Chilli Crabs
Kenapa malam ni rasa macam malas sangat nak menaip? Nanti bila senang sikit baru letak resepi semua ye.
Bahan bahan
4 ekor ketam
2 sudu cili kisar
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
5 tangkai cili padi- dihiris nipis
1 batang serai - dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1/2 cawan air
Sedikit minyak
Cara - cara
4 ekor ketam
2 sudu cili kisar
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
5 tangkai cili padi- dihiris nipis
1 batang serai - dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1/2 cawan air
Sedikit minyak
Cara - cara
- Gaul ketam dengan garam dan kunyit, goreng separuh masak. Ketepikan.
- Tumis bawang putuh hingga naik bau. Masukkan bahan bahan yang telah dihiris nipis.
- Kacau sebentar, masukkan cili kisar, kicap cair dan sos tiram. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan ketam dengan air dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan asam keping.
- Biarkan hingga ketam masak dan kuahnya menjadi pekat. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
- Kalau suka berkuah, tak perlu tunggu hingga kuahnya menjadi pekat seperti yang saya buat.
perhhh..rasa nak gigit2 jerk ketam tu...
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteTak boleh nak gigit la.... sebab dah habis.
salam.mintak izin pakai gambar.nampak sedap sangat.japg nak cuba buat :D
ReplyDelete