Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Pagi yang agak mendung di Shah Alam. Kalau hari cuti mesti lagi seronok sebab boleh bermalas malasan di rumah...
Agak lama juga tak buat dessert, sebab cuba nak kurangkan manisan. Tetapi sekali sekala kalau terbabas tu pejam mata sekejap.
Kali ini kita cuba resepi dessert dari Turki.
ROSE WATER PUDDING
Bahan bahan
2 cawan susu
6 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan whipping cream - saya gantikan dengan santan
3/4 cawan gula
2 sudu besar rose water
Sedikit pewarna merah
1 cawan air
Sedikit kacang pistachio untuk taburan
Cara cara
1. Di dalam mangkuk, satukan 1 cawan susu, tepung jagung dan 1 sudu besar rose water hingga sebati.
2. Di dalam periuk, panaskan 1 cawan susu. santan dan 1/2 cawan gula menggunakan api perlahan.
3. Tuang campuran tepung jagung ke dalam periuk yang mengandungi campuran susu tadi dan kacau perlahan lahan sehingga kental.
4. Setelah letusan kecil kelihatan, matikan api dan tuang ke dalam bekas kecil dan sejukkan.
5. Di dalam periuk yang lain, didihkan 1 cawan air,pewarna merah,baki gula dan 1 sudu besar rose water.
6. Untuk menghidang, tuangkan rose water syrup ke atas puding tadi dan taburkan kacang pistachio.
Resepi yang simple, cepat dan tidak mengecewakan dari segi rasa.
menarik warna dia...mesti sedap jugak kan.
ReplyDeleteNmpk sedap jea..
ReplyDelete