Lepas dah makan nasi, marilah kita menikmati Laici Kang pulak.
Bahan Bahan
Buah kembang semangkuk - rendam hingga kembang
White Fungus - rendam hingga kembang
Biji Selasih - rendam hingga kembang
Isi longan kering
Red Dates
Gula batu tebu
Kacang goreng
Halwa kundur
Telur puyuh rebus
Air
Ais ketul
Cara cara
1. Rebus isi longan kering, red dates dan gula batu tebu bersama sama air hingga red dates lembut. Sejukkan.
2. Masukkan serba sedikit semua bahan di dalam bekas yang sesuai. Jika suka panas tidak perlu masukkan ais ketul.
*** Sebenarnya saya terlupa nak letakkan buah laici, tapi rasanya dah ok walaupun tanpa buah laici.
Salam Zila. Ni minuman fevret Along tp lum pernah mkn yg ada telur puyuh.
ReplyDeleteSalam Hazila.
ReplyDeleteTak penah pikir nak buat laici kang sendiri. selalu main order kt kedai ja.Dah ada resipi ni boley la mekar cuba buat.
jom belajar buat macaron
Salam Kak Hazila,
ReplyDeleteApa khabar? lai chi kang ni buat teringat bulan puasa pulak. hehe.. :)
saya fanatik dgn laichikang tapi susah nak jumpa yg betul2 sedap...
ReplyDelete