Alhamdulillah, sudah masuk hari kedua kita berpuasa.
Rasanya saya semalam beli makanan yang dah tercemar sebab bangun sahur pagi tadi sampai sekarang perut saya senak, sakit semacam saja. Semalam sempat cuci mata di Pasar Ramadhan Stadium Shah Alam. Tak ramai sangat penjaja dan pembeli macam tahun tahun lepas. Harga makanan pun boleh tahan juga mahalnya. Ikan keli bakar yang sebesar 2 jari berharga RM5 seekor. Fuhhhh kalau ada yang ramai ahli keluarga memang tak berbaloi beli kat Pasar Ramadhan. Saya pun kalau sempat rasa nak masak saja kat rumah.
Dah lama pendam hasrat nak buat kuih yang saya rasa cantik dan berwarna warni ni tapi asyik tak terbuat buat bukan sebab susah tapi kadang kala tiba tiba mood nak buat hilang. Tapi sebab semua bahan dah ada kat rumah, akhirnya jadi juga.
Resepi saya ambil dari Indonesian-Eats, resepi menggunakan tepung hunkwe berwarna putih tapi sebab stok kat rumah ada warna hijau, so kira ok la. Nasib tak berapa nampak sangat warna hijau tepung tu bila dah masak.
Bahan bahan
- 100 gms biji sagu ( campuran 3 warna - merah, hijau dan putih )
- 50 gms tepung hunkwe
- 500 ml santan
- 90 gms gula
- Daun pandan
- Sedikit garam
- Didihkan air di dalam periuk, masukkan sagu dan masak hingga biji sagu menjadu lutsinar, tapiskan.
- Bancuh tepung hunkwe dengan sedikit santan, baki santan masukkan ke dalam periuk bersama sama dengan gula, daun pandan dan garam. Masak hingga mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung hunkwe tadi ke dalam santan yang sedang mendidih dan kacau sekata.
- Masukkan juga biji sagu yang telah ditapis tadi dan kacau sehingga adunan menjadi kental.
- Tuang ke dalam acuan yang sesuai dan sejukkan.
Rona roni gitew
ReplyDeleteSuker mmg cantek la akak (^_−)−☆
salam kak..wah cantiknya..memang putih tue nampak mcm berdebu yer?
ReplyDeletesalam zila....
ReplyDeletemmg cantik!
Salam kak zila, mmg cantek gituuuuuuuuu... tu lah satu kelemahan kalau beli makanan kat luar, bunyi mcm ayat jeles jer kn kita ni hihihi...
ReplyDeletecantikk dan menarik la kak..
ReplyDeleterasanya mcm mana kak..
ada tak ala2 tepung talam...
lama nyer xsinggah sini.. byk miss nih.. menarik la kuih ni.. msk lam list dulu.. heheh
ReplyDeletesudahlah cantik, manis pula...saling melengkap...dalam kategori sedap!
ReplyDeleteSalam Hazila..kuih nie mmg si cantik manis!.ha'ah tahun lepas g pasar ramadhan kt stadium Shah alam mmg sesak..dah la parking payah.kdg2 bkn apa pon di beli..ngeee
ReplyDeletebetul2 cantik manis & menawan...
ReplyDeleterasanya tentu saja sedap bila ada tepong honkue tu.. tambah2 ada campuran sagu.. sagu tu yg halus buat kuih bronok tu ke hazila? kat rumah ada 3 type sagu.. yg paling halus, yg sedang & yg kasar biasa org buat abc tu... tp yg selalu guna mesti sagu paling halus tu sbb yg kasar2 tu malas sungguh nak merebus sbb lama nak tunggu masak.. hehehe.. (taknak membazir gas sebenarnya.. hehe...)
seronok nak makan...sbb cantik!
ReplyDeletecantiknyaa... kuih ni cemna rasanya.. secantik dan sesedap mata memandang ke rasa dia ek? hehe... trasa2 nak menelannya
ReplyDeleteHazila, sgt menarik...harus dicuba nih! Akak suka kuih sagu2 camni.. :)
ReplyDeletesalam hazila,dah lama akak tak komen di sini.akak angkut resepi masuk list ya.mmg cukup suka dgn resepi yg ada sagu..:)
ReplyDeletesungguh cantik...secantik namanya
ReplyDeleteSalam Hazila ..
ReplyDeleteterliur tgk kuih nie , lebih2 lagi bulan puasa . nampak manis jer kuih nie . Nak try ler , mohon copy resepi yer ...
Gojes...sangat cantek!!
ReplyDeletekak,cantik kuih ni n tertarik ler :)
ReplyDeleteMemang sicantik manis...cantikkkk...:)
ReplyDeleteAs'salam Hazila
ReplyDeletewaduhhh..nasib baik bulan puasa, kalau tak, kompom dah nak buat pagi2 ni dan kasi sejuk dan terus ngappp!..hihihi. dahlah cantik berseri2 lagi tu. kena beli sagu tu dulu ya :)
walalalala... mmg cantik manis kak ila... yummyy.
ReplyDeletesalam...CuMeL GiLLer kueh itew..mintak izin tiru resepi kueh cumil ini..maceehhhh!!sweetapples73-Jijah at KLIA
ReplyDeleteSalam.. Wah cantiknya kuih ni.. Comel benar rupanya..
ReplyDeleteske tengok,jatuh cinta la.
ReplyDelete