Monday, April 25, 2011

Cotton Soft Japanese Cheese Cake with Mango

Beberapa hari takde entry kan.....

Oh ya, weekend lepas saya balik Pahang sebab dah lama juga tak jengok kampung. Selalunya mak ngan abah saya datang ke Shah Alam. Mula mula nak balik masa cuti hari pekerja minggu depan tapi tiba tiba my husband ajak jalan jalan. Tapi tak plan nak ke mana lagi. Biasalah dia, sure last minute planning punya. Jangan last minute tak jadi sudahlah...

Masa balik Pahang, kami berhenti beli durian "Musang King" 2 biji. Itupun 3 kali makan sebab org kat rumah semuanya bukan kaki makan durian. Masa nak balik ke Shah alam pun kami beli lagi durian, itupun sebab nak singgah rumah bapa saudara suami saya di Gombak. Tak kanlah nak datang berlenggang je kan. Tapi saya bawa balik rumah durian sebiji sebab plan nak buat "Bantal Durian". Punyalah lama terperam nak cuba tapi sampai sekarang tak buat buat juga.

Semalam sampai rumah lebih kurang pukul 4 ptg, kemudian my husband keluar semula. Saya tak perlu masak untuk makan malam sebab nanti dia akan beli outside food. Sementara tu terfikir nak buat cheesecake yg dah 2, 3 kali asyik cancel je. Terfikir nak masukkan isi buah durian dalam cheese cake tu tapi ok ke rasanya bila durian + cheese. Sebabkan tak nak ambil risiko, saya gantikan dengan isi buah mangga. maka terhasillah Cotton Soft Japanese Cheese Cake with Mango. Berbelit lidah nak menyebutnya.

Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • 1 biji mangga masak - potong kiub isinya

  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek. Taburkan isi mangga yang telah dipotong kiub tadi ke dalam adunan kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

3 comments:

  1. Salam.Hazila...

    lama betul kak cek tak berciskek2 ni...bila pulak la nak sampai seru buat ni...he he
    nampak soft gebu je ciskek zila...

    ReplyDelete
  2. cik kak wahhh dah ciscake heheheh kite ni tak terbuat2 lagi

    ReplyDelete
  3. kek ni pun tak terbuat2 lagi.. sah sedap ni kan

    ReplyDelete