Saya bukan Orang Johor, tapi selalu dengar cerita yang orang Johor suka makan goreng pisang cicah sambal kicap. Betul ke? Ke saya je yg meandai mandai.....
Saya suka cicah goreng pisang dengan sos pencicah keropok lekor. Dulu dulu masa balik sekolah kalau beli goreng pisang, mesti minta penjual tu letakkan sos keropok lekor sekali. Sambil berjalan sambil makan. Eh!!! ini cerita zaman bila ni?
Kak Hazila! Love pun suka cicah pisang goreng ngan sos keropok lekor!!! Until now, I'm doing the same! hehehe..
ReplyDeleteWith kicap, tak pernah lagik! ;)
ha.. ni org johor nak jawap! kat sini mmg cam tu ada cicah smbal kicap tapi akak lebih suke sambal kicap tu bubuh sikit cili sos.., lagi sedap! kalau smbal kicap jer x baper power..! x caye zila trylah..
ReplyDeleteI suka sangat goreng pisang cicah sambal kicap ni.Kat Johor je ada rasanya. The last time I mkn camni kat johor 20 years ago. Kita nak buat sendiri pun senang je tapi anak2 x biasa mkn.
ReplyDeletezila..nak habaq mai..
ReplyDeleteduk johor kita pun balun dgn sambal kicap jugak..mabeles kalau rangup dan panas tu..
buat sambal kicap dgn cili padi.. ditumbuk hancur dan letak bawang putih yg digoreng garing..bubuh kicap manis kipas udang..pekat.. mmg sedap..sambal ni pun tahan lama..sila la cuba..x makan dgn grg pisang boleh makan dgn tempe dan tauhu goreng..yum yummm
nyum2... nak sikit... sy pun bkn org johor but selalu gak mkn GP dgn kuah kicap... exactly mcm yang NJ buat...
ReplyDeleteorg johor & sambal kicap, tak blh dipisahkan, suma pun blh cicah sambal kicap, goreng pisang, keledek, sukun, tempeh, tauhu, dll, kalau takde rasa cam tak lengkap !!
ReplyDeleteSalam Kak..
ReplyDeletesamalah..saya pun suka makan goreng pisang cicah sos keropok lekor
Love,
ReplyDeleteSedap kan cicah sos kepok lekor.
Kak Am,
ReplyDeleteSebab first time jadi tak berapa pasti nak buat sambal kicap tu.
TK,
ReplyDeleteMy husband kalau pelik pelik (pada pandangan dia), memang dia tak makan. So kalau saya nak makan, saya buat la juga.
NJ,
ReplyDeleteNext time boleh cuba cara akak pulak.
Hexrin,
ReplyDeleteUntuk org yg boleh terima cam kita, semua bedal je.
Hishwa,
ReplyDeleteSaya dengar cam tu lah. Org Johor dan Sambal kicapnya.
Sue,
ReplyDeleteKena cuba makan dengan sambal kicap pulak lah ye.
wah nampak pekat sambal kicap tuuu!
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteselalu lihat yr blog albeit in silence..tapi ni kali teruja sgt nak komen..haiz!! pisang goreng sambal kicap ni teringatkan daku akan pisang goreng sambal kicap yg power kedemak kat pulau Tioman satu masa yg lamaaaaaaa......dulu yg pernah Yat makan.. Tak boleh tahan selera...sekali...drooling !!!
memang best pun... maiza org kedah.. suka mkn pisang goreng dng sambal kicap.. ada cili dalam tue kan.. kat kedah ada di masukkan kacang juga dlm kuah tue...
ReplyDeleteKite pernah dengar gak . betul la tu kot.hehe.. ada orang cakap ubi kayu goreng pun cicah ngan sambal kicap sedap :)
ReplyDeleteni orang johor datang... hah, kat sini memang makan goreng pisang, tempe goreng, cendawan goreng suma ngan sambal kicap...kadang2 pilih gerai yg jual bukan sebab pisangnya tapi sebab sambal yg mana yg sedap...yalah, kdg2 nak buat malas..huhu...wakakaka!..
ReplyDelete