Lamanya saya tak bersiaran, memang agak lama juga kali ni. Hampir 4 minggu diserang demam dan batuk sampai handbag pun penuh dengan ubat ubatan. Walaupun belum pulih sepenuhnya, tapi dah mula pegang periuk belanga sebab dah terlalu jemu makan makanan luar.
First menu ialah lala goreng pedas. Rasanya dah pernah buat sebelum ini tapi agak lama juga. kali ni pun main campak campak je sebab nak cepat.
Bahan Bahan
500 gm lala - bersihkan dan toskan.
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 inci halia
2 sudu makan cili kering yang telah dikisar
Garam dan serbuk perasa
1 batang serai - ditumbuk sedikit
Sedikit air
Minyak
Cara cara
1. Tumbuk halia, bawang merah dan putih hingga halus. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan biarkan hingga cili masak.
2. Masukkan lala, serai dan sedikit air. Biarkan hingga semua lala terbuka/masak.
3. Masukkan garam dan bahan perasa, gaul hingga sekata. Biarkan seketika, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment