Bahan bahan
500 gms ayam
200 ml santan ( lebih kurang )
Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
Sedikit bunga cengkih
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 cm lengkuas *
1 cm halia *
1 sudu makan rempah kerutup
Asam keping
Garam & gula
Sedikit kerisek
Air
Cili merah jika suka
Cara cara
- Cuci ayam dan toskan. Kisar bahan yang bertanda *. Bancuhkan cili kisar dan rempah kerutup dengan sedikit air.
- Pijarkan minyak, tumiskan bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga. Masukkan bahan yang telah dikisar. Gaul rata.
- Kemudian masukkan campuran cili kisar dan rempah kerutup. Masak hingga pecah minyak.
- Masukkan asam keping,garam dan gula. masukkan ayam dan gaul rata.
- Kemudian masukkan santan pekat dan sedikit air. Biarkan ia mereneh sambil sesekali balik balikkan ayam supaya kuah dan ayam menjadi mesra.
- Kemudian masukkan kerisek dan gaul semua bahan. Masukkan cili besar dan biar hingga ayam masak dan kuahnya menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment