Monday, June 23, 2008

Kerabu Jantung Pisang

Masa belek belek Majalah SAJi, saya ternampak resepi Kerabu Jantung Pisang. Kebetulan ada seketul jantung pisang yg dah 2,3 hari tersadai kat dapur. Masa beli ingat nak buat masak lemak, tapi asyik tertangguh jer... rugi pulak kalau dah rosak nanti. Yg paling senang buat kerabu je la....

Bahan bahan

1 biji jantung pisang
5 tangkai ulam raja ( saya tak letak )
1 biji mangga muda ( takde )
100 gm tauge ( takde )
5 biji cili merah
1 ulas bawang merah
1 sudu bwsar ikan bilis tumbuk
Garam secukup rasa

Cara
  1. Belah 2 jantung pisang dan celur ke dalam air panas selama beberapa minit. Atau rebus sebentar. Sejukkan dan hiris halus dan masukkan ke dalam mangkuk.
  2. Tumbuk cili merah dan masukkan ke dalam mangkuk yg sama.
  3. Masukkan juga ikan bilis yg telah ditumbuk. Gaul rata dan perasakan.
  4. Masukkan bawang merah yg telah dimayang halus dan gaul rata.
  5. Boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment