Wednesday, December 31, 2008
Lokan Goreng Serai Bercili
Semalam masa pergi pasar basah kat Seksyen 6, Shah Alam, terjumpa lokan ni. Ambil sikit jer sebab my husband kurang gemar. Jadi saya decided nak buat goreng serai bercili.
Bahan bahan
500 gms lokan
2 sudu makan cili kisar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 batang serai
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan sos tiram
Asam keping
Cara-cara
Bahan bahan
500 gms lokan
2 sudu makan cili kisar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 batang serai
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan sos tiram
Asam keping
Cara-cara
- Kisar bawang putih,bawang merah,halia dan serai. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos tiram.
- Kacau hingga mendidih, perasakan dengan garam,gula dan asam keping.
- Biarkan hingga semua lokan terbuka dan kuah agak pekat.
- Bolehlah diangkat.
- Masukkan lokan dan sedikit air.
Ketam Rebus Serai
Sukun Goreng
Tuesday, December 30, 2008
Udang Goreng Kunyit
Monday, December 29, 2008
Jalan-Jalan Cuci Mata aka Cuci Poket
Ramekins
Petang tadi my husband ajak keluar, konon kononnya nak gi IKEA/Ikano. Tapi bila sampai jer org punyalah ramai sampai kena parking kat tepi jalan. Itupun masih ramai org yg sedang Q nak dapatkan parking. My husband memang susah sikit kalau org terlampau ramai dan susah nak parking, jawabnya memang tak pergilah. Since dah sampai kat situ, pusing pusing nak cari SSF Kitchen tapi tak jumpa pulak. Jadi pusing pusing kat kawasan tu, ternampak satu kedai yang jual pinggan mangkuk, nampak ekslusif sikit,segan pulak nak masuk. Maklumlah kita ni cikai jer dan takut tak mampu lak nak beli. Tapi since my husband suruh masuk jer, jadi saya pun tak tunggu lama lama ler terus masuk. Bila dah masuk, byk ler barang yang berkenan, tapi memandangkan harga yg agak mahal saya cuma ambil 1 mangkuk lasagna, 10 pcs ramekins, 4 pasang cup and saucer dan 1 tea pot. Alhamdulillah beli sikit sikit dulu and thanks to my husband.
Garam Belacan
Semalam sedara dari kampung bawa buah jambu air. Sedap gak kalau cicah ngan garam belacan, so saya cuba resepi dari Maksu Om dari MyR. Meh kita cicah ramai ramai......
Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
2 ketul belacan sebesar ibu jari.
1/2 sudu teh garam
5 biji cili api (boleh dikurang lebihkan)
5 sudu kicap lemak manis
5 sudu kacang goreng (ditumbuk kasar)
Cara-cara
Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
2 ketul belacan sebesar ibu jari.
1/2 sudu teh garam
5 biji cili api (boleh dikurang lebihkan)
5 sudu kicap lemak manis
5 sudu kacang goreng (ditumbuk kasar)
Cara-cara
- Masukkan semua bahan kecuali kicap dan kacang goreng dalam blender kering. Blend sampai hancur.
- Dah hancur, tuang dalam bekas.Masukkan kicap dan kacang. Gaul.
- Dah siap untuk dicicah dengan buah-buahan kegemaran.
Sunday, December 28, 2008
Daging Sos
Malam ni ada saudara datang dari Perlis, so untuk dinner saya masak daging sos dari resepi Che Iza @ MyR. Diorang cakap sedap, kembang gak bila ada org dok puji masakan kita sedap. Hehehe.... terperasan la pulak.
Bahan-bahan ( 4-5 org )
1/2 kg daging
1 1/2 inci lengkuas diketuk
10 gm rempah tumis
* 3 biji bawang merah
* 2 biji bawang putih
* 2 batang serai
3 sb lada boh / cili giling
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
1 sk kicap pekat
garam, gula n pak aji
Cara-cara
Bahan-bahan ( 4-5 org )
1/2 kg daging
1 1/2 inci lengkuas diketuk
10 gm rempah tumis
* 3 biji bawang merah
* 2 biji bawang putih
* 2 batang serai
3 sb lada boh / cili giling
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
1 sk kicap pekat
garam, gula n pak aji
Cara-cara
- Rebus daging dgn lengkuas dan rempah tumis hingga empuk. Hiris nipis daging. Air rebusan jgn buang.
- Kisar bahan bertanda*. Tumis bahan bertanda * hingga kekuningan. Masukkkan lada boh tumis hingga garing.
- Masukkan lebihan air rebusan tadi biar mendidih. Masukkan daging biarkan seketika.
- Masukkan sos tomato, sos cili n kicap pekat.
- Masukkan garam, gula n perasa secukup rasa. Biar kuah pekat n siap tuk dihidang.
Puri Kentang
Resepi dari Kak Fida @ MyR. Senang dan bahan bahannya pun tak banyak. Mula mula tu bila goreng dia tak nak kembong sangat, kemudian saya kecilkan sedikit api dan akhirnya kuih ku naik mengelembong gak.
Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum
1 sk garam
50 ml air hangat
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum
1 sk garam
50 ml air hangat
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
- Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
- Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.
- Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
- Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
- Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
- Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
- Siap untuk disajikan
Saturday, December 27, 2008
Pengat Pisang Tanduk
Sebenarnya teringin nak makan goreng pisang, so semalam cari pisang kat pasar. Ternampak pisang tanduk, so nak cubalah apa rasanya buat goreng pisang ni. So pagi tadi dengan semangatnya menggoreng, tapi end up dengan tak puas hati. Sebabnya tak sedap, mungkin pisang ni takde rasa manis cam pisang awak atau pisang lain. Nasib baik beli 2 biji jer, so ptg ni cuba buat pengat pulak. Rasanya sama gak, kurang sesuai gitu.
Tauhu Lembut Kukus
Last night tak tau nak masak apa for dinner. Balik balik benda yang sama jer, kadang kala tu pun boring gak. Lepas tu campur ngan rasa malas sama tu yang pening nak masak apa. Balik buka peti ais nampak tauhu lembut dan daging burger. Ermmm tak kan nak makan burger lak, mau laki den jeling 3 relung nanti. Jadi senang cerita, goreng ayam dan buat tauhu kukus makan ngan nasi putih.
Bahan bahan
1 paket tauhu lembut
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
4 biji cendawan shitake
1 slice daging burger - hancurkan ( boleh letak mince meat )
1 sudu makan sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Garam secukup rasa
Cara cara
Bahan bahan
1 paket tauhu lembut
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
4 biji cendawan shitake
1 slice daging burger - hancurkan ( boleh letak mince meat )
1 sudu makan sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Garam secukup rasa
Cara cara
- Tauhu lembut dikukus sebentar ( saya masuk dalam microwave jer)
- Bawang putih dan merah dimayang halus, tumis hingga naik bau. Masukkan Daging burger. Goreng sebentar hingga daging masak.
- Masukkan cendawan shitake dan cili merah/hijau. Gaul sekata. Masukkan sos tiram dan sedikit air jika perlu. Gaul dan perasakan.
- Setelah masak, tuang ke atas tauhu yang telah dikukus tadi dan renjiskan sedikit minyak bijan.
Lovely Card from Kak Ina
Friday, December 26, 2008
Panazzzzz.......
Saje jer letak tajuk entry cam tu. Hehehehe....nampak cam gempak dan cam nak bergossip jer kan. Selalunya sebelum sampai tempat kerja, mesti beli paper dulu tapi disebabkan hujan jadi paper belum sampai. Jadi ambil jer paper yg ada dulu. kebetulan ada paper PERDANA, bolehlah dari takde apa nak dibaca pepagi ni. Belek punya belek ternampak resepi. Bagus gak ni mana tau boleh cuba. Entah camne, terpandang satu gambar masakan yg familiar dan saya pernah nampak kat MyResepi sebelum ni. So saya buka MyR dan cari resepi yang guna nama yang sama. SAH..... resepi dan gambar yang sama disumbangkan oleh HANA JAPAN telah dicetak oleh PERDANA untuk keluaran 4 JANUARI 2009. Tak pasti samada dengan atau tanpa kebenaran dari tuan punya resepi / gambar. Kita tunggu komen yek..... Jawab dak Hana jgn tak jawab.
Thursday, December 25, 2008
Ikan Merah Masak Kicap
Pengat Labu
Sebenarnya labu ni saya beli seminggu lepas, masa tu fikir nak buat something else. Tapi asyik tertangguh jer. Kadang kala nampak resepi lain kat rumah sesiapa la, tukar niat last minute. Itu yang buat labu tu tergolek jer. Tapi hari ni kena buat something gak sebab nampak labu tu cam dihujung nyawa gitu. So terhasillah pengat labu... ( yg paling mudah )
Hadiah dari Zana
Wedding Anniversary
Hari ini merupakan Hari Ulang Tahun Perkahwinan saya yang ke 13. Semalam husband ajak makan kat luar, kami makan butter prawn, kerabu mango, seafood tomyam dan sizzling tofu. Cuma ambil gambar guna hp,lagipun couple kat belakang asyik pandang jer. Mesti diorang fikir, apalah minah ni, asyik ambil gambar makanan pulak.
Kemudian akhir bulan October, kami masuk rumah baru, byk juga duit melayang. Jadi kesimpulannya, tak tergamak saya nak minta hadiah lagi untuk My Wedding Anniversary kali ni.
Hadiah?.....Ermmm my husband bukan jenis yang beri hadiah pada hari hari istimewa. Jarang sangat saya dapat hadiah berupa barangan pada harijadi atau wedding anniversary. Bukan bermakna dia kedekut atau seumpama dengannya cuma dia selalu cakap " Kalau nak bagi hadiah tak perlu tunggu special day, bila bila pun boleh." So dah 13 tahun menjadi isteri kepada lelaki ini, saya dah faham dengan perangainya.
Lagipun tahun ini dah byk benda my husband belikan untuk saya, awal tahun saya dapat camera, kemudian laptop baru
dan bulan August my husband belikan kereta.
Kemudian akhir bulan October, kami masuk rumah baru, byk juga duit melayang. Jadi kesimpulannya, tak tergamak saya nak minta hadiah lagi untuk My Wedding Anniversary kali ni.
Wednesday, December 24, 2008
Lepat Liat Lemak
My first attempt buat lepat liat ni. Sukan makan walau kadang kala terseksa gak jiwa dan raga. Buat sebahagian dari adunan yg saya ambil dari Maksu Om @ MyR. Saya berikan resepi asal.
Bahan-bahan
Cara-cara
Bahan-bahan
5 cawan tepung pulut
2 cawan santan pekat (guna cawan yg sama utk sukat tepung tadi)
1/2 cawan gula merah
8-10 sudu makan gula pasir
1/2 sudu garam
daun pisang secukupnya untuk balut.
2 cawan santan pekat (guna cawan yg sama utk sukat tepung tadi)
1/2 cawan gula merah
8-10 sudu makan gula pasir
1/2 sudu garam
daun pisang secukupnya untuk balut.
Cara-cara
- Masukkan santan, gula merah, gula pasir dan garam dalam bekas. Kacau hingga semua bahan larut.
- Tapiskan ke dalam tepung yang telah tersedia dalam bekas lain.
- Gaul dan uli sampai sebati menjadi doh.
- Ambil sedikit dan gentel (utara- gelinte) menjadi panjang. Letakkan atas daun pisang.
- Lipat macam tepung bungkus. Pastikan bahagian selisihnya kemas, bimbang apabila dikukus ianya akan membuak keluar.
- Susun dalam pengukus dan kukus untuk 25-30 minit.
Puding Santan Bersama Sos Cranberries
Resepi ni saya ambil dari Majalah Koleksi Rasa dan ada sedikit ubahsuai.
Bahan bahan
700 ml air
200 ml santan pekat
150 gms gula
40 gms tepung jagung
1 1/2 sudu makan serbuk agar agar
Bahan sos
400 ml air
100 gms gula pasir
60 gms dried cranberries
1 kuntum bunga cengkih
1 uncang teh
1 sudu makan tepung jagung + 2 sudu makan air - campur
Cara cara
Bahan bahan
700 ml air
200 ml santan pekat
150 gms gula
40 gms tepung jagung
1 1/2 sudu makan serbuk agar agar
Bahan sos
400 ml air
100 gms gula pasir
60 gms dried cranberries
1 kuntum bunga cengkih
1 uncang teh
1 sudu makan tepung jagung + 2 sudu makan air - campur
Cara cara
- UNTUK PUDING - Campurkan air dan santan di dalam periuk.
- Masukkan tepung jagung,serbuk agar agar dan gula.
- Jerang di atas api sederhana hingga pekat. Masukkan ke dalam bekas bekas kecil dan sejukkan.
- UNTUK SOS - Jerang air bersama bunga cengkih,uncang teh,gula dang cranberries hingga menjadi pekat.
- Biarkan selama 10 minit, keluarkan uncang teh dan masukkan campuran tepung jagung dan kacau hingga pekat.
- Masukkan puding ke dalam mangkuk dan tuangkan sos keatas. Sedia untuk dinikmati.
Tuesday, December 23, 2008
Tauhu Bakar
Semalam memang pening kepala dibuatnya. Habis komputer kena virus. Sepanjang hari dok sibuk repair balik. Sekejap ok sekejap tak. Banyak kerja tertangguh. Bila kepala dah mengong, memang ler malas nak masak. Sebelum balik gi beli nasi beriani dan tauhu bakar ni. Feveret ni... Yang buat dia sedap sebab kuahnya. Ermmm sampai menjilat pinggan ler.
Sunday, December 21, 2008
Walnut Chocolate Shortcut
Resepi ambil dari Majalah. Next time kalau buat lagi kena kurangkan sedikit gula sebab agak manis. Texturenya gebu dan berderai.
Bahan bahan
150 gms gula kastor
150 gms butter
150 gms tepung naik sendiri
2 biji kuning telur
2 titis vanilla essence
100 gms coklat masakan
100 gms walnut dicincang
100 gms hazelnut (optional)
Cara cara
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C dan sediakan dulang pembakar.
- Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila,kuning telur dan tepung.
- Pukul hingga sebati. Masukkan coklat masakan yang telah dicairkan terlebih dahulu dan juga walnut cincang. Gaul sekata.
- Masukkan doh ke dalam dulang pembakar, ratakan dan tabur hazelnut di atas permukaan doh tadi.
- Bakar hingga masak.
Sup Tulang
Saturday, December 20, 2008
Nasi Goreng Cendawan
Hari ni malas betul nak masak sebab my husband hanya akan balik malam. Petang tadi masak nasi tapi tak tau nak masak lauk apa. Call my husband tanya nak dinner apa, katanya nak makan daging bakar dan tak perlu masak yg berat berat sangat. Senang cerita, saya masak nasi goreng cendawan dan makan dengan daging bakar.
Demam Orkid
Sekarang ni tengah demam orkid, dulu beli orkid yang tanam kat luar rumah. Sekarang cam minat kat orkid untuk hiasan dalam rumah pulak. Hari Ahad lepas beli yang putih tu, bila balik letak kat ruang tamu nampak cantik pulak.My husband cakap kalau dah rasa cantik kenapa beli satu jer? Hah.... biar betul dia ni. Hari tu masa beli dia tak cakap pulak boleh beli 2/3 ker. Sebabkan dah dapat green light, dengan bangganya hari ni pergi beli lagi 2.
Egg Benedict
Buat Egg Benedict untuk breakfast pagi tadi. Senang dan sedap. Resepi dari Zurin @ MyResepi.
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam
Cara-cara
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam
Cara-cara
- Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
- Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
- Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
- Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
Friday, December 19, 2008
Pad Thai
Pad Thai, lebih kurang cam mee goreng org org Thai. Saya jumpa beberapa resepi tapi cuba resepi yang agak ringkas dan bahan bahan yg ada saja. Rasanya..... oklah.
Bahan bahan
200 gms mee Thai ( ada dijual dipasaraya - bhgn kering) - rendam hingga lembut
1 keping tauhu - digoreng dan dihiris nipis
1 sudu makan udang kering - digoreng
1 sudu makan lobak jeruk - dihiris halus
2 sudu makan daun kucai yang dipotong lebih kurang 2 cm
2 ulas bawang merah - dimayang halus
20 gms taugeh
2o ml air asam jawa
1 sudu makan gula kabung
1 sudu makan kicap sotong
1 sudu makan serbuk cili Thai
1 biji telur
Sedikit kacang goreng untuk hiasan
Garam secukup rasa
Cara Cara
Bahan bahan
200 gms mee Thai ( ada dijual dipasaraya - bhgn kering) - rendam hingga lembut
1 keping tauhu - digoreng dan dihiris nipis
1 sudu makan udang kering - digoreng
1 sudu makan lobak jeruk - dihiris halus
2 sudu makan daun kucai yang dipotong lebih kurang 2 cm
2 ulas bawang merah - dimayang halus
20 gms taugeh
2o ml air asam jawa
1 sudu makan gula kabung
1 sudu makan kicap sotong
1 sudu makan serbuk cili Thai
1 biji telur
Sedikit kacang goreng untuk hiasan
Garam secukup rasa
Cara Cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan udang,lobak jeruk dan tauhu. Goreng seketika.
- Kemudian masukkan mee Thai, air asam yg telah dicampur dengan gula kabung dan sedikit garam.
- Goreng buat seketika, masukkan telur yg telah dipukul sedikit, udang kering,daun kucai,taugeh,kicap sotong dan serbuk cili.
- Gaul rata dan masak hingga agak kering.
- Semasa menghidang bolehlah ditabur dengan kacang tumbuk dan limau nipis.
Mai Pakat Pakat Makan Budu
Rahsia Budu Terbongkar
Contributed by zulkifleesdk on Tuesday, November 14 @ 00:00:00 MYT
Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif sep erti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea cirit (diarrhoea)] , penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain sep erti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.
Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.
Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) sep erti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research..
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.
Contributed by zulkifleesdk on Tuesday, November 14 @ 00:00:00 MYT
Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif sep erti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea cirit (diarrhoea)] , penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain sep erti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.
Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.
Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) sep erti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research..
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.
Thursday, December 18, 2008
Choc Egg Pudding
Resepi dari Kak Fida dari MyResepi. Memang senang nak buat dan bahannya tak susah. Sebelum ni nampak kat rumah Hana dan baca komennya pasal serbuk koko, so saya kurangkan 1 sudu makan serbuk koko.
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
250 ml susu segar
2 sb serbuk koko
3 sb gula halus
2 biji telur
mangkuk puding yg kecil2 atau ramekin
Cara-cara
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
250 ml susu segar
2 sb serbuk koko
3 sb gula halus
2 biji telur
mangkuk puding yg kecil2 atau ramekin
Cara-cara
- Panaskan kukusan.
- Satukan susu,koko,gula dan telur di dalam sebuah mangkuk dan dikacau hingga gula larut.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk puding yang kecil 3/4 penuh.
- Tutup mangkuk berisi puding dengan aluminium foil.
- Kukus selama 20 min atau hingga masak.
- Puding siap untuk disajikan.Sedap juga dihidangkan dgn ice-cream vanilla jika suka.
***Dalam cara2 step 4,klau tk tutup dgn alum foil pun boleh jugak tapi penutup kukusan hendaklah dibalut dgn kain.Puding ini jenis yang lembut,tak sesuai dibubuh dlm bekas yg besar kerana tk boleh dipotong.
Asam Pedas Kepala Ikan Tenggiri
Ketam Masak Lemak Kuning
Buah Nona
Sebenarnya takde gambar makanan yg nak ditunjukkan. Cerita menarik pun takde sebab kebelakangan ni memang hectic sikit. Byk kerja sgt, jadi bila balik rumah rasa cam nak baring jer. Hari selasa lepas pergi pasar kat Seksyen 6 Shah Alam, nampak buah ni nona ni, sebelum ni tak terfikir nak beli tapi hari tu mimpi apa ntah, saya beli 2 biji. Penjual tu kata belum cukup masak, kena tunggu sehari 2 lagi. Sebabkan sibuk, saya hampir terlupa. Jasi semalam saya tengok buah ni dah masak dan rasanya manis. Isinya macam buah durian belanda tetapi rasanya totally different. Not bad.
Sunday, December 14, 2008
Chocolate Moist Cake
Hari ni terlebih Vitamin R. Petang tadi keluar gi Selangor Ria kat Stadium Shah Alam walaupun hujan. Entahlah hari ni mood my husband baik sikit, walaupun hujan nak pulak dia pegi, kalau tak, panas terik pun belum tentu. Takde byk benda pun kat Selangor Ria tapi kalau nak jalan jalan dalam hujan ok ler.... Pusing pusing lepas tu balik, cuma beli pokok kaduk. Nanti saya ambil gambar pokok kaduk untuk tatapan sesiapa yang tak pernah tengok pokok kaduk. Dinner malam ni cuma buat nasi goreng atas permintaan my husband. Jadi sempat buat chocolate moist cake resepi Kak Nor dari MyR. Dah pernah buat sebelum ni.
Dalca Ayam
Mula mula nak makan dalca ni dengan nasi minyak, tapi my husband tak berapa suka. Jadi makan dengan nasi putih je lah. Resepi dari Majalah Nona. Seperti biasa, saya buat sebahagian saja daripada resepi asal.
Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 sudu makan rempah kari ayam - perap bersama ayam
500 gms kentang - dibelah 4
300 gms lobak merah - dipotong kecil
250 gms terung - dipotong memanjang
1/2 cawan santan pekat
8 biji tomato - dibelah 2
4 batang kacang panjang - dipotong 2 cm
2 sudu besar air asam jawa
Bahan Tumis
2 biji bawang besar
1 tangkai daun kari
3 biji lada merah - dibelah 2
3 tangkai lada hijau - dipotong memanjang
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Bahan Dhal
250 gms dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan tos
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
3 sudu teh halia kisar
7 cawan air
6 cm kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 sudu teh serbuk kunyit
Cara-cara
Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 sudu makan rempah kari ayam - perap bersama ayam
500 gms kentang - dibelah 4
300 gms lobak merah - dipotong kecil
250 gms terung - dipotong memanjang
1/2 cawan santan pekat
8 biji tomato - dibelah 2
4 batang kacang panjang - dipotong 2 cm
2 sudu besar air asam jawa
Bahan Tumis
2 biji bawang besar
1 tangkai daun kari
3 biji lada merah - dibelah 2
3 tangkai lada hijau - dipotong memanjang
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Bahan Dhal
250 gms dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan tos
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
3 sudu teh halia kisar
7 cawan air
6 cm kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 sudu teh serbuk kunyit
Cara-cara
- Panaskan periuk dan tumis bahan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan semua bahan dhal ke dalam periuk dan masak selama lebih kurang 20 minit.
- Masukkan ayam yang telah diperap,lobak merah dan kentang. Tutup periuk dan biarkan ia mendidih, kacau dan masak lagi lebih kurang 10 minit.
- Apabila lobak dan kentang telah empuk, masukkan terung dan kacang panjang.
- Kemudian masukkan santan, asam jawa dan garam secukup rasa. Masak seketika.
- Masukkan tomato dan biarkan kira kira 2 minit dan bolehlah ditutup api.
Ayam Goreng Berempah
Menu hari ni semua berasaskan ayam. Resepi saya ambil dari Majalah Keluarga. Resepi asal menggunakan 1.5 kg ayam, tetapi memandangkan saya berdua jer, jadi saya kecilkan amount semua bahan. Tetapi saya akan beri resepi asal.
Bahan bahan
1.5 kg ayam - dipotong ikut citarasa sendiri
50 gms jintan manis
50 gms jintan putih
50 gms ketumbar
30 gms cili serbuk
10 gms lada putih
10 gms lada hitam
20 gms kunyit
10 gms garam
10 gms gula
100 gms bawang merah - ditumbuk halus
100 gms bawang putih - ditumbuk halus
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Campurkan semua bahan diatas dan perap semalaman. Goreng ayam hingga masak.
Saturday, December 13, 2008
Udang Masam Manis Borneo
Ikan Keli Bakar
Ketupat Palas
Hahaha....jangan ditanya ketupat jantan,betina atau aww aww. Firts time cuba balut ketupat palas tanpa ada cikgu. Itulah, dari dulu tak mau belajar, bila dah tua tua baru terkial kial. Masa beli daun palas semalam, my husband tersengih jer tengok saya. Mesti dalam hati dia cakap, betul ker dia ni nak buat ketupat.
Friday, December 12, 2008
Keretaku di"cium" lagi
Rasa rasanya keretaku ini memang nak kena mandi bunga 7 jenis dan air dari 7 telaga agaknya. Hari tu dah dicium sedikit, tapi hari ni memang dapat french kiss lagi. Minggu ni memang sibuk sebab byk sangat cuti, jadi byk kerja yg bertangguh.Adoiiii pagi pagi lagi ada mamat naik proton perdana sudah mencium pipi kereta kecilku itu.Ahhhh.......habis moodku sepanjang hari ni, tapi biasalah my husband cool jer. Mula mula nak buat police report, tetapi memandangkan dia nak settle kat luar jer, so my husband setuju sebab malas nak panjang panjangkan cerita. Alahai keretaku sudah cacat................. ( nak upload gambar tapi adapter ada problem lak).
Thursday, December 11, 2008
Sotong Goreng Celery
Tak tau nak masak apa ngan sotong yg ada 3 ekor lagi kat dalam esbok. Belek belek majalah, ada satu resepi simple jadi saya pun cubalah.
Bahan bahan
3 ekor sotong - dipotong kecil
1 batang celery - dipotong kecil
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
Garam dan gula
1 keping asam
Cara-cara
Bahan bahan
3 ekor sotong - dipotong kecil
1 batang celery - dipotong kecil
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
Garam dan gula
1 keping asam
Cara-cara
- Bawang merah,putih,cili merah,hijau dan serai di mayang halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dimayang hingga wangi.
- Masukkan sos tiram,kicap cair garam,gula dan asam keping.
- Masukkan sotong dan celery. Gaul sekata. Biarkan seketika dan jgn terlalu lama kerana sotong akan liat.
Cream Puff
Buat untuk minu ptg tadi. Percubaan pertama,byk yg perlu diperbaiki lagi. Resepi dari Yani@MyR.
Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur
Cara-cara
Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur
Cara-cara
- Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
- Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
- Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
- Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
- Masukkan telur, kacau cepat-cepat.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang .
- Anggaran diameternya ialah 5cm.
- Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
- Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit.
- Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
Tuesday, December 9, 2008
Sambal Kentang
Resepi dari Rahman bestari @ MyR. Sedap walaupun makan begitu saja. Sebabkan saya terlalu"rajin" jadi saya nak copy paste jer...
Bahan bahan
5-7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 - 2 inci belacan - ditumbuk
50gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
1 buku kiub ayam maggi / knorr
3 sudu makan cili giling
minyak masak untuk menggoreng dan menumis
serbuk perasa (kalau perlu)
Cara-cara
Bahan bahan
5-7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 - 2 inci belacan - ditumbuk
50gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
1 buku kiub ayam maggi / knorr
3 sudu makan cili giling
minyak masak untuk menggoreng dan menumis
serbuk perasa (kalau perlu)
Cara-cara
- Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang. - Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
- Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil. - Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.
Kerabu Mangga
Saturday, December 6, 2008
Roti Nasi
Akhirnya berjaya juga membuat roti nasi ni. Bukannya apa, byk sangat waiting list sampai tak tau mana nak buat dulu. Resepi dari Onigiri@MyR. Memang gebu roti ni dan my husband pun cakap sedap, tambahan bila celup dalam air kopi sambil tengok tv.
Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
Cara-cara
Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
Cara-cara
- Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
- Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. - Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
kemudian terap doh memanjang dan lipat 3, letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit. - Keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.