Tak habis lagi citer udang.....
Semalam Goreng Udang Berserai pulak. Lepas tu ikat la riben sikit kat udang tu biar lawo la kan.
Bahan bahan
4 ekor udang dibersihkan
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit
Garam
1 sudu makan cili kisar
Daun pandan
1 sudu kecil tepung jagung
Cara cara
- Kisar serai,kunyit, bawang besar dan bawang putih hingga hancur.
- Campurkan dengan garam, cili kisar dan tepung jagung. Gaul rata.
- Tuangkan ke atas udang dan perap selama 1 jam.
- Ikat udang dengan daun pandan, gorng hingga masak.
- Sedia dinikmati.
zila, jue ada makan kat kedai yg mcm dia buat tempura, tp bukan tempura..nak kata mcm cucur udang pun ye..tapi udang sekor kat dalam, bahagian luar dia bersalur elok je mcm cucur udang tu..tau tak camne nak buat?
ReplyDeleteSuka reben kat udang tuh! mmmm nyum nyum! ;)
ReplyDeleteUdang ber- reben...macam present lak...I likeeee!!!
ReplyDeleteJue,
ReplyDeleteAgaknya yg tu udang goreng tepung kot. Cuba tengok kat sini.
http://hazila.blogspot.com/2009/03/udang-goreng-tepung.html
Love,
ReplyDeleteThat screw pine leave just want to make the prawn smell good.
Kak watie,
ReplyDeletewakakaka.....takde kerja la ni kak.
a'ah..betul la zila..camni la org kedai tu buat :p puas la ju ni menerai kat umah pakai tepung tempura lah..heheh sian aku tak reti2 nak buat..
ReplyDeletebig thanks!
Jue,
ReplyDeletedah cuba nanti upload ye.
suke suke ngan udang bereben tu
ReplyDeletemimi,
ReplyDeleteAsyik org je nak make up kan....