Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Sekejap saja February datang lagi. Mesti ramai yang bercuti hari ini terutamanya warga Kuala Lumpur kerana cuti yang agak panjang. Kepada yang bercuti, selamat bercuti dan sentiasa berhati hati di mana jua anda berada.
Kepada yang bekerja, selamat bekerja.
Agak lama juga tak menyediakan Gyoza/Wonton/Dumpling di rumah. Kali ini saya buat dlm kuantiti yang lebih sedikit dan frozen kan. Bila terasa nak makan, boleh terus keluarkan.
Saya lebih suka menggunakan kulit yang berwarna putih berbanding yang berwarna sedikit kekuningan. Ia lebih lembut dan sedang dibentuk.
Kebiasaannya kalau Japanese Gyoza menggunakan kulit yang berwarna putih sementara wonton menggunakan kulit yang sedikit kekuningan. Isinya lebih kurang sama.
Resepi pertama yang saya sediakan ialan sup. Just a plain & simple soup. Saya cuma gunakan air, pati ikan bilis dan sedikit kicap cair. Saya juga masukkan hirisan lobak putih. Rebus semuanya hingga mendidih.
Senang kan....
Hmmm..nmpk sedap
ReplyDeleteSaya boleh habiskan 2 bowls sekali hadap....
ReplyDeletekaknoor belum pernah try boleh lah buat lepas ni mesti dua tiga mangkok jugak habis ni
ReplyDeletesaya pun selalu buat extra dan frozenkan .. kalau anak anak buah datang .. gorengkan aja, kalau mak ngan bapak budak yang datang baru supkan .. hehe
ReplyDeletenampak sedap.. saya suka dish yang simple mcm ni..
ReplyDeletefav nana sangat ni
ReplyDeletesuka2..
salam perkenalan sis
salam kak zila.
ReplyDeletesedapnye..lama zila x buat gyoza..terasa kat tekak plak nak mkn ni.
Salam Kak Hazila,
ReplyDeleteBelum pernah buat dumpling cara cina which buat sup. Saya selalu buat gyoza Japanese ways which is goreng. Nanti try buat dumpling this way pulak.
Sedap nye.
ReplyDeleteSedap nye.
ReplyDelete