Thursday, April 30, 2009

Bawal Putih Stim Kicap


Since my MIL dah masak pajeri nenas, jadi saya masak Bawal Putih Stim Kicap dan Sotong goreng kunyit. Gambar rasa blurr sikit sebab nak cepat, segan kat MIL dok tertonggeng tonggeng nak ambik gambar.

Pressure Cooker


Hari tu ada bagi hints kat my husband nak beli pressure cooker,tapi dia tanya saya nak buat apa? Dengan selambanya saya cakap nak buat sardines sendiri. Then dia cakap " Kenapa? Semua tokey sardine dah mogok tak mau buat sardin dah?"Hehehe....tak ahhh. Saje jer, lagipun boleh guna untuk masak bubur ker, macam macam boleh buat. Ermmmm perlu ke? Dia tanya lagi. Saya cakap, taklah perlu sangat tapi kalau ada bagus gak. Then dia cakap, ermmm gi lah cari. Yes!!!! cepat jer akak gi beli takut kena tarik balik. Tapi beli yang murah dan takde jenama pun....


Ini gambar vege cutter yang saya guna untuk potong lobak merah. Kalau tak sila Ayu dan Syifa' tanya saya.

Pajeri Nenas


Pagi tadi sebelum gi kerja, my MIL tanya nak buat apa ngan nenas kat dapur tu... Actually, saya beli 2 hari lepas. Ingatkan nak buat pajeri separuh dan separuh lagi nak buat nasi goreng. Jadi saya cakap, my husband nak makan pajeri. Then dia kata, takpelah nanti mak buat. So bila balik tadi, tengok dia dah siap masak pajeri nenas.

Hadiah dari Onigiri@Ros

Dapat award dari Ros kat Japan. Thanks a lots atas ingatan tu... So saya nak pas pulak kat kawan kan lain. Sila lah ambik ye..

Kak Ummi Kuantan
VG
Princessharyati (Yatt)
Kakasma
Datinel
Kak Azita
Zana
Mimi
Halen
Ayu Singapore
ctzura
Maria
Kak Inahar

Pau Ayam

Pau Ayam untuk breakfast pagi tadi.

Buah Tangan dari kampung

Mempelam Harum Manis


Mempelam Ringan/Buah Pauh


Malam tadi my MIL datang rumah, nak ajak my husband gi melawat anak sedara dia yang baru dapat newborn baby. So dia ada bawa buah tangan dari kampung, ada buah mempelam,pisang dan belacan. Kebetulan sekaran musim buah Mempelam Harum Manis yang terkenal di Perlis. According yo my MIL, musim Mempelam Harum Manis ni antara April - Mei setiap tahun. Kalau tak silap harganya RM10/kg. Sesuai dengan namanya, rasanya memang manis dan berbau harum, sedap.

Tuesday, April 28, 2009

Puding Jagung Berkuah


Sepatutnya ada fruit cocktail sebab saya nampak satu tin kat dalam kabinet. Tapi bila saya nak buat kuah untuk puding jagung ni, tengok tengo rupanya hanya buah peaches sahaja. Alang alang dah buat semuanya, saya gunakan sajalah buah peach sebab itu yang ada. Sedap dimakan setelah didinginkan. Selalunya kalau this kind of dessert, saya buat dulu, masukkan dalam peti ais, baru saya masak lauk untuk dinner. So by the time nak makan, dessert tu dah dingin. Jemput makan.....

Udang Sos Plum

Mula mula nampak Kak ummi masak, lepas tu nampak pulak kat rumah Kak Ita. Memandangkan semua bahan ada dan senang jer, saya pun masak juga untuk our dinner.

Sup Cendawan


Sebenarnya plan lain tapi jadi lain pulak. Jadi masak sup cendawan untuk dimakan dengan roti.

Sandwich Loaf

Bakar sandwich loaf ni malam tadi untuk breakfast.

Monday, April 27, 2009

Daging Masak Merah


Rasanya ramai dari kita pernah makan Daging masak merah kan..... Tapi mesti tak ramai/ada yang pernah makan daging masak pink. Hahahaha.... dish ni cuma ada kat rumah saya jer. Sehari dua ni saya tak berapa sihat, kepala rasa mengong jer. Kalau ikut resepi masa rebus daging kena letak pewarna merah tapi disebabkan kepala yang mengong saya nampak botol pewarna pink cam warna merah, jadi dengan selamba tuang dalam rebusan daging tadi. Sedar sedar daging saya dah jadi pink. Tak kan nak buang pulak kan, sayang jer lagipun bukan tak boleh makan. Jadi patutnya saya tukar nama resepi kepada DAGING MASAK PINK.....

Sambal Tumis Ikan Bilis


Sebenarnya saya masak sambal tumis sebab ada projek lain tapi tak tau la kalau tiba tiba kalau rasa malas sangat, tak jadi le. Atau pun kalau sambal tumis ni habis dulu dibaham masa dinner nanti.


Telur dadar kosong sebab ada orang tak suka byk sampah sarap kat dalam telur tu. Saya suka letak macam macam tapi my husband tak suka. kalau saya letak juga mesti dia bising cakap byk alien dalam tu.

Mempelam Gajah



Tadi pergi pasaraya, ternampak nuah mangga besar. Tengok kat situ dia tulis Mango Elephant. Agak besar juga, bayangkan 3 biji beratnya 2.2 kg. Saja beli sebab nak rasa, not bad. Mungkin sebab tak berapa masak jadi rasanya masam masam manis.

Sunday, April 26, 2009

Paprik Daging

Hari ni masak Paprik daging dan kari kepala ikan untuk lunch hari ni.

Bandung Cincau

Cuaca panas betul sejak kebelakangan ni. Panas hingga terasa membakar kulit. Itu juga yang membuatkan terasa malas sangat nak masuk dapur. Tapi hari ni cuti, kena juga memasak untuk mengisi perut orang yang ada kat rumah ni. Sambil memasak tu mari kita pekena air bandung cincau, sejuk jer mengalir lalu tekak ke perut.......

Friday, April 24, 2009

Jokes of the day

Saya baca dalam Majalah Apo, saje nak share untuk isi masa terluang.

Cerita 1

Dua sahabat sedang asyik memancing, mereka diam saja tanpa bicara. Hanya sesekali meneguk minuman masing masing sambil terus asyik dengan kail masing masing.

Beberapa lama kemudian salah seseorang daripadanya berkata perlahan, seolah olah khuatir akan membuat ikan ketakutan.

'Aku rasa aku nak ceraikan saja isteri aku tu. Sudah 3 bulan dia tak bercakap dengan aku! Sahabatnya kelihatan berfikir serius untuk beberapa ketika, kemudian berkata, "Aku rasa lebih baik kau fikirkan lagi keputusan kau tu. Bukan senang nak dapat bini macam tu wooo.......

Moral of the story.....semua para isteri suka membebel ( according to para suami ler.....)

Cerita 2

Seorang suami mendekati seorang gadis cantik di sebuah supermarket dan kemudian berkata, " Maaf cik adik yang manis, saya kehilangan isteri saya di sini, jadi boleh anda bersembang-sembang dengan saya barang dua tiga minit?"

"Kenapa pulak?" tanya si gadis.

"Kerana biasanya setiap kali saya bersembang dengan gadis cantik, isteri saya akan muncul dengan tiba-tiba dan entah dari mana...."

Moral of the story.....Ada jer alasan para suami nak pikat perempuan lain
dan isteri tak percaya langsung kat suami.


P/s - Tiada kena mengena dengan sesiapa ye. Sekadar lawak dipetang hari.

Thursday, April 23, 2009

Sup Wantan Simple


Dalam malas malas pun sempat buat sup wantan simple ni. Resepi saya ambil dari shen@MyR. Thanks and this soup is so yummy. Memang kena dengan tekak saya. Me and my husband ada perbezaan yang besar dari segi makanan yang disukai. Banyak benda yang dia tak makan atau kureng sikit dan memilih juga. Me.... mostly anything, just name it.

Bahan bahan
  • Kulit wantan secukupnya
  • 1 liter stok ayam (air rebusan ayam atau guna kiub ayam je)
  • Bahan Inti:
  • 200g isi ayam, dicincang
  • 100g isi udang, dicincang
  • 50g water chestnut atau sengkuang cina, dicincang halus
  • 1 sb lobak merah, dicincang halus
  • 1 sb daun bawang dicincang
  • 1 1/2 sb kicap cair
  • 1 1/4 sk garam
  • 1/4 sk gula
  • Secubit serbuk lada putih
  • 1/2 sk minyak bijan
  • 1 sk tepung jagung
  • 1 biji kuning telur

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan inti dan perap 30 miin.
  2. Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
  3. Lipat segitiga.
  4. Kepil dari tepi.
  5. Buat hingga habis
  6. Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
  7. Siap untuk direbus.
  8. Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut.
  9. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.

Nasi Goreng Belacan


Dah cakap petang tadi yang malam ni rasa cam nak masak nasi goreng sebab malasssssss sangat. Nasi gorengku pakai serban putih lak ye.....

Steam Tofu


Ada satu dish yang pedas, so kena masak satu dish yang mild sikit. Kalau semua pedas, mau sakit perut pulak.

Udang Sambal Petai


Malam tadi masak udang sambal petai untuk dinner. Minggu ni minggu sambal.

Mango Smoothie


Masuk MyR, tengok ramai dah mencuba minuman ni. Saya pun tak nak ketinggalan untuk join the crowd. Kebetulan memang ada mango kat rumah, saya ni memang suka makan mango jadi hari tu saya beli 3 kilo sekaligus. Tamak sungguh..... Thanks untuk kak yatiezaini.

Wednesday, April 22, 2009

Chicken Bread Crumb Roll

Bahan Bahan

300 gms ayam
2 biji kentang - dipotong dadu
1 sudu teh lada hitam
1 biji bawang besar - didadu
Sedikit daun bawang - dihiris kecil
Garam secukup rasa.
1 cawan tepung gandum
Air secukupnya
1 biji telur
Sedikit garam
Serbuk roti.

Cara-cara
  • Untuk Intinya : Tumiskan bawang hingga layu, masukkan kentang dan daging ayam.
  • Kemudian masukkan lada hitam dan perasakan dengan garam. Akhir sekali masukkan daun bawang.
  • Masak hingga empuk dan kering. Ketepikan.
  • Untuk kulitnya: Campurkan tepung gandum, telur, garam dan air. Kisar hingga menjadi halus dan rata.
  • Panaskan kuali leper dan tuang sesenduk adunan tadi hingga nipis dan rata.
  • Angkat dan letakkan inti ditengahnya dan gulung.
  • Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul, kemudian golek di dalam bread crumb.
  • Goreng di dalam minyak panas hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

Tuesday, April 21, 2009

Fruit Salad


Salad campuran buah Strawberry, Mangga dan Avocado.

Terung Bersambal


Mula mula plan nak buat Terung Berempah, tapi macam malaslah pulak. Jadi dari berempah tukar ke bersambal. Oklah tu... Yang penting boleh makan dan mengenyangkan.

Mee Beras

Hari tu saya ada buat Loh See Fun, tapi terlupa nak ambil gambar mee beras yang saya gunakan/mee yang belum dimasak. Tadi sempat curi curi ambil gambar mee ni kat Tesco. Nasib baik tak kena sound ngan Staff Tesco kan, suka suka je ambil gambar.

Roti Boyan (Bawean)

Resepi dari Datin@MyR. Takde sambal tumis, saya makan dengan lebihan sos keropok lekor. Malas nak buat sambal tumis.

Bahan-bahan

  • untuk doh:
  • 500 gm tepung gandum
  • 50gm minyak
  • sedikit garam
  • air panas suam
  • bahan2 inti:
  • 1/2 liko kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
  • 2 biji bawang besar (di hiris halus)
  • 1 biji telur
  • 50cen daun sup/bawang sedikit
  • lada sula dan garam

Cara-cara

  1. Cara2 menguli doh: tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
  2. Cara2 membuat inti: kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
  3. Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh ,dan kelim tepinya mcm epok2.....dan goreng dgn api yg sederhana....

Udang Pedas Kari Ala Thai


Bahan bahan

300 gms udang - dibersihkan dan ditos
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
3 biji cili merah *
5 tangkai cili kering *
10 gms kulit limau purut *
30 gms serbuk kari
20 ml air - lebih kurang
2 sudu makan susu cair
1 sudu makan sos ikan
Garam secukup rasa

Cara cara
  • Udang digoreng separuh masak. Ketepikan.
  • Kisar bahan bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kari, gaul rata dan biarkan hingga masak.
  • Masukkan air dan sos ikan, kacau rata.
  • Masukkan susu cair dan biarkan ia mendidih. Masukkan udang dan kacau rata. Boarkan seketika dan bolehlah diangkat.

Monday, April 20, 2009

SALE!!!!!!


Kepada sesiapa yang terlebih RM tu bolehlah laburkan kat sale ni ye......

Sunday, April 19, 2009

Kuih Keria II


Hahaha....kuih keria ku yang tak menjadi bab sira menyira tu. Ada lebihan ubi keledek masa buat cucur badak jadi baik saya buat kuih daripada terbiar cam tu je. My husband sengeh je bila tengok kuih keria saya yang berkilat bukannya bergula cam kuih keria biasa tu. Tapi dia kata oklah, lain kali cuba lagi.

Menu Hari Ahad Yang Sempoi

Menu hari Ahad yang sempoi. Sehari dua ni rasa malas sangat nak masak. Nak masuk dapur pun berfikir banyak kali. Tapi macam manapun nak kena masak juga walaupun menu simple je.

Bawal Masak Kicap

Fried Chicken Wing


Sambal Belacan & Petai Rebus

Saturday, April 18, 2009

Handphone oh Handphone



Cakap pasal handphone, 3 hari lepas handphone my husband rosak. Bukan rosak apa, cuma skrin dia tak ada lampu. Maklumlah dia selalu masukkan dalam pocket baju, bila tunduk jer mesti jatuh punya. So saya cakap gunalah handphone saya dulu sementara dia nak repair, bukannya lama pun, sehari dua je. Then dia cakap, nantilah gi cari handphone lain. Saya suruh dia beli yang murah jer, kalau tak nak pakai boleh simpan kalau kalau telefon yang sedia ada ni rosak. Tengok tengok dia bawa balik telefon ni. Saya tak kisah sebab kadang kala dia nak check email senanglah sikit. Lepas 2 hari, dia bagi saya HP ni dan cakap tak bestlah. I suka HP I yang lama. U gunalah sebab senang sikit U nak browse blog U tu.... Entahlah, suka pun suka sebab dapat HP baru tapi rasa "ANGIN" gak sebab HP saya elok lagi. Kan bagus duit tu bagi saya beli barang lain........

Friday, April 17, 2009

Tempat Jatuh Lagikan Dikenang.......................

Hari ni saya ada hal sikit kat UiTM Shah Alam, actually ada appointment dengan Staff Kat Pejabat Bendahari Zon 2. Dah agak lama tak merayau kat dalam UiTM, jadi kelam kabut juga nak cari parking. Maklumlah student sekarang lagi loaded compared to lecturer, masing masing bawa kereta menyebabkan sesak tempat parking.



Pusing pusing satu UiTM, akhirnya saya park kat aras 3 bangunan ni, nasib baik sekarang student tengah study leave jadi ada la tempat parking sikit.


Teringat zaman dolu dolu masa saya belajar kat sini, saya stay kat Kolej Seroja 2 selama 4 tahun, bilik yang sama dari mula masuk sampai grad. Dolu dolu takdelah canggih cam sekarang ni. Nak keluar dari pagar kolej je mesti pakai decent, kalau pakai yang ketat atau menampakkan susuk badan je mesti kena balik tukar baju. Sekarang Pak Guard pun tak berani nak tegur, silap haribulan esok kena panggil mengadap. Maklumlah student anak anak "Somebody".


Kebetulan saya dan suami sama sama ex student ITM ( dolu dolu ), tapi tak jumpa masa study. Berjumpa bila dah kerja, saya dari Applied Science major in Chemistry dan my husband dari Engineering (Mechanical). Alahai teringat kenangan dulu dulu..........................

Cucur Badak


Ingatkan dah tak jadi buat cucur badak ni, tapi fikir punya fikir, sayang pulak dengan serunding kelapa tu. Walaupun boleh simpan tapi kalau dah terlalu lama akhirnya akan masuk tong sampah juga. Jadi malam tadi saya rebus keledek dan pagi pagi baru saya uli dohnya. Anyway saya gunakan Japanese Sweet Potato. Buat kecil senang sikit nak ngap.

Mochacino


Dah beberapa kali nampak Halen buat Mochacino ni, tapi semalam baru terpanggil nak mencuba. Sedap, saya prefer yang versi panas.
Bahan-bahan :

1 sudu kecil nescafe
1 sudu besar milo / coklat
Susu pekat manis (yg ni kena ikut selera sendiri)
Susu cair / susu segar (kena pandai ejas lemak dan manis dgn susu manis)
Whipped Cream
1/3 cawan air panas
Serbuk kayu manis
Air batu (jika mahu)

Cara-cara :

1. Bancuh nescafe, milo dan air panas hingga sebati.
2. Masukkan susu manis dan susu cair kemudian kacau lagi.
3. Tambahkan sedikit air kosong jika tidak mahu mochacino sejuk. Kalau hendak sejuk tambahkan ais.
4. Tarik mochacino tadi hingga berbuih seperti teh tarik tp jgn terlampau banyak.
5. Paipkan krim di atas mochacino tadi dan tabur dengan serbuk kayu manis.
4. Siap sedia utk diminum..

Thursday, April 16, 2009

Loh See Fun

Asyik makan nasi jer, jadi malam ni tukar selera sikit. Kita makan Loh See Fun my stail.

Bahan bahan

450 gms mee beras- ada dijual dipasaraya ( Packet tulis Laksa Pendek)
1 genggam taugeh - kalau suka byk letak byk
3 ulas bawang putih - dikisar
100 gms isi ayam - dipotong dadu

Bahan Perencah

1 sudu kecil serbuk pati ayam
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap cair

Cara cara
  • Celur mee beras seketika dan toskan.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan isi ayam dan biarkan ia masak seketika.
  • Kemudian masukkan perencah dan biarkan ia mendidih.
  • Setelah itu masukkan mee beras dan taugeh. Gaul rata hingga masak.
  • Sedap dimakan bersama cili jeruk.

Award dari Kak Inahar

Thanks kak Inahar for this award, kreatif la sape sape yang dok fikir nak design awards semua ni.

Pulut Serunding

Dah lama teringin nak makan pulut serunding tapi asyik tertangguh je. So malam tadi saya prepare semua supaya senang sikit esok pagi nak breakfast. Takut kelam kabut lambat pulak gi kerja.

Wednesday, April 15, 2009

Kerabu Mangga II

Dah selalu buat kerabu mangga, jadi jamu mata je lah ye.

Cencaru Goreng Bersambal

Ini kes habis idea nak masak apa la....Paling senang, goreng ikan cencaru dan buat sambal. Cukuplah untuk alas perut.

Perangkap Nyamuk ( Aedes )

Last week, ada kawan my husband kritikal pasal kes denggi berdarah dan masih kat ICU Hospital Sungai buloh. Kebetulan dapat email dari kawan mengenai cara cara nak buat perangkap nyamuk dirumah. Bahan bahannya pun mudah untuk didapati. Tapi saya belum cuba lagi kaedah ni so tak boleh bagi komen tentang keberkesanannya.

Cara caranya:-

1. Cut a plastic bottle in half, keep both parts. Can be Coca Cola / Pepsi bottle.
2. Take the lower portion of the bottle. Dissolve the brown sugar in hot water. Let it cool down to ~70 degF.
3. Add the yeast. Carbon dioxide will form (This will attract the mosquitos)
4. Cover the bottle with a dark wrap and place the top portion upside down like a funnel. Place it in a corner in your house.
5. In 2 weeks you will be surprised by the number of mosquitos killed.