Wednesday, June 13, 2012

Sambal Hitam Pahang


Salam,
Malam ni saya buat sambal hitam Pahang yang dah agak lama juga bertangguh. Bukan pasal apa, cuma bila nak merebus belimbing buluh tu yang selalu tak menjadi. Padahal bukannya susah sangat, masukkan saja belimbing buluh dalam periuk, masukkan sedikit garam dan rebus hingga belimbing buluh bertukar warna menjadi kehitaman.


Inilah belimbing buluh yang telah direbus hingga kehitaman. Boleh simpan di dalam peti ais dan gunakan bila perlu.

Resepi Sambal Hitam Pahang saya ambil dari rumah Madiha @Ratna. Untuk menyediakannya tidaklah sesukar mana, tetapi rasanya memang sedap especially di makan dengan nasi panas. Bagus juga simpan stok sebab nanti bila bulan Ramadhan, selalunya tidak berselera sangant nak makan nasi waktu sahur. Mungkin sambal ni akan menaikkan selera sikit.



Selain sambal hitam ni saya buat juga masak lemak kobis dengan tempe. Since my husband tak berapa berkenan denganmenu malam ni, dia beli telur bungkus sebagai lauk tambahan.



16 comments:

  1. nmpk mnarik jugak sambal hitam pahang tu...mmg idea yg baik utk dibuat msa bersahur nti kan...

    ReplyDelete
  2. 1st time tgk dan belum pernah makan sambal hitam pahang walaupun saya org Phg.Nampak sedap ni...tq berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  3. assalam Hazila
    kalu akak memang berselera bersahur dgn lauk ni...
    sedapp

    ReplyDelete
  4. salam hemmm npk sambal hitam pahang ni terus kecur di buatnya...lama pulak x buat...nnt bila pokok belimbing belakang rmh dah bebuah nak buat juga...mmg lah sesuai buat besahur..buat byk2 simpang dlm peti nak mkn tinggal ambik aje....

    ReplyDelete
  5. sy tak penah buat..tp penah mkn ada kwn bagi satu taperwe..sedap juga pedas dan lemak ikan bilis tu...mmg masuk je semua sy ni...perut milenium!

    ReplyDelete
  6. As'kum wahh sedapnya.. kecurr aje ni.. pernah ternampak belimbing macam tu rupa di pasar melaka.. nanti nak beli nak cuba resipi macam ni.. tq yaa..:)

    ReplyDelete
  7. Salam Hazila.belum pernah mkn sambal hitam ni....letak belimbing buluh...masam2 pedas sambalnyakan...
    pasti sedap mkn dg nasi...
    tengok timun betik kat bawah tu.... dulu pernah mkn...mmg femes kat kel tp susah juga nak jumpa skrg.timunnya mmg tawar kena mkn dgn gula/manisan.

    ReplyDelete
  8. salam...nampak sedap..hrus cuba ni..anyways if ada kesempatan singgahlah blog saya...ada design terbaru utk raya http://hijauulady.blogspot.com/2012/06/comel-secret-iz-you.html

    ReplyDelete
  9. ni mmg confirm x besa makan lagik
    apa rasanyer ekkk...ada masam pedas x??

    ReplyDelete
  10. nmpak meneyelerakannn aduihh kak buat saya rasa laparr

    ReplyDelete
  11. mmg teringin buat sambal ni, tp asyik tak terbuat..bisaenya sy ada juga buat sambal bubuh belimbing, tp tak banyak belimbingnya..sbb sambal ni, mmg guna byk belimbingkan..sedap ni kalau makan ngan nasi panas2 gayanya..

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum Hazila, tak pernah tengok dan mkn lagi sambal mcm ni. Macam sedap je tengok rupanya tu. Harus di cuba ni.

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Hazila,
    Akak apa khabar? harap2 selalu sihat2 ye. Lama saya tak sempat menyinggah, datang kali ni dapat tengok sambal belimbing buluh. Teringat kat kampung ada sepohon pokok ni dulu. Tak tahu masih wujud ke tak sekarang. hehe

    ReplyDelete
  14. rasanya dah dekat setahun tak buat sambal hitam ni Hazila... hu hu huu susah nak dapat bekalan belimbing buluh! Sedapkan sambal ni...

    ReplyDelete
  15. salam syg hazila..
    baru bbrapa hari x jengah blog nie..byk masakan yg zila tertinggal la,..sambal hitam nie zila x pernah cuba lg..mesti sedap kan.. :)

    ReplyDelete
  16. Salam dan Maaf menganggu

    Kami memasak dan menjual sambal hitam belimbing buluh secara online.

    Harga:- 100g = RM 5

    Sila lawati page kami di https://www.facebook.com/pages/Sambal-Hitam-Belimbing-Buluh-Puteri/136099796487248
    Atau search FB anda untuk Sambal Hitam Belimbing Buluh Puteri

    Atau SMS- 0133628840 (azrin)

    ReplyDelete