Assalammualaikum dan salam sejahtera...
Kali ini saya mencuba untuk menyediakan Har Gow atau Chrystal Shrimp Dumpling.
Memang agak tricky sikit untuk beginner seperti saya. Ini kerana kulitnya agak lembut berbanding kulit wonton/gyoza. Dan kena buat dari scratch kerana tiada dijual di pasaraya. Atau mungkin saya tidak pernah terjumpa.
Sepatutnya kulit har Gow akan menjadi lutsinar selepas dikukus, membolehkan isi di dalamnya kelihatan. Tetapi ia memerlukan skill yang lebih sikit. Takpelah, practice makes perfect.
Apa itu Har Gow..
HAR GOW:-
"These shrimp dumplings are transparent and smooth. The prawn dumplings
first appeared in Guangzhou outskirts near the creek bazaar Deli. This
dish is said to be the one that the skill of a dim sum chef is judged
on. Traditionally, ha gow should have at least seven and
preferably ten or more pleats imprinted on its wrapper. The skin must be
thin and translucent, yet be sturdy enough not to break when picked up
with chopsticks. It must not stick to the paper, container or the other
ha gow in the basket. The shrimp must be cooked well, but not
overcooked. The amount of meat should be generous, yet not so much that
it cannot be eaten in one bite."
Resepi saya ambil dari internet.
Bahan bahan untuk inti/filling
300 gms isi udang
30 gms isi ayam
1 sudu makan daun bawang ( ambil bahagian putih sahaja) - dicincang
1.5 sudu teh halia - disagat/ditumbuk halus
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu sudu teh lada putih
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan
1/6 sudu teh stock ayam/air
Cara cara
1. Cincang isi ayam dan isi udang hingga lumat.
2. Campurkan dengan semua bahan lain dan gaul sebati. Simpan di dalam peti ais sebentar sementara hendak menyediakan kulit atau pembalutnya.
Bahan untuk pembalut/kulit
2/3 wheat starch - boleh didapati di kedai bakery
3 sudu makan tepung ubi kayu
155 gms air mendidih ( anggaran )
2 sudu teh minyak sayuran
Cara cara
1. Campurkan kedua dua jenis tepung. Kemudian masukkan air mendidih dan minyak,gaul menggunakan chopstick atau senduk kayu.
2. Gaul sehingga doh menjadi sedikit sejuk dan kemudian uli menggunakan tangan sehingga doh menjadi licin springy.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, roll doh menjadi panjang dan potong kepada beberapa bahagian kecil.
4. Ambil satu bahagian kecil, leperkan menggunakan rolling pin menjadi anggaran diameter 2 inci.
5. ambil sedikit inti dan bungkus seperti membalut gyoza. Buat sehingga habis.
6. Lapik pengukus dengan kertas yang sesuai dan kukus lebih kurang 7 minit.
7. Sedia dinikmati dengan kicap cair. Saya tambahkan sedikit bawang putih yang telah digoreng garing dan dihancurkan.
Wah..makanan sihat ni..
ReplyDeleteSalam Kak Hazila,
ReplyDeleteSedap nya! Lama tak makan ni. Dulu saya buat lagi lah.. tak nampak bentuk kelim dan isinya tak nampak langsung haha. Boleh saya try recipe akak ni.. entah bila lah tu haha.