Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Apakata hari ini kita sarapan dengan kuih Seri Muka Gula Melaka. Gigih makcik shoot gambar di malam hari.
Resepi rujuk dari blog Azlita Masam Manis yang menggunakan gula merah. Tapi saya gunakan gula melaka, sebab itu yang ada.
Resepi akan menyusul kemudian.
Bahan untuk lapisan bawah
2 cawan beras pulut - (rendam lebih kurang 4 jam),cuci bersih dan toskan
2 1/2 cawan santan cair - saya gunakan kurang, hanya sama level dengan beras pulut
1 sudu teh garam
1 simpulan daun pandan
Cara cara
1. Masukkan beras pulut di dalam bekas dan masukkan santan, garam dan daun pandan.Kukus pulut hingga masak.
2.Kemudian lapik loyang berukuran 8 inci dengan plastik dan sapukan sedikit minyak jagung.
3. Masukkan pulut dan tekan hingga mampat.
Bahan untuk bahagian atas
1 biji telur
2 sudu besar gula pasir
1 1/4 pati santan
2 keping gula melaka - potong kecil
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai daun pandan disimpul.
Cara cara
1. Masukkan santan, gula melaka, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga gula hancur. Matikan api dan tapis.
2. Di dalam bekas lain, masukkan telur, tepung jagung, tepung gandum dan garam. Gaul sebati.
3. Tuangkan adunan gula melaka ke dalam campuran tepung dan telur. Gaul sekata. Kemudian tapis ke atas pulut.
4. Tutup loyang dengan kertas aluminium. Kukus lebih kurang 20-30 minit atau sehingga masak.
5. Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong.
F4n5--83771nG => Agen BOLA terbesar BBM : 5EE80AFE ^o^
ReplyDelete