Monday, March 31, 2008
Sayur Kampung
Walaupun balik kg sekejap je... tapi sempat gak pergi pasar malam. Kebetulan kawan en. suami kirim beli barang kg, jadi sambil cari brg org, kita pun tengok juga apa apa yg berkenan di hati. Ternampak org jual cendawan ni, byk betul. Dulu dulu selalu pegi kutip kat belakang rumah especially lepas hujan, tapi sekarang susah nak jumpa lagi. Lepas tu beli buah terung pipit atau terung belanda. Ingat nak masak Thai Green Curry, salah satu bahannya adalah buah terung ni. Nantilah bila senang senang, saya masukkan kat sini.
Balik Kampung!!!!!!
Ptg Sabtu lepas balik kampung sekejap. Dah berapa bulan juga tak balik, kebetulan ada kenduri sikit kat rumah sedara. Sempat juga snap a few pix masa dalam perjalanan. Gambar ni masa kat Highway KL-Karak.
Ni gambar dalam terowong.
Masa dalam perjalanan balik dari kampung, hari nak hujan. Suasana kat Highway berkabus cam ada kat Genting pulak.
Saturday, March 29, 2008
Asparagus with garlic and prawn.
Dulu dulu saya tak pernah cuba makan sayur asparagus ni. Entahlah mungkin masa tu tengok cam tak sedap je. Tapi selalu nampak kat pasar dan pasaraya. One day nak cuba masak dan rasa, sedap pulak. Lepas tu dah jadi one of my fav vege. Nak masak pun senang sangat, main campak campak je....
Bahan Bahan
1 ikat asparagus - dicelur sekejap
10 ekor udang - dibersihkan
2 ulas bawang putih - diketuk
Sedikit sos tiram
Sedikit minyak bijan
Garam dan perasa
Sedikit tepung jagung
Cara membuatnya
- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan udang dan masak seketika.
- Masukkan asparagus, sos tiram dan minyak bijan.
- Perasakan dengan serbuk perasa dan garam.
- Bancuh sedikit tepung jagung dengan air dan masukkan.
- Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.
Friday, March 28, 2008
Ayam Pandan
Thursday, March 27, 2008
Gulai Ketam dengan nenas
En. suami memang crab lover. Paling kurang dalam seminggu mesti ada menu ketam. Kadang kadang buat chili crab atau masak lemak. Last night he requested to cook crab curry. Jadi kenalah masak. Mari kita tengok bahan bahannya...
Bahan-bahan
1 kg ketam, dibersihkan
4 sudu makan rempah kari ikan
1 cawan air
½ liter santan pekat
4 sudu makan rempah kari ikan
1 cawan air
½ liter santan pekat
1/2 biji nenas di potong kecil
1 tangkai daun kari
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
# Bahan untuk dikisar #
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
# Bahan untuk dikisar #
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Masukkan daun kari, kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.
Kerabu Epal
2 hari lepas buat kerabu taugeh, jadi last night buat kerabu epal pulak. Jadikan minggu ini minggu kerabu. Senang sangat nak buat, cuma main parut je...
Bahan bahan
2 biji epal hijau
1 biji carrot
1/2 biji timun
1/2 labu bawang besar
Garam
Gula
Cili api - ikut kepedasan yg dikehendaki
Perahan lemon
Cara
Parut epal,timun dan carrot.
Hiris nipis bawang dan cili api.
Gaulkan dengan garam, gula dan perahan lemon.
Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidang.
Bahan bahan
2 biji epal hijau
1 biji carrot
1/2 biji timun
1/2 labu bawang besar
Garam
Gula
Cili api - ikut kepedasan yg dikehendaki
Perahan lemon
Cara
Parut epal,timun dan carrot.
Hiris nipis bawang dan cili api.
Gaulkan dengan garam, gula dan perahan lemon.
Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidang.
Wednesday, March 26, 2008
Kerabu Taugeh
Rasa macam nak makan kerabu taugeh malam ni, so masa singgah pasar malam, beli taugeh sikit. Dulu pernah buat resepi kerabu taugeh Kak Pah-Sherry. Kalau tambah kerang ke atau perut lembu tentu lagi sedap. Tapi nanti lambat pulak dinner. Maybe next time....
Cara-cara
Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
Hiris halus bawang merah & cili padi.
Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
Bahan-bahan
Sebungkus taugeh (dlm 50sen )
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara
Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
Hiris halus bawang merah & cili padi.
Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
Dendeng
Masak daging dendeng ni malam tadi. Senang juga, bahan bahannya pun tak banyak dan rumit sangat. Sedap makan dengan nasi putih. Rasanya kalau makan dengan nasi impit pun sedap gak. Ambil dari MyR- Erna. Thanks for the recipe.
Bahan-bahan ( 4 orang )
500gm daging
4 biji tomato
2 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
garam secukupnya
****Bahan A (dikisar)*****
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
10 ulas bawang merah
3 sudu besar cili giling
sedikit halia
Cara-cara
Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.
500gm daging
4 biji tomato
2 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
garam secukupnya
****Bahan A (dikisar)*****
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
10 ulas bawang merah
3 sudu besar cili giling
sedikit halia
Cara-cara
Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.
Tuesday, March 25, 2008
Sambal Sotong
Seperti yg saya bagitau, malam tadi adalah malam seafood sedunia. Sebenarnya dah habiskan stok barang basah sebab takut dah lama dalam peti ais nanti dah hilang manisnya. Lagipun ptg nanti lepas balik kerja nak singgah pasar malam, mesti nak beli something so kena spare some space for new comers. Betul tak?
Kepah Bersos Tomato
Ambil resepi dari MyR-Ringo. Kebetulan beli kepah masa pegi jalan jalan kat Giant Bukit Tinggi. So resepi ni saya copy paste aje...
Bahan-bahan ( 4 orang )
1 tin whole tomato (crushed)
1 tin air
1 ulas garlic (ketuk dgn belakang pisau, cincang)
1/2 batang cili kering (klu suka pedas tambah - potong 1cm, buang biji)
3 sb olive oil
400gm clam
garam secukup rasa, 1 sb gula,
1/2 kiub ikan bilis
1 tangkai parsley (racik halus)
Cara-cara
Masukkan kedalam periuk minyak, garlic n cili. Panaskan periuk. bila naik bau, masukkan clam. Kacau.
Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kiub ikan bilis. Biarkan sampai clam terbuka.
Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
Butter Prawn
Last night was Seafood night. Everything is seafood. Salah satu dish ialah butter prawn. Selalunya makan kat Thai Seafood Restaurant. Tapi nak cuba buat sendiri walaupun tak sama, tapi not bad. Jimat sikit, sebab selalu makan tu harga paling kurang RM 30 keatas untuk small size dish.
Resepi saya ambil dari majalah Rasa.
Bahan bahan
4 ekor udang bersaiz besar
3 biji kuning telur
1 batang serai - dihiris halus
1 tangkai daun kari
sedikit butter
1 sudu makan susu cair
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuatnya
Resepi saya ambil dari majalah Rasa.
Bahan bahan
4 ekor udang bersaiz besar
3 biji kuning telur
1 batang serai - dihiris halus
1 tangkai daun kari
sedikit butter
1 sudu makan susu cair
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Bersihkan udang dan gaul dengan garam, goreng dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali.
- Kacau kuning telur bersama susu cair dan sedikit garam.
- Panaskan minyak dan masukkan serai dan daun kari.
- Masukkan campuran telur dan kacau cepat cepat supaya telur tidak berketul.
- Setelah garing, tapis minyak kedalam bekas lain.
- Bahan yg tertinggal di dalam tapis, letakkan di atas udang yg telag digoreng tadi.
- Bolehlah dihidangkan.
Chocolate Cake
Chocolate Moist Cake, resepi ni saya ambil dari MyR-Kak Nor. Ramai dah cuba jadi saya pun tak nak ketinggalan keretapi juga. Buat malam dan bekfes pagi tadi. Ermmm yummy. Tapi takleh selalu le, nanti bertambah lagi size baju.
Bahan-bahan ( loyang 9 in )
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
Bahan-bahan ( loyang 9 in )
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
Monday, March 24, 2008
Kommers
Breadmaker
Ptg Sabtu pegi jalan jalan dengan en. suami. Dulu dah bagi hint, nak beli breadmaker ni. Tapi masa tu en. suami tak cakap apa apa pun. Ingatkan dia tak bagi beli. Tapi masa jalan jalan tu dia ajak masuk satu kedai electric, itu tandanya budget dah approved. Apa lagi terus sambar satu ler. Berkenan yg satu lagi tapi mahal sikit, jadi yg ni pun dah syukur sangat sangat.
Cream Brule
Buat dessert ni ptg semalam. Belek belek resepi, tengok semua bahan pun ada, terus je buat.
Tapi en. suami tak berapa gemar coz dia kata bau telur sangat. Next time nak kurangkan telur dan tambahkan sedikit tepung kastad. Resepi asal seperti dibawah.
Bahan Bahan
250 susu segar
250 whipping cream
4 biji kuning telur
2 biji telur
75 gm gula
Sedikit essen vanila
Cara membuatnya
- Panaskan susu dan whipping cream. ketepikan.
- pukul kuning telur,telur dan gula
- Masukkan essen vanila
- Tuangkan campuran telur kedalam no. 1
- Kacau biar sekata dan tapiskan ke dalam acuan yg sesuai.
- Panaskan oven dan steam bake pada suhu 170 celcius selama 30 minit atau sehingga masak.
Daging Hitam Manis
Masak ni masa lunch semalam. Since en. suami takde kat rumah, bolehlah cuba pelbagai resepi. Ni saya ambil resepi Del kat MyR. Tapi tak berapa hitam, mungkin saya letak kicap sikit kot. Anyway resepinya ada kat bawah.
Bahan-bahan ( 4 Orang )
1/2 kilo daging (dipotong kiub)
5 ulas bawang merah (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
6 sudu besar sos tiram
10 sudu besar kicap pekat
6 sudu besar sos cili
3 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
15 tangkai cili kering (kisar)
1 labu bawang besar (potong bulat)
Minyak utk menumis
Garam, gula dan serbuk MSG secukup rasa.
Cara-cara
Kisar bawan merah, bawang putih, halia,sos tiram, kicap pekat, sos cili dan cili kering bersama sedikit air dan sedikit minyak.
Panaskan kuali.Tumis kayu manis, bunga lawang dan daun kari terlebih dahulu hingga harum.Kemudian masukkan bahan kisar tadi.Masak hingga mendidih di atas api sederhana.
Masukkan daging.Dan masak sehingga daging betul betul empuk.Masukkan garam, gula dan serbuk MSG secukup rasa dan masak lagi.Masukkan bawang besar.Jika pekat boleh ditambahkan air.Bolehlah dihidangkan.
Bahan-bahan ( 4 Orang )
1/2 kilo daging (dipotong kiub)
5 ulas bawang merah (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
6 sudu besar sos tiram
10 sudu besar kicap pekat
6 sudu besar sos cili
3 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
15 tangkai cili kering (kisar)
1 labu bawang besar (potong bulat)
Minyak utk menumis
Garam, gula dan serbuk MSG secukup rasa.
Cara-cara
Kisar bawan merah, bawang putih, halia,sos tiram, kicap pekat, sos cili dan cili kering bersama sedikit air dan sedikit minyak.
Panaskan kuali.Tumis kayu manis, bunga lawang dan daun kari terlebih dahulu hingga harum.Kemudian masukkan bahan kisar tadi.Masak hingga mendidih di atas api sederhana.
Masukkan daging.Dan masak sehingga daging betul betul empuk.Masukkan garam, gula dan serbuk MSG secukup rasa dan masak lagi.Masukkan bawang besar.Jika pekat boleh ditambahkan air.Bolehlah dihidangkan.
Pancake
Yesterday was a very lazy sunday. Rasa malazzzz sgt. Tapi kena buat breakfast juga. Tak tau nak makan apa. Lastly buat yg paling senang dan cepat... pancake aka lempeng. Tapi yg cam omputih sikit le.. Resepi ni saya copy paste dari Along MyR. Thanks.
Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )
115g Tepung Gandum
1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
25g Butter
1 biji Telur
150ml Susu Segar
1 sudu besar Gula
Secubit Garam
1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
25g Butter
1 biji Telur
150ml Susu Segar
1 sudu besar Gula
Secubit Garam
Cara-cara
Campurkan tepung dan soda & krim tartar Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh. Lihat lah gambar ni...
Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Gaul sebati.
Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak. Along guna kuali pancake bersaiz 5 inci diameter, so semua pancake Along sama besar.
Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
Campurkan tepung dan soda & krim tartar Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh. Lihat lah gambar ni...
Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Gaul sebati.
Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak. Along guna kuali pancake bersaiz 5 inci diameter, so semua pancake Along sama besar.
Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
Saturday, March 22, 2008
Jus Apple + limau kasturi + asam boi
Resepi minuman ni saya dapat dari MyR. Thanks for the recipe.
Bahan Bahan
2 biji apple hijau
2 biji asam boi
2 biji limau kasturi
Air masak
Ais kiub/batu
Gula
Cara membuatnya
- Bersihkan apple, buang biji dan blend dengan air dan gula
- Tapis ke dalam gelas yg sesuai
- Masukkan asam boi dan perahkan limau
- Masukkan ais kiub
- Sedia utk diminum
Friday, March 21, 2008
Bawal Kicap
Ketam Bercili
Thursday, March 20, 2008
Laksa Utara
Untuk resepi laksa Utara, resepi yang biasa saya buat seprti berikut :-
BAHAN KUAH LAKSA
Bahan A
10 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering
2 cm lengkuas
3 batang serai
500 gm ikan selayang
3 batang serai - dititik
3 keping asam gelugor
4 kuntum bunga kantan
2 tangkai daun kesum
3 tangkai cili padi
5 liter stok ikan ( air rebusan ikan)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1) Ikan direbus, ambil isinya dan dikisar lumat
2) Kisar BAHAN A
3) Didihkan stok ikan
4) Masukkan semua bahan dan biarkan mendidih sehingga sebati.
5) Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
BAHAN LAKSA
100 gm laksa - direbus sehingga lembut
1 biji timun
2 biji bawang besar
3 tangkai pucuk gajus
3 tangkai daun selom
3 biji cili padi
2 biji telur rebus
1 biji limau nipis
BAHAN KUAH LAKSA
Bahan A
10 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering
2 cm lengkuas
3 batang serai
500 gm ikan selayang
3 batang serai - dititik
3 keping asam gelugor
4 kuntum bunga kantan
2 tangkai daun kesum
3 tangkai cili padi
5 liter stok ikan ( air rebusan ikan)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1) Ikan direbus, ambil isinya dan dikisar lumat
2) Kisar BAHAN A
3) Didihkan stok ikan
4) Masukkan semua bahan dan biarkan mendidih sehingga sebati.
5) Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
BAHAN LAKSA
100 gm laksa - direbus sehingga lembut
1 biji timun
2 biji bawang besar
3 tangkai pucuk gajus
3 tangkai daun selom
3 biji cili padi
2 biji telur rebus
1 biji limau nipis
Wednesday, March 19, 2008
Udang Goreng Kunyit
Ada udang balance semalam buat goreng tepung. Malas nak masak yg remeh temeh, just goreng udang kunyit je. Senang sangat dan jimat masa.
10 ekor udang- dibersihkan
2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 btg serai - diketuk / dititik
2 cm halis - dihiris
1 keping asam
2 biji cili merah
sedikit kunyit serbuk / kunyit hidup pun ok
sedikit garam
Cara - Cara
Tumiskan bahan bahan yg dimayang dan dihiris nipis.
Masukkan cili besar dan serai. Masukkan udang.
Kemudian masukkan asam keping, kunyit dan garam secukup rasa.
Kalau nak kuah, masukkan sedikit air. Biarkan sehingga masak.
10 ekor udang- dibersihkan
2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 btg serai - diketuk / dititik
2 cm halis - dihiris
1 keping asam
2 biji cili merah
sedikit kunyit serbuk / kunyit hidup pun ok
sedikit garam
Cara - Cara
Tumiskan bahan bahan yg dimayang dan dihiris nipis.
Masukkan cili besar dan serai. Masukkan udang.
Kemudian masukkan asam keping, kunyit dan garam secukup rasa.
Kalau nak kuah, masukkan sedikit air. Biarkan sehingga masak.
Jus Anggur
Buka peti sejuk, nampak buah anggur yg rasanya dah 3-4 hari. Hari tu masa jalan jalan kat MyR, nampak Yani pernah buat. So kita pun nak tiru jugalah. Sedap juga tambah tambah kalau letak ice cube sikit. Jom minum...
20 biji anggur
50 ml air
sedikit gula/madu
Cara
- Bersihkan buah anggur dan buang biji
- Blend buah anggur dan air
- Masuukan gula / madu
Gulai Ikan Keli
Menu malam tadi. Balik kerja semalam, terus pegi pasar malam. Ada org jual ikan keli, fikir punya fikir terus beli 2 ekor. Ikan keli kalau simpan lama dalam freezer dah tak sedap. Since En. Suami suka gulai, saya masakkan ini untuk dia.
Bahan-bahan
2 ekor ikan keli (sederhana kecil) - disiang dan dicuci dengan bersih
4 sudu besar rempah kari ikan
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 kotak santan
2 biji tomato (belah 4)
2 biji cili merah
bahan tumis:
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
6 sudu minyak masak
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
4 sudu besar rempah kari ikan
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 kotak santan
2 biji tomato (belah 4)
2 biji cili merah
bahan tumis:
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
6 sudu minyak masak
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-cara
Bancuhkan rempah kari bersama air panas dan bahan kisar.
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari
Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan cili merah. Kacau seketika
Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa.. biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan..
Tuesday, March 18, 2008
Sos Cili Thai
Sos cili ni buat sebab nak makan dengan Udang Goreng Tepung. Resepi saya ambil dari Yani. Thanks, sebab sos ni sesuai rasa gitu.
Bahan-bahan
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
1/3 cawan gula
2 btg cili kering
1 ulas bawang putih
1 sudu besar nampla/sos ikan
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air
Cara-cara
Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.
1/2 cawan air
1/3 cawan gula
2 btg cili kering
1 ulas bawang putih
1 sudu besar nampla/sos ikan
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air
Cara-cara
Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.
Udang Tepung
Selain pajeri terung, saya masak udang goreng tepung. Selalu makan kat kedai jer. Tapi semalam nak cuba buat sendiri. Ok la, not bad.
Bahan-bahan
Tepung jagung 1/2 cawan
Tepung gandum 1/4 cawan
1 biji telur
Sedikit air
Tepung gandum 1/4 cawan
1 biji telur
Sedikit air
Sedikit garam
1/2 sudu teh serbuk penaik
Udang 20 ekor
Udang 20 ekor
Cara-cara
Masukkan tepung2 tadi, garam secukup rasa, serbuk penaik, telur dan air. Gaulkan..
Udang yang telah dibuang kulit & dipotong belakangnya & dibuang kekotoran, kemudian di celup ke dlm tepung.
Kemudian goreng sehingga kekuningan.
Siap dimkn dgn sos cili.
Siap dimkn dgn sos cili.
Pajeri Terung
Pajeri Terung, menu malam tadi. Dah lama teringin nak buat tapi tak berkesempatan. Maklumlah byk benar resepi yang nak dicuba. Resepi ni saya ambil dari MyR.
Bahan-bahan
3 biji terung panjang
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
1btg kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
minyak untuk menumis
3-4 biji belimbing buluh(optional)
3-4 biji lada hijau(optional)
1/4 keping gula melaka
garam secukup rasa
Cara-cara
Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
Rasakan masin manisnya. kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.
Kalau suka boleh tambah kerisik sikit.
Selamat mencuba.
Bahan-bahan
3 biji terung panjang
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
1btg kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
minyak untuk menumis
3-4 biji belimbing buluh(optional)
3-4 biji lada hijau(optional)
1/4 keping gula melaka
garam secukup rasa
Cara-cara
Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
Rasakan masin manisnya. kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.
Kalau suka boleh tambah kerisik sikit.
Selamat mencuba.
Monday, March 17, 2008
Strawberry Mousse
Dah lama buat ni. Tapi masa save pix. tu tak ingat kat mana. Belek belek computer en. suami, jumpa kat sana. Hari tu laptop kena reformat jadi save pix dalam computer dia. Resepi ni ambil dari MyR, Yani.
Bahan-bahan
10g(2tbsp) gelatin
100ml air panas
200g strawberry
70g gula
200ml fresh cream/whipping cream
1 sudu besar lemon jus
Cara-cara
Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
Nasi Goreng Sempoi
Semalam ajak en. suami pergi car boot sale dekat Sek. 13 Shah Alam. Dah lama tak pegi jalan jalan cuci mata kat situ. Sebenarnya takde la plan nak beli apa apa pun, tapi kala ada yg berkenaan, en suami ada kat sebelah boleh le bodek bodek sikit. Anyway takde yg berkenan di hati so keluar tanpa beli apa apa la.
Sebelum pegi car boot sale kita breakfast nasi lemak dulu kat Seksyen 7, so tengahari tu rasa cam kenyang lagi. Tanya en. suami nak makan lunch tak ? Dia kata kenyang lagi, jadi... takyah masak ler. Dah pukul 2 lebih, en. suami cakap nak buat nasi goreng. Hah biar betul!!!!!
Maklum ler..... dah berapa tahun tak pernah nampak dia pegang periuk, musykil gak.
Tapi akhirnya menjadi gak resepi nasi goreng sempoi tu... Dah lapar ngap saja.
Air Soya
Tengahari semalam cuaca panas betul. Pagi pagi tu rendamkan kacang soya, memang plan nak buat air soya pun. Best betul minum ni masa cuaca panas cam ni. Jemput minum.
Bahan-bahan ( +/- 1 liter )
200g kacang soya
6 cawan air
Cara-cara
Basuh dan toskan kacang soya. Kemudian rendam dgn 6 cawan air selama 1/2 hari. Kalau air dah kurang boleh tambah.
Selepas rendam, kisar kacang soya tadi. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 4 cawan air. Panaskan dengan api perlahan selama 10-15 minit.
Biarkan sejuk sekejap. Tapiskan air soya tadi dengan kain. Perahkan macam perah santan.
Dapatlah air soya . Kalau suka manis boleh tambah gula dalam air soya tu
Saturday, March 15, 2008
Gulai Tulang dengan Rebung
Masak ni masa last night dinner. Teringat hari tu pergi pasar jumpa rebung dengan tulang lembu. Lama tak makan ni. So since yesterday did not cooked for dinner, apa salahnya masak gulai ni pulak.
Bahan bahan
1/2 kg tulang lembu ( direbus sehingga empuk)
150 ml santan pekat ( 1 kotak )
Bahan A
3 ulas bawang merah ( dimayang halus )
2 ulas bawang putih ( dimayang halus )
2 cm halia ( diracik halus )
1 biji bawang besar ( dihiris nipis )
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 paket serbuk kari
3 batang rebung ( di potong pendek )
2 biji cili besar ( merah / hijau )
Perasa
Cara- cara
Panaskan minyak, tumis Bahan A sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan sedikit stok dari rebusan tulang tadi. Masukkan daun kari.
Masakkan sehingga naik minyak. Kemudian masukkan santan dan stok rebusan tulang tadi. Jangan masukkan semua, bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki. Masukkan tulang dan rebung.
Masak buat seketika, masukkan perasa ( garam / aji ). Masukkan cili besar.
Rebung sebenarnya sudah dijeruk, jadi kalau perlu tambahkan asam keping/asam jawa.
Biarkan mendidih buat seketika, masak bolehlah dihidangkan.
Bahan bahan
1/2 kg tulang lembu ( direbus sehingga empuk)
150 ml santan pekat ( 1 kotak )
Bahan A
3 ulas bawang merah ( dimayang halus )
2 ulas bawang putih ( dimayang halus )
2 cm halia ( diracik halus )
1 biji bawang besar ( dihiris nipis )
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 paket serbuk kari
3 batang rebung ( di potong pendek )
2 biji cili besar ( merah / hijau )
Perasa
Cara- cara
Panaskan minyak, tumis Bahan A sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan sedikit stok dari rebusan tulang tadi. Masukkan daun kari.
Masakkan sehingga naik minyak. Kemudian masukkan santan dan stok rebusan tulang tadi. Jangan masukkan semua, bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki. Masukkan tulang dan rebung.
Masak buat seketika, masukkan perasa ( garam / aji ). Masukkan cili besar.
Rebung sebenarnya sudah dijeruk, jadi kalau perlu tambahkan asam keping/asam jawa.
Biarkan mendidih buat seketika, masak bolehlah dihidangkan.
Ayam Masak Kicap
Rasanya ramai yg dah tahu macam mana nak masak ayam masak kicap ni. Tapi takpelah, lain org lain caranya. So yg ni ayam masak kicap my style.
Bahan bahan
1/2 kg ayam ( dipotong kecil dan dibersihkan)
2 cm halia ( dihiris nipis)
2 biji bawang putih ( dihiris nipis)
2 biji bawang merah ( dimayang )
1 biji bawang besar ( dihiris nipis )
2 biji cili merah/hijau
1 batang serai ( dititik )
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
Sedikit cili kisar
Kicap pekat
Asam Keping
Cara cara
Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian digoreng sebentar. (1/2 masak), ketepikan.
Panaskan minyak dan tumiskan halia,bawang putih,bawang merah, bawang besar, bunga lawang dan kulit kayu manis.
Masukkan cili kisar , cili besar dan serai. Tumis seketika.
Setelah naik bau, masukkan ayam serta kicap pekat.Kemudian masukkan sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki. Masukkan asam keping.
Biarkan seketika, rasa, kalau perlu tambahkan perasa.
Bila sudah masak bolehlah dihidangkan.
Friday, March 14, 2008
Puding Jagung
Since malam tadi no hurry to cook dinner, sempat buat puding jagung ni. En. suami suka kuih ni.
Saya ambil resepi ni dari Majalah Saji.
Bahan-Bahan
120 g gula
120g tepung kastad
1 cawan santan
sedikit esen vanila
3 biji telur
1 tin susu sejat
1 tin jagung manis
Cara-caranya
1) Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2) Masukkan tepung kastad, santan dan susu sejat.
3) Masukkan esen vanila dan jagung.
4) Masak campuran ini sehingga masak dan berkilat.
5) Kemudian masukkan kedalam loyang empat segi dan biarkan sehingga sejuk.
6) Selepas itu bolehlah di potong dan di hidangkan.
Acar Limau
Hari tu my mother datang dari kampung, bawa jeruk limau. She is very good in making this acar limau. Biasanya dalam bulan puasa, saya mesti simpan stok acar limau ni.
BAHAN BAHAN
8 biji jeruk limau nipis
5 biji cili merah - dibelah dua
2 labu bawang besar - belah lapan
10 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
5 sudu gula pasir
4 sudu besar gula merah / gula melaka
2 cawan buah kering
3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan cuka
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
20 tangkai cili kering
2 cm kunyit
2 cm halia
Cara Membuatnya
1) Panaskan minyak dan tumis daun kari dan bahan kisar.
2) Kacau dan biarkan hingga rempah wangi, kemudian masukkan cuka.
3) Masukkan gula dan garam. Kacau sebentar.Biarkan 10-12 minit diatas api yg perlahan kemudian masukkan limau, bawang besar, bawang putih, cili merah dan buah-buahan kering.Biarkan selama 15-20 minit, kacau sebentar kemudian bolehlah diangkat.
BAHAN BAHAN
8 biji jeruk limau nipis
5 biji cili merah - dibelah dua
2 labu bawang besar - belah lapan
10 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
5 sudu gula pasir
4 sudu besar gula merah / gula melaka
2 cawan buah kering
3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan cuka
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
20 tangkai cili kering
2 cm kunyit
2 cm halia
Cara Membuatnya
1) Panaskan minyak dan tumis daun kari dan bahan kisar.
2) Kacau dan biarkan hingga rempah wangi, kemudian masukkan cuka.
3) Masukkan gula dan garam. Kacau sebentar.Biarkan 10-12 minit diatas api yg perlahan kemudian masukkan limau, bawang besar, bawang putih, cili merah dan buah-buahan kering.Biarkan selama 15-20 minit, kacau sebentar kemudian bolehlah diangkat.
Lamb Chop
Petang semalam en. suami requested nak makan lamb chop. Selalunya kalau tak makan kat luar saya selalu beli marinated lamb chop kat Giant saja. So after work, singgah Giant kejap utk beli. Balik rumah terus panggang je. Jadi dinner semalam semua order jer. Tak payah masak. Sebelum balik, en. suami beli sup ekor dan sayur campur. Gambar tak sempat snap sebab en. suami dah lapar sangat.
Thursday, March 13, 2008
Bread Pudding
Bread pudding ni buat pagi pagi tadi. Sedapnya makan masa lepas keluar dari oven tu. Resepi ni saya ambil dari maya zakry dari MyR. Thanks ya for the delicious recipe.
Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
4 s/b gula halus
2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
Cara-cara
Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
4 s/b gula halus
2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
Cara-cara
Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Ebi Mayo
Malam tadi masa balik kerja, buka peti ais tengok ada udang. Fikir fikir nak masak apa la dengan cik udang ni. Tak kan nak buat kari lagi. Nak goreng pun, baru jer buat. Pas tu teringat resepi Ringo dari MyR, Ebi Mayo. Tengok semua bahan pun ada, projek pun diteruskan.
Mari kita lihat bahan bahannye .....
Bahan-bahan
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 sb air perahan halia
2 sb tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 sb mayones
1 sb condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
Cara-cara
Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
Potong sayuran, letak dalam pinggan.
Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap
Mari kita lihat bahan bahannye .....
Bahan-bahan
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 sb air perahan halia
2 sb tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 sb mayones
1 sb condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
Cara-cara
Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
Potong sayuran, letak dalam pinggan.
Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap