Monday, June 8, 2009
Daging Grill Pedas
Dah lama intai masakan ni kat rumah Kak Nor hari tu, kemudian nampak kat rumah Kak Ina KL pulak. Memandangkan semua bahan dah ada kat rumah, jadi balik kerja terus memanggang daging. Asyik meratah jer, belum sempat makan nasi dah tinggal separuh. Resepi saya copy dari rumah Kak Nor.
250gm daging batang pinang
1 sudu besar kicap
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam yg ditumbuk
Gaulkan semua bahan dan perap selama 30 minit.
Kemudian gril dlm oven atau frying pan hingga masak.
Hiris daging nipis2 dan ketepikan.
5 ulas bawang merah ~ dihiris halus
daun pasli/daun saderi ~ dihiris ( saya ganti dengan daun ketumbar)
daun bawang ~ dihiris
1/2 cawan daun pudina ~ dicarik
2 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
2 1/2 sudu besar air limau nipis
cili padi (ikut kepedasan) ~ diketuk dan dihiris # resipi asal letak serbuk cili kasar
Masukkan kesemua bahan dalam sebuah bekas dan gaul sebati.
Masukkan pula daging yg dah dihiris nipis2 td dan gaul hingga mesra.
Rasa lah, biar ada pedas, manis, masam dan masin.
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment