nak makan apa pulak. Restoren masih banyak yang tutup lagi, yang ada cuma restoren mamak. Mana tahan kalau pagi sampai malam asyik membaham makanan mamak, tak tahan perut den ni....

Monday, September 13, 2010

Kad Raya

 
Baru berkesempatan mengutip kad raya dari kak inahar. terima kasih bebanyak kak. Hampir seminggu menyambut hari raya di kampung. Tak banyak cerita di hari raya, beraya ala kadar sahaja. Saya baru sampai ke rumahku syurgaku. Risau juga tinggalkan rumah lama lama, maklumlah.... kebanyakan jiran pun pulang ke kampung masing masing. Alhamdulillah perjalanan pulang dari kampung lancar dan tiada masalah. Esok saya masih bercuti, plan nak mengemas rumah. Hari tu balik kampung, tinggalkan rumah tunggang langgang. So selamat membuat rumah terbuka kepada mereka yang buat dan selamat menjamu selera buat semua yang dijemput.

Monday, September 6, 2010

Mee Kari Lagi.....


Rasanya baru beberapa hari lepas saya buat mee kari kan....  Malam ni saya buat lagi atas permintaan my husband. Tapi kerang takde, masa ke pasaraya sebelum balik, hanya ada beberapa ketul kerang je. So saya hanya letak udang, tapi rasanya tetap maintain menepati citarasa. Kalau tak, tak kanlah ada orang tu request nak makan mee kari lagi.

Dapat Kuih Raya lagi.....


Hari ni dapat kuih raya lagi.....  Alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan. Terima Kasih buat Pn Masni untuk hamper kuih raya ni.

Sunday, September 5, 2010

Soto Ayam


Hari ni sudah 26 hari umat Islam menjalani ibadah berpuasa dan tinggal beberapa hari lagi menjelang 1 Syawal. Ramai juga yang sudah pulang ke kampung tapi masih ramai yang perlu bekerja hingga hari Rabu depan. Kalau pergi shopping complex, penuh dengan umat manusia bersesak sesak membeli belah di saat saat akhir sebelum balik kampung. Saya saja je ajak my husband pusing Shah Alam, malam semalam. Saja nak tengok orang ramai cam ada pesta je. Pusing pusing Shah Alam lepas tu singgah minum dan balik rumah.

Memandangkan hari ni cuti, saya merajinkan diri buat Soto Ayam untuk menu berbuka hari ni. Seronok tengok rumah kawan kawan yang lain sibuk buat kuih raya, macam macam jenis ada. Ada satu dua kuih raya yang saya teringin nak buat tapi tengok keaadaan dulu. Ingatkan pagi tadi nak keluar cari barang nak buat kuih, tapi tak mendapat reaksi yang menggalakkan dari my husband, terus terbantut. Tengoklah, kalau sempat boleh buat kat kampung dengan adik saya.

Oh ya, resepi Soto Ayam ni saya ambil dari sini

Friday, September 3, 2010

Menu Malam ini


Tadi terasa nak makan pasta, rasanya agak lama juga saya tak masak spaghetti or any other pasta. Saya beli Bowtie Pasta ni rasanya sejak awal ramadhan lagi. My husband seperti biasa akan merayap di Bazar Ramadhan cari lauk dan saya cuma masak nasi je untuk dia.

Hujung minggu lepas masa saya merayap di Bazar Ramadhan, ada orang jual Frozen Food such as sosej, daging burgers dan macam macam lagi. Salah satu yang menarik perhatian saya ialah Sosej yang panjang, rasanya 2 X panjang dari sosej yang biasa dijual di pasaraya. Lagi satu kepingan daging seperti bacon dan di kenali sebagai BRISKET . Harganya boleh tahan mahal juga tapi sebab nak rasa, saya beli juga satu packet each.

Kali ni saya gunakan sos jenama San Remo, selalunya saya gunakan jenama Prego. Saja nak rasa jenama yang berbeza than bolehlah decide yang mana lagi menepati selera sendiri. Dalam sos tu saya masukkan brisket yang telah dipotong kecil dan juga fresh shiitake mushroom.

What is brisket?

Brisket is a beef cut taken from the breast section beneath the first five ribs, behind the foreshank.


Memandangkan saya masih ada stok Greek Yogurt, so malam ni saya makan yogurt dengan honey and dragon fruit. Hari tu tamak sangat, beli sampai 2 bekas. Kalau hari biasa bolehlah cepat habis, bila bulan puasa semua nak makan dalam waktu yang singkat.
Jadi moral of the story...... JANGAN TAMAK & IKUT NAFSU.

Hadiah lagi.....


Hari ni dapat buah tangan lagi sempena Hari Raya Aidil Fitri. Rezeki kan, jangan ditolak. Musuh jangan pulak di cari. My husband tegur saya kenapa tersengih sengih je tu? Saya cakap, suka sebab dapat hamper lagi. Sempat lagi dia sindir saya, asyik orang je bagi kat you, bila you nak bagi kat orang pulak? Yelah, yelah.... nanti saya pergi tengok la hamper tu. Kat sini ada kedai yang khas jual hamper sahaja, bergantung pada occasion. Tapi harganya...... ermmmm semput juga akak dibuatnya. Anyway thanks to Pn. Faridah untuk hamper ni.

Thursday, September 2, 2010

Gift from a friend

Thanks to Pn. Diana for this lovely hamper.

Hari ini dapat rezeki lagi, ada kawan datang singgah kedai saya bawa kuih raya sebagai buah tangan. Kuih tart gulung you.... Kuih yang akak tu bagi 2 minggu lepas dah hampir tinggal serdak je. Kuih tart ni kalau asyik terpampang depan mata, nampak gayanya senasib la dengan biskut tempohari.

Iftar ke 22

Salam di pagi khamis,

Agak lama juga saya tak memasak, masa cuti hujung minggu lepas, my parents ada kat rumah. So bawa diorang jalan jalan tengok bazar ramadhan kat sini sambil tu carikan baju raya untuk mereka.


Semalam, my husband ada jemputan berbuka, biasanya kalau dengan kawan kawan bisnesnya saya tak ikut. Tak selesa sebab selalunya semua lelaki, lebih baik saya berbuka di rumah.
Mula mula saya terfikir nak beli je makanan yang dah siap masak since saya seorang je nak berbuka di rumah. Tapi masa dok membelek rumah dak IKA, ternampak mee kari. Kebetulan masa tu my husband lalu kat belakang saya, sempat dia menjeling pada komputer kat depan saya. Sempat dia tanya, apa tu? Saya cakap mee kari. Sedap juga kan kalau makan mee kari malam nanti.

Eh!!! bukan ke you nak berbuka kat luar nanti? Ye lah, tapi tak tau la makanan tu kena tak dengan tekak I, atau manalah tau jemputan ramai ke... Itulah my husband, agak susah bila masuk bab makan kat rumah orang. Nasib baik juga saya masak mee kari, sebab bila balik saya tanya makan apa, katanya makan sikit je sebab ramai orang dan bila dah sampai giliran nak ambil makanan, ada lauk yang dah habis. Ada kambing panggang tapi pukul 7 pm baru nak start memanggang, jadi pukul berapa nak makan.

Kiranya mee kari saya jadi penyelamat la malam tadi.... Anyway, my husband and I agreed that this mee kari is really delicious.Thanks to person who share this recipe. Saya ambik resepi ni dari rumah dak IKA. Boleh check kat sini.



Lama juga tak buat dessert, tapi semalam nak cepat saya buat dessert separa segera. Karamel Puding Jagung, saya gunakan serbuk puding segera yang boleh didapati di pasaraya.

Lebih kurang sama seperti membuat cream caramel, sediakan gula hangus, tuangkan ke dalam bekas yang sesuai. Masak puding jagung seperti yang tertera pada bungkusan, biarkan ia suam sedikit sebeluam dituangkan ke dalam bekas yang berisi gula hangus tadi. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidang. Cara ini boleh menjimatkan masa sebab tak perlu mengukus atau membakar secara bain marie.