Dah lama tak masak menu ayam, jadi lunch hari ni masak yg agak berat sikit. Resepi Ayam Masak Merah ni saya ambil dari resepi Hana@MyR. Lawan dengan nasi minyak dan acar timun.
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 4 ketul ayam (yg dipotong sederhana)
- garam dan kunyit ( utk goreng ayam )
- 10 btg cili kering - kurangkn jika tk thn pedas
- 3 sudu tomato puri
- 2 sudu sos chili 2 sudu sos tomato
- 4 biji bwg merah
- 2 biji bwg putih
- 1 btg serai diketuk
- 1 inci halia diketuk - nk blend skali pon boleh
- sesudu air asam jawa
- 1 biji bwg besar ( dihiris bulat )
- bahan tumis ( kayu manis dan adik beradiknya )
- garam
- gula
Cara-cara
- Gaul ayam dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak.
- Blend cili kering,bwg merah dan putih dan tumis sehingga cili masak. Masukkan bhn2 tumis sehingga naik bau.
- Masukkan tomato puri, sos tomato, serai,halia,air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Last skali masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang yg telah dihiris bulat2. Tutup api
Uish!!! Love termiss this dish laaa...
ReplyDeleteSo tempting, so good to see the chicken! yummmy!!! :))