Wednesday, September 12, 2012

Vadai


 Salam dan Selamat Pagi semua....


Teruk dapur saya berhabuk ye... Maaf sebab hampir seminggu blog tiada entry baru. Confirm dah jemu asyik tengok rendang ayam tu kan. Masih dengan alasan yang lama dan lapuk tu.... Kalau saya saya cakap saya sibuk, nanti orang lain kata, macam la dia seorang saja yang sibuk. Tapi itulah realiti kehidupan.......

Berbalik pada entry kali ini, saya nak tayang gambar kuih Vadai yang agak terkenal sebagai salah satu "street food" yang agak popular dikalangan masyarakat Malaysia. Walaupun ia "milik" masyarakat India, tetapi ia menjadi kegemaran kaum Melayu dan Cina juga.

Kalau dulu dulu, hanya kaum India yang menjual kuih ini tapi sekarang sudah ramai kaum Melayu yang membuat dan menjualnya.


Saya selalu juga membeli kuih ini, tetapi kebanyakan penjual mengisar kacang dal dan bahan bahan lain hingga semua hancur. Ini menyebabkan hilang keenakan merasai bawang, cili dan daun kari dan kacang dal yang masih berbutir.Sesekali bila tergigit cili dan jintan manis, terasa lagi nikmatnya.....



Agak tricky bila proses mengepal, membulatkan, meleperkan dan menggoreng kuih vadai kerana ia sedikit berderai. Jadi akan ada beberapa biji yang tidak sempurna kejadiannya.




Jemput jamu mata dulu ye....


Bahan-bahan:

250g dhall, rendam selama 6 jam
2-4 bawang kecil, dihiris nipis
2 cm halia, dtumbuk halus
2 cili hijau besar, dihiris mipis
4 cili kering, dihiris nipis
1 tsp jintan manis, ditumbuk kasar
Beberapa helai daun ketumbar, dihiris
Beberapa helau daun kari, dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Method:
1. Tapiskan dhall, kisar 3/4 dari dhall hingga halus. Jika sukar mengisar dhall tanpa air, masukkan sedikit air. Selepas dikisar, tapis supaya tidak banyak air yang tinggal.
2. Masukkan dhall yang telah dikisar ke dalam mangkuk.
3. Campurkan semua bahan lain ke dalam mangkuk tadi kecuali minyak. Gaul sebati.
4. Panaskan minyak, bentukkan doh tadi menjadi "flat patties" dan goreng hingga menjadi golden brown.
5. Angkat dan toskan.



Wednesday, September 5, 2012

Rendang Pedas Ayam Kampung



Salam dan Selamat Pagi...

Aduhaiiii batuk ni tak mau hilang, segala macam ubat moden dan tradisional dah cuba tapi belum menampakkan yang ia akan baik. 

Hari sabtu lepas kami ke pasar mencari bahan basah untuk kegunaan selama seminggu. Sehari dua hanya masak yang simple dan biasa biasa saja. Semalam my husband request nak makan rendang ayam, mungkin tak puas makan masa hari raya dulu. Bila balik Perlis, kebanyakan saudara mara sebelah sana lebih kepada menyediakan gulai daging, sebab ia lebih sedap digandingkan dengan ketupat daun palas.

Saya pula lebih kepada ketupat nasi dan tentunya rendang ayam paling sesuai dengan selera saya.


Selain dari bahan basah lain seperti ikan, ketam dan sotong, saya beli juga seekor ayam kampung. Masa tu terfikir samada nak buat rendang ayam atau pun gulai ayam. Since my husband dah request nak makan rendang, so delamatlah ayam tu menjadi rendang......



Personally saya lebih sukakan ayam kampung masak rendang berbanding ayam biasa sebab isinya lebih kenyal dan sesuai untuk masakan yang mangambil masa yang agak lama untuk merenehnya. Tidaklah isinya hancur bila agak lama dimasak.


Sila jamu mata dulu ye,


Resepi boleh check di sini


Sunday, September 2, 2012

Jeruk Pedas Buah Sentul @ Stoi



Buah Sentul @ Stoi


Salam di hujung minggu...

Bagaimana agaknya kawan kawan menghabiskan cuti hujung minggu yang agak panjang sempena Hari Kemerdekaan? Mesti sibuk menyusun rumah terbuka yang perlu dihadiri. Saya dan suami pula masih batuk dan selsema yang belum sembuh, dah hampir 2 minggu, dah macam macam ubat yang diambil tapi batuk masih tak mahu hilang.

Jadi mood nak kemana mana pun hilang sebab tension dengan batuk dan hidung yang asyik berair je. Lagipun kalau hujung minggu di bulan Syawal ni kesesakan lalu lintas pun agak kronik sebab ramai orang buat majlis rumah terbuka. Jadi kalau tiada yang penting, lebih baik kami duduk di rumah saja...



Pertama kali saya rasa jeruk pedas buah sentul @ stoi ni masa bulan puasa yang baru lepas. My husband ke sebuah restoren di Shah Alam dan bila balik dia cakap dia belikan something yang saya mesti suka. Ingatkan apa, rupa rupanya jeruk pedas buah sentul. Memang sedap, tak puas makan so saya cakap pada suami saya, esok kalau ada belikan saya lagi. Tapi takde rezeki, sekali tu saja yang dapat dibeli sebab lepas tu memang takda dijual lagi.


So masa kami balik berhari raya ke Perlis, tempat yang tak pernah lepaskan peluang tentunya Padang Besar. Kebetulan nampak orang jual buah sentul ni tapi saiznya agak besar. 3 biji sudah lebih dari sekilo. Saya cuma beli sekilo dan bila balik Shah Alam, kami demam dan saya malas nak buat jeruk. Baru 3 hari lepas saya gagahkan juga membuatnya bila nampak buah dan makin menjadi lembik, takut pulak akhirnya masuk bakul sampah.

Ini pertama kali saya buat Jeruk Pedas Buah Sentul, so rasanya tak dapat menyamai yang saya makan tempohari.


Resepi Jeruk Pedas Buah Sentul ni saya ambil dari blog Kak Hanieliza. Nanti saya akan updatekan resepinya.

Bahan Bahan ( sesuaikan mengikut selera )
Buah Sentul @ Stoi
Garam
Gula
Air
Cili kering yang dimesin

Cara cara
1. Kupas kulit buah sentul, potong kecil, cuci dan toskan.
2.Rendam dalam air garam hingga buah tenggelam selama 1 malam.
3. Toskan hingga kering.
4. Masak air, gula dan cili mesin hingga mendidih, kemudian sejukkan.
5. Masukkan buah yang telah ditoskan tadi dan rendam 1 malam lagi.
6. Boleh dinikmati.


Monday, August 27, 2012

Putu Perak


Salam dan Selamat Hari Raya Aidilfitri....
( walau dah seminggu kita berhari raya )

Punyalah beraya sampai demam. Saya dah mula demam, batuk dan hidung berair sejak hari khamis lagi, sementara my husband pulak berjangkit bila sampai Shah Alam pada hari sabtu. So sabtu dan ahad kami berdua asyik melingkar saja sebab habis seluruh badan sakit dan lemah sangat. Walau ada jemputan rumah terbuka berdekatan, tak mampu nak bertandang, segan pulak sebab batuk dan suara yang hampir hilang.

Saya pulang beraya di Pahang pada pagi Jumaat, keluar rumah seawal pukul 4.30 pagi dan singgah solat subuh di Hentian Lanchang. Punyalah ramai manusia yang berhenti, ingatkan hanya segenlintir saja yang keluar awal macam kami. Yang paling seksa bab nak tunggu giliran ke bilik air....

Petang hari raya pertama kami dah balik ke Shah Alam semula kerana keesokan harinya kami akan bergerak ke Perlis pula. Jangan ingat hari raya highway tak sesak, ada sesetengah tempat boleh tahan sesaknya terutama hentian sebelah dan R&R. Kami keluar dari Shah Alam pukul 7.30 pagi dan sampai ke Perlis lebih kurang pukul 4 ptg.

Bila dah balik Perlis, selain pergi beraya ke rumah saudara mara tak sah kalau tak pergi cuci mata ke tempat tempat yang selalu saya singgah seperti Kuala Perlis untuk makan laksa dan cucur ketam, Kuala Sungai Baru untuk cari ikan kering dan belacan dan Padang Besar, apalagi untuk cuci mata dan cuci poket sikit sikit....

Masa bulan puasa, hilang lah sekilo dua, tapi bila dah seminggu raya bertambah 5, 6 kilo lagi.....



Since takde gambar raya sebab saya malas sungguh nak bergambar, so saya letak gambar kuih Putu Perak yang saya beli masa singgah di R&R Ulu Bernam. Sudah beberapa kali teringin nak rasa Putu Perak ni, so bila ternampak ada orang jual di R&R tu, terus beli 3 pcs. Rasanya lebih kurang sama dengan putu bambu dan putu piring cuma Putu Perak tidak disertakan dengan gula merah/perang dan kelapa parut diletakkan di dalam putu itu sendiri.


Thursday, August 16, 2012

Tumpang Bangga......


Salam senua,


Hari ini dan mungkin sampai lepas raya tak akan ada entry berkaitan makanan. Hari ini masih bekerja, walau suasana dah mula lenggang. Tapi kebanyakan shopping complex kat Shah Alam penuh sesak dengan orang ramai yang ingin membeli belah di saat saat akhir.

Since tiada gambar masakan, saja saya letak entry berkaitan sepupu suami saya yang ada di dalam surat khabar Berita Harian hari ini. Pertama kali bertemu semasa beliau berumur 3 tahun, memang seorang yang pemalu dari kecil even sampai sekarang. Tidak banyak bercakap, tetapi suka tersenyum. Seorang kakaknya masih di Mesir, menyambung pelajaran dalam bidang perubatan.

So, kita tumpang berbangga je lah....


Tuesday, August 14, 2012

Sira Labu


Salam semua,


Pagi ini jalan dah semakin lengang, boleh melenggang kangkung datang kerja. Kalau tidak, rasa macam nak hentak kepala kat stereng kereta sebab sesak dan orang lain asyik nak potong queue.

Ok, hari ni saya buat tayangan Sira Labu yang saya buat semalam. Weekend lepas masa jalan jalan kat bazaar Ramadhan, ternampak sira pisang, nekbat dan yang seangkatan dengannya. Terasa rasa kat tekak  tapi tak beli pun.

Semalam, sebelum balik kerja saya singgah beli labu sebiji sebab terasa macam nak buat sira labu ataupun pengat labu. Yang mana datang dulu la kan...


Bahan bahan
1/2 biji labu - potong ikut segmenya dan kupas kulit. Rendam dalam air kapur lebih kurang 1 1/2 jam atau lebih.
2 helai daun pandan
1 genggam gula pasir
1 ketul gula melaka
1 cawan air
Beberapa biji bunga cengkih

Cara cara
1. Letakkan daun pandan di bahagian bawah/dasar periuk. Susun labu sambil taburkan gula pasir dan gula melaka.
2. Masukkan air dan bunga cengkih. Masak hingga labu lembut dan gula menjadi pekat sambil balik balikkan labu supaya sekata.
3. Tutup api bila labu sudah empuk dan gula menjadi pekat dan berkilat. Sejukkan sebelum dihidang.


Monday, August 13, 2012

Fruit Cocktail Jelly


Salam semua....

Ya ya, saya tahu. Saya memang malas sangat nak update blog kebelakangan ni. Maafkanlah ye, bukan tak masak tapi entah kenapa asyik bertangguh saja nak ambil gambar dan akhirnya terus tak jadi. Macam hari sabtu lepas, my husband request nak makan bihun sup utara. So bila dah siap semua, cuma tinggal nak susun  dan snap je. Tapi asyik cakap dalam hati sekejap lagilah baru buat.... dan akhirnya terus tak jadi.



So hari ni just letak gambar fruit cocktail jelly, kalau tidak lagilah lama tak berupdate blog ni. Maaf takde tayangan kuih raya sebab saya maintunjuk tunjuk je tahun ni....

Bahan bahan
8 gms serbuk agar agar
600 ml air
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Fruit cocktail

Cara cara
1. Masak air, gula, serbuk agar agar dan daun pandan hingga mendidih dan gula hancur. Matikan api dan keluarkan daun pandan.
2. Sediakan bekas jelly yang sesuai, masukkan fruit cocktail dan tuang larutan agar agar hingga penuh.
3. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.


Wednesday, August 8, 2012

Masak Lemak Ikan Kurau


Salam,


Actually dah tak ada idea nak makan apa untuk berbuka, sebab asyik ulang benda yang sama saja. Hari ini just nak share menu semalam, Masak Lemak Ikan Kurau dengan Timun Masak. Biasanya saya gunakan nenas, tapi kali ni nak tukar guna buah timun pula. Selalunya saya gunakan timun masak bila memasak asam pedas ikan.

Selain masak lemak, saya suka masak ikan kurau atau ikan talang masin masak kari dengan terung. Aduh tiba tiba air liur sendir yang dah kecur tambahan kalau memikirkan ada tambahan sambal belacan.



Masakan begini boleh buat saya bertambah tambah nasi....

Tuesday, August 7, 2012

Sambal Ketam Bertelur


Salam dan Selamat Pagi....


Setelah 3 hari bercuti atau lebih kepada bermalas malasan, hari ini kena mula bekerja. Keaadan pagi yang penuh sesak dengan kenderaan seolah olah masing masing tidak sabar sabar untuk memulakan hari bekerja.

Seronoknya tengok ramai yang sudah masukkan entry kuih kuih raya yang pelbagai rupa dan bentuk. Oh ya, hari tu saya agak bersemangat nak buat kuih raya semasa cuti 3 hari lepas. Ingatkan nak buat kuih raya yang simple je, tapi tahap kerajinan tak berapa tinggi dan juga tidak mendapat encouragement from the man of the house. Baru je bagi hints yang saya nak buat kuih raya, dia cakap " kenapa nak susahkan diri you? Bukannya nak makan sangat, kalau teringin, beli je" huhuhuhu....tak memberi semangat langsung. Jadi semangat yang suam suam kuku terus merudum jatuh...



Menu berbuka semalam, saya masak Sambal ketam bertelur dan daging bakar cicah air asam kerisek.


Bahan bahan

2 ekor ketam - potong 2 dan bersihkan.
10 biji cili kering *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 batang serai *
1 inci belacan *
Garam dan gula secukupnya
1 keping asam gelugor
1 biji telur
2 sudu makan tepung ubi

Cara cara,
1. Gaulkan ketam dengan garam, kunyit dan tepung ubi. Goreng ketam hingga masak, angkat dan toskan.
2. Kisarkan semua bahan bertanda * hingga hancur.
3. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan asam gelugor, garam dan gula.
4. Kemudian masukkan telur, kacau sebati. Kemudian masukkan ketam yang telah digoreng tadi, balik balikkan supaya sambal menyaluti ketam.
5. Biarkan seketika kemudian bolehlah diangkat.

Daging Bakar bersama air asam kerisek.


Thursday, August 2, 2012

Air Sarbat



Salam,

Hari ini sudah memasuki hari 13 kita berpuasa. Makin ramai yang sudah mula menyediakan biskut raya. Agak agaknya berapa jenis biskut raya untuk tahun ini? Selain biskut moden, tentunya kuih kuih lama tidak dilupai.Kalau dulu dulu berpeluh juga kalau nak mengacau dodol atau membakar kuih baulu setiap kali nak menyambut raya kan... Tapi sekarang semua dah senang, dodol dah dibuat mengunakan mesin dan baulu boleh dibakar di dalam rumah. 

Suasana menyambut raya makin hari makin kurang meriahnya. Tetapi kanak kanak tetap ceria dan tak sabar untuk menyambut hari raya, apa tidaknya, boleh pakai baju baru dan tentunya boleh kutip duit raya....

Saya masih berfikir apa biskut yang pertama untuk saya cuba hujung minggu ini. Itupun bergantung pada tahap kerajinan.


Semalam saya menyediakan air Sarbat untuk berbuka. Kalau tidak silap saya, dulu arwah my MIL cakap air sarbat tu ialah air sirap. Sebab masa saya dengar dia cakap nak buat air sarbat, saya teruja nak tengok bagaimana rupanya air sarbat tu. Rupa rupanya air sirap.

Tapi kali ini saya gunakan air kelapa yang ditambah dengan sirap yang ready made. Selain memasukkan isi kelapa, saya juga tambahkan biji selasih dan juga buah kembang semangkuk yang telah dikembangkan terlebih dahulu. Jadi ia bukan sekadar air sirap biasa tapi memang sedap terutama selepas seharian berpuasa dalam cuaca yang panas terik.