Sunday, December 6, 2009

Ayam Masak Merah



Dah lama tak masak menu ayam, jadi lunch hari ni masak yg agak berat sikit. Resepi Ayam Masak Merah ni saya ambil dari resepi Hana@MyR. Lawan dengan nasi minyak dan acar timun.

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 4 ketul ayam (yg dipotong sederhana)
  • garam dan kunyit ( utk goreng ayam )
  • 10 btg cili kering - kurangkn jika tk thn pedas
  • 3 sudu tomato puri
  • 2 sudu sos chili 2 sudu sos tomato
  • 4 biji bwg merah
  • 2 biji bwg putih
  • 1 btg serai diketuk
  • 1 inci halia diketuk - nk blend skali pon boleh
  • sesudu air asam jawa
  • 1 biji bwg besar ( dihiris bulat )
  • bahan tumis ( kayu manis dan adik beradiknya )
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak.
  2. Blend cili kering,bwg merah dan putih dan tumis sehingga cili masak. Masukkan bhn2 tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan tomato puri, sos tomato, serai,halia,air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  4. Last skali masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang yg telah dihiris bulat2. Tutup api

1 comment:

  1. Uish!!! Love termiss this dish laaa...

    So tempting, so good to see the chicken! yummmy!!! :))

    ReplyDelete