Tuesday, March 31, 2009

Kerutup Ayam

Dah lama pending nak cuba masak Kerutup Ayam ni. Saya beli rempah Kerutup ni di Trengganu dah agak lama juga. Sedap di makan dengan nasi atau roti.

Bahan bahan

500 gms ayam
200 ml santan ( lebih kurang )
Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
Sedikit bunga cengkih
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 cm lengkuas *
1 cm halia *
1 sudu makan rempah kerutup
Asam keping
Garam & gula
Sedikit kerisek
Air
Cili merah jika suka

Cara cara
  • Cuci ayam dan toskan. Kisar bahan yang bertanda *. Bancuhkan cili kisar dan rempah kerutup dengan sedikit air.
  • Pijarkan minyak, tumiskan bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga. Masukkan bahan yang telah dikisar. Gaul rata.
  • Kemudian masukkan campuran cili kisar dan rempah kerutup. Masak hingga pecah minyak.
  • Masukkan asam keping,garam dan gula. masukkan ayam dan gaul rata.
  • Kemudian masukkan santan pekat dan sedikit air. Biarkan ia mereneh sambil sesekali balik balikkan ayam supaya kuah dan ayam menjadi mesra.
  • Kemudian masukkan kerisek dan gaul semua bahan. Masukkan cili besar dan biar hingga ayam masak dan kuahnya menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment