Salam dan Selamat Pagi
Ermmmm dah lama tak buat kerabu.Ya ke dah lama? Tiba tiba tekak terasa macam nak makan kerabu yang pedas dan masam. Mula mula ingat nak buat kerabu Pucuk Paku dengan kerang tapi rasa macam malas pulak nak kopek kerang. Kebetulan sehari sebelum tu, saya ada bakar daging sebab my husband teringin nak makan daging bakar.
Since masih ada baki, lebih baik saya habiskan dulu daging bakar ni kan. So terjadilah Kerabu Daging yang dicampur dengan apa yang ada di dapur saya.
KERABU DAGING
Bahan bahan
Daging yang telah dibakar/panggang - hiris nipis
1 labu bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - hancurkan sedikit
Daun ketumbar - dihiris halus
Daun Pudina - dihiris halus
3 biji cili padi - dihiris halus
Sedikit kicap sotong
Sedikit gula
1 biji limau nipis
1 biji tomato - dibelah saiz yang sesuai
Cara cara
1. Masukkan semua bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk. Gaul sekata, perasakan dan sesuaikan rasa dengan gula, kicap sotong dan perahan limau nipis.
2. Biarkan seketika biar semua bahan mesra sebelum dinikmati.
10 comments :
nampak sedap je kerabu daging yg juicy tu.... dah buat kita kecur pulak pagi2 ni... hehe..
Madiha,
hehehehehe...saya yang tengok gambar pun terasa kecur air liur sendiri.
hari tue kerabu mangga now kerabu daging plak
haiyooo 2 helai handkerchif x cukup nak lap ayaq lioq meleleh ni kaka...makan ngan nasik hangat2 ni perhhhhh terbaekkkk
Subhanallah...nk fengsan tgk... kecurrrrrr
sedapnya kerabu daging...
saya pun terliur juga nih he..he...
Akak suka ratah mcm tu je...sedap
dalam beberapa hari ni asyik dok mengidam nak makan kerabu daging, tup tup ada orang dah bagi resipi kat sini..yesss..pucuk dicita ulam mendatang... thank you.
sedapnya ratah mcm tu je..
sy pernah buat sekali tp sygnya sy sorang je yg suka makanya xdelah buat lagi lepas tu hehehe...
nampak menyelerakan la kak..buah apa kt blakang tue..
Sedapnya kerabu daging!
Post a Comment