As Salam dan Selamat Pagi....
Lazy Wednesday Morning.....( erkkkk....bukan hari hari ke saya malas?)
Hari ni saya letak menu malam tadi. Konon kononnya nak buat pincuk tapi tak cukup bahan. Sepatutnya ikut resepi dalam buku tu ada letak kacang goreng yg ditumbuk. Rasa macam ada stok kacang goreng, so saya tak beli sebelum balik kerja. Tapi rupa rupanya kacang goreng tu dah lemau akibat agak lama disimpan di dalam bekas plastik. So Pincuk saya kekurangan satu bahan.
Apa itu Pincuk?
Mula mula saya fikir ia sama dengan acar mentah timun dan nenas. Tapi bila bila baca bahan bahannya tiada penggunaan cuka dalam resepi ini. Dan kalau tidak silap, ia seakan akan rojak yang dimakan bersama sama dengan nasi. Correct me if I'm wronged.
Tapi kalau meratah begitu saja pun sedap juga. Ala ala rojak cuma tiada kuah rojak saja.
Tapi saya tersilap estimate, letak lebih cili. Apalagi, habis panas bibir dibuatnya.
PINCUK
Sumber : SELERA PERDANA
Bahan bahan
1/2 batang timun
1/2 biji nenas
1/2 biji sengkuang
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
2 ulas cili padi
Sedikit belacan
1 sudu makan cili sos
1 sudu makan udang kering
Garam dan gula secukup rasa
Kacang goreng yang ditumbuk
Cara cara
1. Potong timun, nenas dan dan sengkuang seperti hendak membuat rojak.
2. Bawang besar dan cili merah di mayang dan hiris menyerong
3. Tumbuk cili,belacan dan sedikit garam hingga lumat.
4. Masukka semua bahan ke dalam mangkuk, gaul rata. Perasakan dengan gula dan garam jika perlu.
5. Taburkan kacang tumbuk dan gaul sekata. Hidangkan bersama sama nasi putih atau makan begitu saja.
Oh ya, hari ini keputusan PMR akan diumumkan. Tentu ada ibu bapa yang berdebar debar untuk mengetahui bagaimana keputusan anak masing masing. Harap semua memperolehi keputusan yang membanggakan.
pincuk... ooo cam jelatah nenas tu panggil pincuk ek... nani ingat tadi buah cermai tu.. tumbuk ngan gula, kicap letak cili kasi pedas sket... hmmm masam2 manis.. yg tu nani panggil pincuk..
ReplyDeleteSaalm,
ReplyDeletekecur air liur tengok tajuk posting u...Pincuk!
i kalau pincuk gunakan buah cermai....adoiiiii sedapnya!!!
mana nak cari nih....
thanks hazila :)
Jasnani,
ReplyDeletei pun mcm u...pincuk to me is cermai...aduihh terlioq rsa.
Jassnani,
ReplyDeleteItulah, pernah dengar pasal buah cermai yg ditumbuk dengan sambal tu digelar pincuk. Mungkin sesetengah tempat gelar yg ini pincuk juga.
ummisara,
ReplyDeletesaya dengar buah cermai ditumbuk dengan cili,gula dan kicap pun dah meleleh air liur. Memang susah nak jumpa buah cermai sekarang ni.
klu belah johor jarang dengar kak..x tau lah klu org johor lain tau tp sy jew yg x tau hehehhe..tp nampak sedap..
ReplyDeletekalau dh macam rojak, bubuh mangga muda sedap agaknya ek... hehe
ReplyDeletekalau di batu pahat johor, orang panggil pencuk. Masa kenduri kawin, pernah jumpa orang campur dengan limau bali... sedap
ReplyDeleteAduh mak aii..!!! kecuurrr....
ReplyDeleteHazilaaaaa.... tolonggg! Terliurrrrrr!
ReplyDeletedi jhr pincuk @ jelatah org panggil..sedap..akak gandingkan dgn ape yer?? nyibuk nk tau..hehe
ReplyDeleteSedap di makan begitu saja
ReplyDeleteSedapnya Kak Zila...
ReplyDeleteKalo ada kacang tu lagi sedap.
Lelemak pedas gitu.