![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghBva1KHpX1PZ-r0eUuJtwl5pJ1Z6J5SObUxVSDyPm7tnsswpER26c_tZ_vxOGGRFNOCCx_SBG_uJTBSmRE_K6P6pxsmPaeTmtICm1mmUVBLY1EvCPy8bKqeZ1iNuM3ztp6UBMicOeM7w/s400/Cencaru+Rebus.jpg)
Bahan bahan
2 ekor cencaru yang bersaiz kecil
1 biji tomato
2 biji cili merah
2 biji cili padi
1 biji bawang besar
Garam
Air asam jawa
Belacan
Air secukupnya
Cara cara
- Rebus atau kukus ikan hingga masak.
- Dadukan bawang besar, tomato, cili merah dan cili padi. Masukkan ke dalam mangkuk.
- Gaulkan dengan garam, belacan dan air asam jawa. Tambahkan air jika perlu.
- Letakkan ikan di dalam serving plate, tuangkan air asam tomato tadi keatasnya.
- Siap untuk dinikmati dengan sepinggan nasi panas.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPrQiuap1gKfOy8BuU_tsKtH4r5feIQzqjNuHFY5all_djZ-_du9HgybaObXGQ443sOxoZH2A01s67ndp6O4cp78l8FEI7fH4y_PKAlJ7e6DYRx0y5gsMChNKnitosNkcfjdL243R0Nhk/s400/Cencaru+Rebus1.jpg)
No comments :
Post a Comment