Pulut yang belum dipanggang/bakar
Mari mari mari......
Hari ini kita makan Pulut Panggang, yang baru dipanggang panas panas....memang kaw kalau di makan bersama sama air nescafe susu yang hangat.
Yang ini pulut panggang berinti kelapa pedas, ada satu lagi pulut panggang yang berinti isi ikan. Rasanya orang di sebelah Pantai Timur yang selalu buat. Kalau diberi pilihan, saya lebih sukakan yang berintikan isi ikan tapi sebab malas nak asingkan isi ikan, jadi buat yang biasa saja.
Pulut Panggang yang baru lepas panggang....
Saya gunakan BBQ Grill untuk membakar pulut tadi, kalau tak ada, boleh gunakan kuali leper. Kalau lagi rajin, boleh bakar guna dapur arang.
Untuk Pulut
500 gms beras pulut - cuci dan rendam semalaman atau lebih kurang 3 jam
1 cawan atau lebih santan pekat
Sedikit garam
Bahan untuk inti
1 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan udang kering - direndam terlebih dulu
2 cawan kelapa parut
2 batang serai
4 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Air secukupnya
Bahan lain
Daun pisang yang telah dilayur
Lidi / stapler
Sedikit minyak
Cara cara
1. Toskan beras pulut, masukkan ke dalam loyang. Campurkan santan dan sedikit garam, tuang ke dalam bekas loyang berisi beras pulut tadi sehingga menutupi beras pulut. Kukus hingga masak dan biarkan sejuk seketika.
2. Tumbuk halus serai, kunyit, bawang merah dan udang kering. Campurkan dengan cili yg telah dikisar terlebih dulu.
3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan kelapa parut. Gaul biar sekata, masukkan garam, gula dan sedikit air. Masak sehingga hampir kering. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Ambil daun pisang, letakkan pulut dan ratakan. Letak inti kelapa ke atasnya dan gulung hingga pulut menutupi inti. Stapler di bahagian hujung. Buat hingga habis.
5. Panaskan pemanggang, oleskan sedikit minyak pada pulut yg telah dibalut tadi supaya tidak melekat semasa memanggang.
6. Alihkan pulut panggang beberapa kali semasa proses memanggang supaya tidak hangus.
Pulut Panggang