Tuesday, April 21, 2009

Roti Boyan (Bawean)

Resepi dari Datin@MyR. Takde sambal tumis, saya makan dengan lebihan sos keropok lekor. Malas nak buat sambal tumis.

Bahan-bahan

  • untuk doh:
  • 500 gm tepung gandum
  • 50gm minyak
  • sedikit garam
  • air panas suam
  • bahan2 inti:
  • 1/2 liko kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
  • 2 biji bawang besar (di hiris halus)
  • 1 biji telur
  • 50cen daun sup/bawang sedikit
  • lada sula dan garam

Cara-cara

  1. Cara2 menguli doh: tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
  2. Cara2 membuat inti: kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
  3. Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh ,dan kelim tepinya mcm epok2.....dan goreng dgn api yg sederhana....

4 comments:

  1. tak kisah kot makan dgn apa, janji ada kaler merah² skit, hehe. tekak org msia.

    ReplyDelete
  2. Maklum le org melayu tulen, kalau tak pedas tekak ni merungut jer.

    ReplyDelete
  3. salam hazila..hee..nak cubalah buat..nampak cam sedap je..

    ReplyDelete
  4. WS Datinel, cubalah. Sedap tapi tak pedas sebab tu kena cicah ngan sambal tumis.

    ReplyDelete