Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Plan asal nak buat Nasi Daging ni masa dapat daging qurban. Tetapi biasalah, bila ada stok daging dalam freezer, mood nak buat hilang entah ke mana. Dari hari ke hari bertangguh sampai bertukar tahun hijrah pun.
Memandangkan ada baki daging yang saya gunakan untuk memasak Pad Kra Pao tempohari, saya gunakan untuk memasak nasi daging.
Masak guna resepi yang simple saja.
Bahan bahan
600 gms daging lembu
1 cm halia
1/2 sudu besar garam
Air secukupnya.
** Masukkan semua bahan ke dalam Pressure Cooker dan masak mengikut arahan.
Bahan untuk Nasi
2 cawan beras - cuci bersih dan toskan
3 ulas bawang merah - dihiris *
2 ulas bawang putih - dihiris *
1 cm halia - dihiris *
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis *
4 tangkai bunga cengkih *
1/2 sudu teh jintan manis *
2 biji bunga lawang *
5 biji buah pelaga *
2 sudu makan rempah sup - campur sedikit air rebusan daging untuk menjadikan sebagai pes. *
1 helai daun pandan
Cara cara
1. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Simpulkan daun pandan dan masukkkan ke dalam periuk.
2.Masukkan air rebusan daging ke dalam periuk nasi seperti kita hendak memasak nasi putih cuma lebihkan sedikit.
3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumis semua bahan bertanda * hingga wangi. Tuang ke dalam periuk nasi tadi dan gaul sebati. Masak nasi seperti biasa.
Bahan untuk Air Asam Kerisek
Lada hijau
Lada Merah
Cili Padi
Bawang besar
Tomato
Belacan
Garam
Air asam jawa
Kerisek
Cara- Cara
1.Lada hijau, lada merah, cili padi, bawang dan tomato di hiris nipis.
2. Campurkan air asam jawa, belacan dan garam. Masukkan semua bahan yang telah dihiris. Masukkan kerisek dan gaul sebati.
Hidangkan nasi bersama hirisan daging dan juga air asam.
kalo xda pressure cooker mcm mana ya ?
ReplyDeleteJune,
ReplyDeleteBoleh rebus daging sampai empuk cara biasa. Cuma ambil masa lebih sikit. Memandangkan saya sampai rumah lepas pukul 6 ptg, jadi kena guna cara yang lebih menjimatkan masa.