Bahan bahan
3/8 cawan gula
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu makan tepung jagung
3 cawan hazelnut milk
4 kuning telur
85 g dark chocolate, finely chopped
28 g hazelnuts
1 sudu teh vanilla extraxt
1 sudu makan butter
Cara-cara:
1. Panggang hazenuts in a 350ºF (180ºC) oven, anggaran 10 hingga 15 minutes, sehingga hazelnuts keperangan. Cincang hingga hancur.
2. Satukan gula, tepung jagung dan serbuk koko di dalam bekas. Masukkan 1/2 cawan hazelnut milk dan kacau hingga sebati. Masukkan kuning telur, kacau dan ketepikan.
3. Di dalam periuk kecil, masukkan baki hazelnut milk dan panaskan. Tuang hazelnut milk ini ke dalam bekas berisi adunan koko tadi.
4. Kacau, masukkan semula adunan ini ke dalam periuk, masak menggunakan api sederhana. kacau lebih kurang 5-7 mins sehingga mendidih dan adunan menjadi pekat.
5. Kemudian masukkan dark chocolate, hazelnut panggang, butter dan vanilla extraxt. Kacau sebati, tuangkan ke dalam bekas sesuai dan sejukkan.
Slurpppp!!! Looks delish kak.. ;)
ReplyDeleteSalam kak! tu mesti baru kuar sebok tuuu tgk dia punyer peluh2 tuuu :D sedapnyerr! hazelnut terbyg nutella :D
ReplyDeletecik kak sedapnyaaaaaa
ReplyDeletesukanya hazelnut....sedappp
ReplyDeletecam sedap je....
ReplyDeletesedappp...perggghhh
ReplyDeletesuka mangkuk tu... :)
sedappnya tengok.......
ReplyDeletekak, boleh tolong ajar... 3/8 cawan gula tu mcm mana?
ReplyDeleteNyamannya kalau dapat masuk ke tekak saya ni ha
ReplyDeleteNyamannya kalau dapat masuk ke tekak saya ni ha
ReplyDeleteDelicious your dessert! yummy! I've gone meet your blog, and I love the recipe and the beautiful pictures! I follow you! Have a nice from spain!
ReplyDelete