Saturday, January 3, 2009
Laksam
Tag dari Kak Ina KL
Dah agak lama dapat tag dari Kak Ina, sorry ler sebab lambat sikit buat tag ni. Hahahaha..... bukan apa, saya ni kadang kala main campak jer dalam handbag. Bila nak cari apa apa baru terkial kial. My husband selalu bising sebab katanya kalau gajah boleh masuk dalam tu, dah lama dia kat dalam pun you tak perasan. Kadang kala segala macam resit pun ada kat dalam tu. Jadi nak enterprem kena la make up sikit kan....
Jenama purse GIOSSARDI ( ye ker ), regenya RM 79.90.
Saya memang sukakan barang yg warna hitam, so byk brg kepunyaan saya berwarna hitam.
Jenama purse GIOSSARDI ( ye ker ), regenya RM 79.90.
Malasssssssssnya.....
Saya sampai rumah lebih kurang pukul 2.30 pm, cuaca masih suram lagi. Ermmmm dah hampir ptg pun masih berkabus lagi, ramai penghuni yg masih bermalas malasan dalam rumah agaknya.

Siakap Sweet & Sour
Friday, January 2, 2009
Camera Baru
Thursday, January 1, 2009
Marble Chocolate Cheesecake
Sos Lada Hitam & Potato Wedges
Resepi sos lada hitam dari acik yarn @ MyR.
Bahan-bahan
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby)
Cara-cara
- Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang .
- Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau.
- Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
- Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
- Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau .Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa .
- Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
- Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
Ayam Goreng Madu Berempah
Bahan bahan
2 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan cili kering kisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu makan kicap manis
2 sudu makan madu
2 sudu makan sos tomato
Garam secukupnya
100 ml air - ikut pekat yg disukai
Cara-cara
- Tumbuk halus bawang merag,putih dan halia. Campurkan serbuk kunyit dan serbuk kari bersama sedikit garam.
- Perapkan bahan diatas dengan ayam selama 30 minit.
- Goreng ayam hingga masak dan ketepikan.
- Ambil bahan perapan tadi dan tumis bersama sama dengan cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato,kicap dan air. Gaulkan hingga mesra.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan perasan. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.
Kacang Panjang Goreng bersama Pedal Ayam
Subscribe to:
Posts
(
Atom
)