Salam,
Tiba tiba sehari dua ni saya terlebih rajin pula kan..... Kalau tidak seminggu baru ada 1 entry. Semuanya bergantung pada keaadaan, ada masa tidak sibuk sangat, dan kerajinan pun ada lebih sikit jadi bolehlah letak entry kerap sikit dalam blog ni.
Hari ni saya letak entry Gulai Itik. Kalau nak tahu selama hidup akak yang dah nak masuk separuh abad ni,
( ye, saya dah tua), inilah baru pertama kali masak itik. Makan daging itik pun boleh kira dengan jari sebelah tangan je.
Jadi kalau orang tanya, bagaimana rasa itik, confirm saya tak boleh nak terangkan dengan terperinci. Kena duduk jauh jauh sikit, takut ada orang tanya.....
Semalam saya beli seekor itik, boleh tahan juga harganya. Tapi sebab nak masak sendiri, saya beli juga. Nanti lepas ni keluar pelbagai resepi berasaskan itik. Lepas tu apalagi, google cari resepi. Nampak resepi gulai itik dalam blog
INTAI DAPUR. Saya salin semula resepi dari blog Liza, tapi saya cuma buat sebahagian kecil saja dari seekor itik.
RESEPI GULAI ITIK SERATI
Bahan bahan
1 ekor itik - potong kecil
Santan pekat dari 2 biji kelapa
2-3 sudu makan kerisik
2 packet rempah kari ayam/daging
2 sudu makan ketumbar biji - goreng tanpa minyak dan tumbuk halus
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
1/2 inci kunyit
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu makan cili kering yang telah dikisar
2 ulas bawang putih
Air asam jawa secukupnya
Garam
Gula kabung
Rempah 4 sekawan - Kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara cara
1. Kisar halus halia, bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas.
2. Campurkan bahan yang telah dikisar tadi bersama sama dengan rempah kari, ketumbar, cili kisar dan sedikit air.
3. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan. Kemudian masukkan bahan bahan yang telah dicampurkan tadi. Masak hingga pecah minyak.
4.Masukkan air asam jawa dan daging itik yang telah dibersihkan. Masak hingga daging itik empuk.
5. Kemudian masukkan santan dan masak lagi hinga mendidih. Masukkan kerisek, garam dan gula kabung.
6. Renehkan dengan api perlahan hingga hampir pekat.
7. Saya tambahkan ubi kentang dalam gulai itik saya.
Saya masak gulai itik sebagai menu makan malam tadi.
Jadi pagi tadi, bangun buat roti jala untuk dicicah dengan gulai itik sebagai sarapan pagi.
ROTI JALA / ROTI KIRAI
Bahan bahan
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
3 cawan air
Cara cara
1. Campurkan semua bahan, masukkan dalam pengisar, kisar hingga halus.
2. Masukkan dalam botol / acuan roti jala. Panaskan non stick pan, jalakan di atas kuali, biarkan beberapa saat, angkat dan letak di atas pinggan.
3. Gulung atau lipat roti jala.
4. Buat hingga adunan habis.
5. Sedia untuk dinikmati.
Jemput makan....