Monday, September 18, 2017

Matcha Pudding



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Eh tiba tiba timbul entah dari mana kan. Memang betul betul lama blog ni tidak berpenghuni. Tuan rumah memang lama sungguh tenggelam di lautan dalam. Apatah lagi sekarang memang jarang sangat memasak atau mencuba resepi baru. Kadang kala ada juga rasa nak update blog tapi entahlah, tak tau kemana hilangnya rasa excited nak update blog seperti dulu.

Dua minggu lepas bila encik suami tiba tiba cakap saya dah lama tak buat kek, mungkin dia teringat dulu pantang ada masa mulalah tangan rasa gatal je nak membaking. Bila sesekali nak buat kek, puas mencari di mana semua peralatan yang diperlukan. Dah lupa letak dimana.

Semalam tiba tiba rasa gatal tangan nak buat something, kebetulan saya baru beli serbuk green tea / matcha powder. Selalunya saya buat Green Tea Latte di rumah kerana boleh kawal kemanisan mengikut kemahuan sendiri. So semalam saya buat Matcha pudding.



MATCHA PUDDING

300 ml susu segar
1 sudu besar serbuk matcha
4 sudu besar madu
1/2 sudu besar serbuk agar agar
1 sudu besar air panas

Cara cara
1. Campurkan serbuk matcha dengan air panas dan kacau hingga sebati.
2. Panaskan susu tetapi jangan sampai mendidih, sekadar untuk melarutkan serbuk agar agar. Masukkan serbuk agar agar dan kacau hingga larut. kemudian matikan api.
3. Tuang campuran matcha dan madu kedalam susu dan kacau hingga sebati.
4. Sediakan ramekin @ bekas kaca yang sesuai, tuang dan biarkan sehingga sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk.

## Boleh gantikan madu dengan gula pasir jika suka.



10 comments :

sudipVSsenduk said...

Yummm!
entah bila la mood memasak sVs nak muncul :(

hazila said...

I pun tenggelam timbul je ni. Timbul sesaat tapi tenggelam tak terkira lamanya.

Rohah said...

Assalam kak..ramai yg dahbtenggelam lama timbul sekali sekala..kikii

Saya pun camtujuga..haruu..😅

Teruja jap nmpk puding hijau2 kat sini

ركن الامثل said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة تنظيف بالدمام

ركن الامثل said...
This comment has been removed by a blog administrator.
عبده العمراوى said...



شركة رش مبيدات بالجبيل
شركة عزل اسطح بالهفوف

شركة رواد الحرمين said...


شركه عزل فوم بالدمام


شركه تنظيف منازل بالدمام

Susan said...

Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!! Every router and modem has login credentials and a default IP address that allows you to access the settings. 192.168.l.254 is one such IP address used to access settings of routers like TP-Link, 2Wire, ADSL routers, 3Corn routers and Westel ADSL moderns to name a few.

Unknown said...

takipçi satın al
instagram takipçi satın al
https://www.takipcikenti.com

MATINA said...


I was diagnosed as HEPATITIS B carrier in 2013 with fibrosis of the
liver already present. I started on antiviral medications which
reduced the viral load initially. After a couple of years the virus
became resistant. I started on HEPATITIS B Herbal treatment from
ULTIMATE LIFE CLINIC there website is www.ultimatelifeclinic. com) in March, 2020. Their
treatment totally reversed the virus. I did another blood test after
the 6 months long treatment and tested negative to the virus. Amazing
treatment! This treatment is a breakthrough for all HBV carriers.