Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Semalam kita dah pergi Turki, so hari ni kita jalan jalan cari makan di Korea pula. Kita pusing satu dunia...
Nasi goreng Kimchi antara menu dari Korea yang agak popular juga. Ala macam nasi goreng kita juga, ada pelbagai jenis nasi goreng. Kita boleh tambah apa jua yang ada di dapur atau apa yang kita suka. Memandangkan orang Korea suka sangat dengan kimchi, segala masakan kalau boleh mesti nak masukkan kimchi.
Seeloknya untuk membuat nasi goreng kita gunakan nasi yang telah dimasak semalam dan disimpan di dalam peti sejuk atau nasi yang di masak dan dibiarkan sejuk beberapa jam pada suhu bilik. Ini untuk mendapatkan tekstur nasi goreng yang berderai dan tidak melekit.
Sekarang banyak kimchi yang Halal dijual dipasaran tapi kalau rajin boleh buat sendiri di rumah. Sebab harga untuk sepaket kecil lebih kurang RM 8 lebih dan kuantitinya hanya cukup untuk menyediakan sekali nasi goreng ini. Anggaran 1 cawan. So kalau ramai memang tidak mencukupi.
Nasi Goreng Kimchi
Bahan bahan
2 cawan nasi
1 cawan kimchi - potong kecil
1 sudu besar pes gochujang
1/4 cawan daun bawang
1 cawan paru yang telah direbus - boleh gantikan dengan ayam/daging/isi ketam dll.
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar minyak masak
Bijan dan nori/seaweed untuk hiasan jika suka
Telur mata untuk setiap hidangan
Cara cara
1. Panaskan minyak masak, masukkan kimchi yang telah dipotong. Kacau sekata dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan paste gochujang dan kacau sebati.
2. Kemudian masukkan nasi, paru, daun bawang dan minyak bijan. Gaul dan pastikan semua bahan sebati. Jika suka boleh tambahkan garam.
3. Hidangkan dengan telur mata dan taburkan hirisan nori dan bijan jika suka.
Jemput makan....
Lepas tu boleh layan drama korea....
saya suka gambar ni.cantek^^.. nampak sedap, boleh cuba nie
ReplyDeleteThanks tikah. Masih byk yg perlu diperbaiki. Jemputlah singgah selalu...
Delete