Wednesday, April 1, 2009

Roasted Lamb


Semalam dah tak tau nak masak apa untuk dinner. Pening kepala memikiokan apa le nak dimasak. Bila tanya my husband nak makan apa, senang je jawabnya. Apa apa pun ok. Itu yang payahnya, sebab kalau lebih specifik senang nak start dari mana. Lastly saya cuma buat roasted lamb dengan carot dan kentang. Masak nasi 1 pot pun tak habis.

Bahan bahan

800 gms lamb shank
2 ulas bawang putih - peeled and crushed
2 sudu makan fresh rosemary - roughly ground
1 helai dau oregano - roughly ground
Garam
Freshly ground black pepper
1 sudu makan olive oil
3 biji kentang - kupas dan rebus separa masak
1 biji karot

Cara-cara
  • Cuci lamb shank dengan lemon dan toskan. Lumur lamb shank dengan olive oil,garam,bawang putih, rosemary,oregano dan black pepper. Marinated lebih kurang 2 jam.
  • Panaskan oven, masukkan marinated lamb,kentang dan karot ke dalam roasting pan.
  • Tuang sedikit air ke dalam roasting pan untuk mengelakkan ia dari hangit.
  • Roast lamb shank selama lebih kurang 1 jam 30 minit atau sehingga masak. Semasa proses roasting, balik balikkan lamb shank supaya kedua dua belak masak rata.
  • Boleh dinikmati dengan black pepper sauce atau chili sauce atau sebarang sos kesukaan.

2 comments:

  1. terliurlah tengok roasted lamb tu!

    ReplyDelete
  2. hazila nak rasa tak boleh nak ciplak kenalah bagi resepinya bolehkan..

    ReplyDelete