Monday, June 23, 2008

Lala Tumis Thai

Resepi ni saya jumpa kat dalam majalah, tapi tak ingat la pulak apa nama majalah tu. Walai bagaimanapun saya ada buat sedikit perubahan bergantung apa yg ada kat rumah. Biasalah kan......

Bahan bahan

500 gm lala/kepah, dibasuh dan direndam dalam aor
2 tangkai serai - dititik
6 biji cili padi - diketuk
4 helai daun purut
4 sudu besar sos chili Thai
Garam dan gula
Daun ketumbar utk hiasan

Bahan utk dikisar

4 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara
  1. Masukkan lala (tanpa air) ke dalam kuali dan tutup dengan penutup. Masak sehingga kesemua lala terbuka. Keluarkan lala dan asingkan lala dari jusnya.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak, ramuan-ramuan yg dikisar dimasak secara saute selama 1 minit, masukkan serai dan goreng selama 1 minit.
  3. Masukkan lala, jus dari lala tadi (bergantung kepada berapa byk kuah yg dikehendaki), cili padi,daun limau, tambahkan sos chili thai, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga lala dan sos sebati.
  4. Taburkan daun ketumbar dan cili jika suka.

No comments:

Post a Comment