Monday, November 30, 2009

Dinner malam ni.

Masih dalam mood yg agak lembab sikit, jadi balik tadi singgah Restoren Ani Sup Utara, beli makanan untuk dinner

Sementara menunggu makanan siap dibungkus, sempat snap gambar dulu.


Sambil minum Sirap Limau Ais


Lepas tu nampak nasi lemak bungkus atas meja, tapi saya tak beli sebab nak diet konon kononnya


Beli Otak otak 5 pcs. Sedap makan masa tengah panas. Bila sejuk, kureng la sikit. Anyway memang sedap la juga.


Malam ni makan bubur nasi je.

Glossary


Rasanya hari tu nampak kat rumah Mimi kot, perencah kuey teow ni. Masa balik Perlis hari tu ternampak org jual, saya rembat 1 botol. Tapi belum cuba lagi, jadi tak boleh comment tentang rasanya.


Ini pula serbuk kas kas atau Poppy Seed powder. Kalau tak silap, kata org mamak masak kari letak serbuk ni supaya kaw kaw karinya. Sebab tu org asyik ketagih nak makan nasi kari mamak. Tapi tak tau le betul ke tidak.

Sunday, November 29, 2009

Lain Yg Di Cari, Lain yg Jumpa....


Hari Raya Haji yg pertama, kami seharian sibuk sebab kali ni buat 3 tompok. 1 tompok bahagian saya dan 2 tompok lagi untuk bapa saudara suami. Malam raya pula, bergegas pergi mengunjung di Batu 4, Kedah sebab bapa saudara sebelah arwah ayah suami saya meninggal. Pukul 12 tgh malam baru sampai balik dan pukul 2 baru tidur. Esok dah kena bangun pagi nak sembahyang raya dan bersiap untuk memasak pula. Alhamdulillah ramai yg datang, memang tak kering tangan membasuh pinggan mangkuk dan melayan tetamu sampai tak sempat nak ambil gambar pun.


Hari Sabtu pun ada kenduri Qurban di rumah sedara mara yang lain. Kalau tak pergi, tak sedap pula sebab masa kita kenduri, diorang semua datang. Tapi pergi pun cuma makan sikit je sebab byk rumah nak kena pergi dan sebab utama sebab dah MABUK DAGING. Toleh kiri dan kanan semua nampak daging. Tapi dalam sibuk sibuk tu pun sempak gak merempit pergi Jalan Jalan Cari Makan. Hari tu nampak dalam TV, ada racangan Sarapan Apa, tunjukkan Restoren Ghani 2 yg menyediakan Laksa Kuala Perlis di makan dengan Pulut Udang. Nak la rasa macam mana la makan laksa dengan pulut udang, tapi hampa sebab takde pulak menu tu. Tapi kuah laksanya memang sedap.

Sambil makan Laksa, sambil makan makan Air Batu Campur.



Masa lalu kat depan satu Motel yang bertentangan dengan Terminal Feri ke Langkawi, kami ternampak ramai sangat org berkumpul di depan pintu Motel tu. Mula mula saya ingatkan ada tangkapan KHALWAT ke, atau peragut kena tangkap. Saya pun dengan muka tak malu dan niat nak menyebok, menyelit masuk nak tengok apa yg diorang kerumun ramai ramai.


Rupa rupanya, diorang tangkap biawak yang cuba masuk ke dalam Motel tu agaknya. Tapi memang terkejut tengok biawak tu sebab besarnya dah macam buaya la pulak. Ermmmm nampaknya biawak tu kena korban la juga ye.....

Mee Kicap


Alhamdulillah, dah selamat sampai ke rumah petang tadi pada pukul 4 ptg. Memang my husband dah cakap awal awal akan bertolak awal sebab tak mau tersangkut dalam kesesakan jalanraya. Sepatutnya kami bertolak seawal pukul 7 pagi tapi biasalah, asyik berbual sampai terlajak sampai pukul 10 pagi. Berbalik pada mee kicap ni, sesuatu yg MESTI setiap kali singgah di R&R Tapah arah Selatan. Tapi kebiasaannya kalau cuti perayaan, memang sesak R&R Tapah dan kebanyakkan R&R yg lain. Mula mula my husband tak nak berhenti sebab takut takde parking, tapi bila sampai, saya tengok dia membelok. Alahai...nak juga memenuhi keinginan saya. Sebabkan susah nak cari tempat makan, saya cuma bungkus dan balik makan kat rumah. Ermmmm tak taulah apa yg sedap sangat, tapi mesti nak beli.

Wednesday, November 25, 2009

Kad Raya


Ambik kad Raya kat rumah Abbot dan HaSue tadi.

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Qurban buat semua tetamu yang berkunjung ke My Small Kitchen. Semoga semua bergembira bersama keluarga tersayang meraikan hari raya. Saya akan mula bercuti mulai esok hingga hari Ahad. Mungkin selama 4 hari ni dapur saya takde entry baru sebab takde line tenet kat kg. Tak tau ler kalau tersesat kat area yg ada WIFI.
Hari Raya Qurban kali ni saya akan beraya di kampung suami di ARAU, PERLIS.

Chandramukhi



Maaf la ye, hari ni takde entry masak memasak sebab saya dah gantung periuk belanga dari hari Sabtu lepas. Malas nak beli barang basah sebab nak cuti panjang. Berbalik pada tajuk entry kat atas tu, malam tadi turn my husband conquer remote control. Selalunya dia tak kisah langsung saya nak tukar channel, tapi sebabkan semalam ada cerita Chandramukhi, dari pukul 9 pm sampai 12 am dia tak bagi saya kacau remote tu. Alahai, my husband ni a big fan of Rajinikanth. Siap cakap, camne dia boleh missed tengok cerita ni. Ermmmm....nak buat camne kan. Kena la layan sama. Selalunya sebelum pukul 11 malam dia dah sampai ke India, tapi malam tadi sanggup berjaga sampai pukl 12 am. Yang tensionnya, saya kena buat air teh, cari biskut, cari susu sebab sambil tengok citer, dia nak mengunyah. Masa saya snap gambar Rajinikanth tu, dia sempat cakap. hah! itu nak masuk dalam blog la tu. Lepas tu mesti nak mengumpat dia......

Paling mahal, gaya rambut dia...

Style, dia selalu buat gaya tangan camtu...

Nama pun Hero kan, sure la terror bab fighting ni......


Adoiiii....saya pun secara tak langsung, terjebak juga.....

Tuesday, November 24, 2009

Orange, Pomegranate and Chocholate


Mula mula saya nampak kat rumah Ijan, lepas tu kat rumah Noorhodza kot. So malam ni kat rumah saya lah pulak. Tapi saya tambah buah delima memandangkan ada sebiji dok dalam peti ais. Minggu ni saya tak masak sebab tak beli barang basah. Ye lah nak cuti raya kan, malas nak simpan stok. Nasib baik orange tu tak masam sangat dan buah delima tu memang manis, tambah coklat lagi, memang marbeles lah.....

Nasi Lemak Bungkus

Pagi tadi makan nasi lemak bungkus. Bukan saya buat atau beli tapi ada staff yang belanja. Bak kata org, musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak. Apalagi, jom la mamam sorang sesudu ye....

Monday, November 23, 2009

Minum Petang

Pukul 4 ptg tadi, rasa cam lapar je. Mungkin makan tengahari tadi awal sangat kot, saya lunch pukul 11.30 kalau tak silap. Bila dah sampai ptg mula terkial kial nak mencari makanan untuk dikunyah. Lepas tu terfikir, kalau makan laksa pun sedap juga ni. So saya keluar ke TTDI Jaya mencari laksa. Rasanya bukan org yg sama jual laksa ni kot sebab rasanya dah kureng sikit. Tapi lapar punya pasal, pejam mata, ku telan jua.

Konon kononnya nak beli laksa je, tapi mata ni rambang nampak itu dan ini. Apalagi, "terlanjur" membeli cakoi 2 ketoi dan cucur udang. Tapi tak menyesal beli cakoi tu sebab sedap sangat cicah ngan kaya perisa pandan. Cucur udang tu so so je....

Sunday, November 22, 2009

Bubur Kacang Durian dan Pulut


Bila cuaca mendung dan suram, perut pun bagai bernyanyi minta diisi. Semalam masa keluar makan KFC, my husband beli durian sebiji. Mesti tension je penjual buah tu, sebab kami cuma beli sebiji. Malam tadi makan sorang seulas je, jadi petang ni saya buat bubur kacang campur durian. Pernah makan bubur kacang dengan pulut? Sedap tau, next time kalau buat bubur kacang cubalah makan dengan pulut. Jemput makan.....

Apple Crumble


Biasanya weekend saya jarang masak untuk lunch atau dinner. Hari Sabtu saya kerja separuh hari jadi akan makan dulu sebelum balik. My husband pulak akan sampai rumah lebih kurang pukul 3 atau 4 ptg. So kalau nak masak pun cuma buat something for tea. Then nanti lepas maghrib kami akan keluar cari something to eat for dinner. Malam tadi kami cuma makan KFC di Seksyen 13. Tapi petang semalam saya teringin nak makan something sweets, so saya cuma buat apple crumble, senang dan cepat. Resepi saya ambil dari newbie@MyR.

Bahan bahan
  • 3 biji apple hijau Granny Smith
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula (campur gula putih dan perang)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Kupas apple, buang bahagian tengah dan potong dadu. Gaulkan dengan 1/2 cawan gula, serbuk kayu manis, dan masukkan kedalam acuan.
  3. Didalam satu mangkuk, campurkan tepung, 1/4 cawan gula,dan butter. Gaul dan ramaskan dengan hujung jari sampai jadi seperti serbuk roti. Untuk memudahkan kerja, potong butter kecil-kecil sebelum digaulkan.
  4. Taburkan adunan tepung tadi ke atas apple. Jangan ditekan. Bakar lebih kurang 30 minit sehingga adunan tepung nampak keperangan. Siap untuk dinikmati begitu saja atau dengan aiskrim vanilla.

Saturday, November 21, 2009

Roti Manis


Malam tadi buat bun manis ni, cicah ngan sup tulang ayam tu. Puas hati betul kali ni bila tengok roti ni naik megembang, gebu dan lembut sangat. Syokk ooooo.... Resepi asal dari Mamafami rasanya tapi saya ternampak kat dapur Cik Mat Gebu. Terima kasih pada semua, sebab memang puas hati. My husband makan sampai 3 ketoi, cicah ngan susu. 1 ketoi tu punya lah besar, lepas habis 3 ketoi, terbongkang kekenyangan.


Bahan bahan

400 gm tepung roti
190 ml air
60 gm whipping cream
11 gm yis
80 gm gula pasir
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
Sedikit garam
60 gm butter

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting pada "DOH". Tunggu hingga selesai.
  • Keluarkan dari machine, tumbuk sedikit supaya keluarkan angin.
  • Bulat bulatkan doh dan masukkan dalam bekas pembakar yang sesuai. Biarkan ia naik sekali ganda.
  • Sapaukan sedikit butter pada permukaan roti dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

Sup Tulang dan kaki ayam

Malam tadi dinner makan sup tulang dan kaki ayam je. Yelah kan, tengah tengah bulan, takde duit dik non oiiii..... Kalau ada yang tanya kenapalah sup tu keruh sangat, ye lah kan, sekarang ni musim hujan dan banjir di sana sini. Itu yang sup tu keruh semacam je. Sekarang ni nak try to reduce makan nasi waktu dinner, kalau nak makan pun, sikit sikit je. Tak tau le boleh tahan sampai bila.......

Friday, November 20, 2009

Dinner Malam tadi


Malam tadi malas nak masak dan kebetulan yang sorang lagipun tak nak makan nasi. Jadi dia suggest kami makan mee atau mihun. Alahai, lagi la saya suka. Sebab tak perlu nak bersilat lepas balik kerja. Since tak perlu masak, saya ajak my husband ronda ronda TESCO Extra. Lepas pusing sana pusing sini, rembat sana, rembat sini, kami keluar dan pergi ke restoren yang satu lorong dengan Restoren Upin & Ipin. Restoren ni, kelantan mari. Selalu juga makan kat sini, jadi kami pesan mee ladna, mihun goreng dan daging goreng kunyit untuk makan malam. Bungkus untuk dibawa pulang. Alhamdulillah, kenyang.

Thursday, November 19, 2009

Persimmon

Sekarang ni dah jadi buah favourite saya. Kadang kala mahal juga, sampai sebiji RM 1.60. Rasanya hari tu ada kat Giant RM 99 sen kalau tak silap. Semalam saya beli kat depan Maybank TTDI Jaya. Dulu my husband tak suka makan buah ni sebab dia cakap pelik sangat sebab namanya pisang kaki. So kalau beli saya boleh makan dengan sepuas puasnya tanpa perlu berebut dengan sesiapa. So baru baru ni saya beli, saya persuade dia untuk mencuba walaupun sikit. Mula mula dia tak mau, tapi lama lama dia rasa la sikit. Lepas tu dia cakap tak mau dah.
Last weekend saya beli, dia start minta nak makan, lepas tu saya kupas je, lesap.Kupas lagi lesap. Amboi....dah lawan tokey nampak. So, sekarang 1 untuk engkau, 2 untuk aku....

Mushroom Cream Sauce


Sos ni lebih kurang seperti white sauce yang biasa saya buat untuk dimakan dengan salmon steak dulu. Untuk resepi white sauce tu boleh refer pada resepi oleh sky@MyR. Tapi yang ini cuma ada penambahan cendawan dan beberapa bahan lain. Resepi asal boleh refer pada Simply Recipes.

Bahan bahan
  • Butter
  • 1/4 cup stock ayam ( kalau takde, ambil 1/4 cawan air panas + 1 sudu makan chicken granules)
  • 1 bawang besar, potong dadu
  • 1 cawan fresh mushroom, dihiris nipis. ( I used portabello mushroom)
  • 1 ulas bawang putih, crushed
  • 1/2 cawan sour cream / plain yogurt
  • 1/2 cawan heavy cream / whipping cream
  • Salt and pepper to taste
  • 1 sudu makan tepung gandum
Cara- cara
  • Panaskan butter, masukkan bawang besar dan biarkan hingga lembut sedikit.
  • Masukkan bawang putih dan cendawan dan masak sehingga cendawan lembut.
  • Keluarkan bawang putih, masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  • Masukkan chicken stock,plain yogurt dan cream. Gaul sebati.
  • Perlahan api, perasakan dengan garam lada putih.

Wednesday, November 18, 2009

Lemon Rosemary Grilled Chicken

Malam ni dinner ala western sikit. Saya buat Lemon Rosemary Grilled Chicken. Dah ramai kawan kawan yang sudah mencuba. Saya je yang terlewat sikit. Tapi masak nasi sikit untuk cik abang sebab dia mesti nak makan nasi juga.


1/2 ekor ayam
1 biji lemon
2 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
2 tangkai fresh rosemary
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
3 biji kentang dibelah 4
1 batang lobak merah - dipotong 3 dan di belah 4
1 biji bawang besar dibelah 4
Brokoli - dicelur seketika
2 sudu serbuk Paprika
Garam dan gula secukup rasa

Cara -cara

1. Lemon direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
2. Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
3. Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam, gula, paprika dan serbuk lada hitam.
4. Ambil sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar dan lobak merah.
5. Lumurkan semua bahagian ayam bahan yg telah ditumbuk tadi. Perapkan seketika.
6.
Cucuk lemon dengan garfu dan letakkan ayam di dalam dulang pembakar. Letakkan lemon tadi dibawah ayam.
7. Susunkan semua kentang, lobak merah dan bawang di sekeliling ayam di dalam dulang pembakar.
8. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 1 jam atau sehingga ayam masak.
9. Selah ayam masak, angkat dan hidangkan di dalam serving plate dan letakkan brokoli yg telah dicelur.
10.Boleh dinikmati dengan sos lada hitam atau sos mushroom cream seperti yang saya buat.


Lemon Rosemary Grilled Chicken with Mushroom Cream Sauce.

Lunch....


Lunch, saya order nasi goreng paprik.

Kerabu Pucuk Paku & Kerang


Lunch semalam, makan kerabu taugeh dengan daun selom. Rasa cam nak makan kerabu lagi malam tadi jadi saya singgah kedai beli apa yang patut. So terhasillah kerabu pucuk paku dengan kerang. Resepi yang saya gunakan simple saja

Bahan bahan

1 ikat pucuk paku
1/2 labu bawang besar - di hiris nipis
Sedikit sambal belacan
Jus limau
Garam dan gula
Sedikit kerisek
Isi kerang yang telah direbus

Cara cara
  • Potong pucuk paku kepada saiz yang sesuai.
  • Celur pucuk paku tadi dengan air panas seketika. Toskan.
  • Masukkan pucuk paku ke dalam bekas, campurkan dengan kerang, sambal belacan dan hirisan bawang besar. Gaul rata.
  • Perasaan dengan garam, gula dan jus limau.
  • Masukkan kerisek dan gaul semua bahan hingga mesra. Sedia untuk dihidang.

Asam Pedas Ikan Sembilang


Dinner malam tadi saya masak Asam Pedas Ikan Sembilang. Dah lama juga tak buat asam pedas ni. Apalagi, bertambah tambah la makan nasi.

Tuesday, November 17, 2009

Entry ntah ape ape..........

Pagi tadi saya ke Klang kerana ada urusan sikit. Sebenarnya bencinta sikit nak ke Klang weekdays ni especially waktu tengahari sebab jalannya asyik jem je..... Pening palo akak ni tau. Tapi sebab ada kerja, terpaksa la juga join org lain jem kat atas jalan tu.


Ini masa melalui Little India, bukan kat India nun, tapi kat dalam bandar Klang je...


Sebab penat jem kat jalan tu, saya berhenti beli nasi bungkus. Tak tau nak makan apa tapi perut berbunyi minta diisi. Akhirnya beli nasi, kerabu tauge dan daun selom dan masak lemak ikan. Jemput makan....

Sunday, November 15, 2009

Bila lama tak berjumpa.......

2 hari lepas dapat berita kawan masa kerja dulu kemalangan dan sedang dirawat di Selangor Medical Center. Mengikut cerita, keaadaannya teruk juga, jadi saya pun ajak 2 org lagi kawan untuk menziarahinya. Memang agak teruk dengan 16 batang besi dimasukkan ke dalam kakinya, 1 wayar di dalam jari dan rahangnya pun dimasukkan besi juga. Ermmm...minggu lepas asyik dengan berita kemalangan je....
Walaupun kami bertiga ni duduk berdekatan la juga, tapi bila masing masing ada keluarga dan anak anak, susah juga nak bertemu di luar.


Jadi bila sesekali dapat peluang bertemu tanpa ada yg nak mengekor tu, agak panjang la sikit kaki masing masing. Banyak cerita dan banyak juga gossip tentang si polan si polan. Jadi lepas melawat kawan yang sakit, kami terus mencari port untuk mengisi perut dan bercerita lebih panjang lagi..... Tempat yang kami tuju ialah NOODLE STATION di Seksyen 9, Shah Alam.


Kawan saya, Yan order Strawberry Shake tapi mamat tu hantar Vanilla Shake. Mana taknya, masa org order, dia asyik pandang ke lain je....


Saya order Rasberry Lime Ice


Kawan yang sorang lagi, Kak Elin order Ice Capuccino

Ladna Noodles

Mine, Hokkien Style Noodles

Yan's Springy Fried Noodles

Fries

Banana Split


So.... camne nak kurus?

Middle East Stuff

Semalam masa keluar dinner dengan my husband, ternampak sebuah kedai yang menjual barangan dari Middle East. Ada buah tamar, minyak wangi, tasbih dan banyak benda lagi. Jadi seperti biasalah kan, mana boleh tengok je, mesti nak selidik apa yang ada. So saya ternampak sejenis makanan yang di gelar Baklava.


Inilah yang digelar Baklava, biasa dengar dan nampak dalam TV atau internet cuma belum pernah rasa. Ermmm...camna ye nak describe rasanya, ok juga.


Ini pula Rose Water, biasanya orang gunakan dalam masakan nasi beriani.


Dan yang ini pula ialah Safron, biasa digunakan dalam nasi beriani juga.

Jangan tanya kenapa saya beli, sebabnya saya pun tak tau..........................