Saturday, December 6, 2008

Sos Nasi Ayam

Entah kenapa, gambar blurr sangat. Inilah masalahnya kalau amatur yg ambil gambar. Takleh salahkan kamera, kena salahkan tuannya yg memang tak pandai. Untuk sup, saya buat sup ayam kosong jer.

Bahan untuk sos cili

3 biji cili merah
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit jus lemon
Sedikit stok ayam

Cara-cara
  • Kisar cili merah,halia dan bawang putih hingga halus.
  • Masukkan stok ayam dan jus lemon. Gaul rata. Sesuaikan rasanya.

Bahan untuk sos hitam / kicap


Lebihan cecair dari bahan perap ayam, campurkan dengan 1 senduk stok ayam/sup dipanaskan hingga mendidih.

Ayam Goreng

Bahan bahan

1/2 kg ayam
10 gms serbuk rempah lima ( Chinese 5 Spices )
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
Garam secukupnya
1 sudu makan cuka hitam

Cara cara
  • Bersihkan ayam,kemudian rebus ayam selama lebih kurang 30 minit.Ketepikan.
  • Setelah masak, angkat ayam dan rendamkan di dalam air sejuk untuk mematikan proses memasak.
  • Campurkan serbuk 5 perasa, sos tiram, kicap pekat, cuka hitam dan garam ke atas ayam tadi.
  • Goreng / bakar ayam hingga warnanya bertukar perang / masak.

Nasi Ayam

Lunch hari ni makan nasi ayam. Malas betul nak fikir apa yg nak masak, lagipun nak habiskan stok barang basah sebelum balik kg untuk cuti raya. Nasi ni masak cam biasa jer cuma tambah stok ayam, halia dan daun pandan.

Somtam

Dah beberapa kali buat somtam ni. Memang favourite saya ni, dan kalau dah start makan memang tak hengat dunia dibuatnya.My husband memang bising kalau tau saya buat somtam sebabnya makan sampai sakit sakit perut.

Friday, December 5, 2008

Spagetti


Yang ni saya guna pasta sos yang ready made. Malas sangat nak buat sos sendiri tapi tekak teringin nak makan spagetti.

Hati Masak Hitam

Resepi dari Majalah Saji. Nantilah saya letak resepi.

Wednesday, December 3, 2008

Shepherd's Pie

Sempat gak meneruskan projek yang terbengkalai sejak beberapa lama. Resepi dari member MyR-Salwahcm. Sorry, saya copy paste jer.

Bahan-bahan
#Bahan untuk Inti#

250 gram Minced beef
100 gram mushroom (kalau ada budget lebih sedap guna fresh mushroom jenis portabello, kalau susah button mushroom yg dalam tin pun ok)
1 biji bawang besar yg kaler kuning (Potong dadu)
2 sudu besar Mushroom soup (cream) brand Campbell
Boleh juga masukkan sayur2an lain spt celery, carrot atau brocoli.

#Topping#

Mashed potato
Mozarella Cheese

Cara-cara
  • Goreng bawang sampai agak layu.
  • Masukkan cendawan (step ni kalau guna cendawan fresh) kalau tak skip ke step seterusnya.
  • Masukkan minced beef, goring agak2 nak kering..
  • Masukkan krim mushroom, kalau daging tu liat tambah air sikit, masak sampai jadi pekat and agak kering.
  • Masukkan cendawan dan sayuran2an lain. Perisakan. Tapi biasanya tak perlu letak garam sebab cream mushroom tu dah masin. Ketepikan..
  • Letak inti dekat base loyang ke corningware ke atau bekas aluminium foil cam yg saya guna tu pun ok.
  • Letak mashed potato , taburkan mozzarella cheese .Bakar dlm oven atau microwave untuk keringkan kentang dan cair kan cheese.

Ayam Masak Merah

Ini lauk lawan dengan Nasi Tomato. Ingat nak masak Ayam Seri Inai dari Majalah Saji, tapi takde stok santan pulak. Jadi yang senang jer lah.

Nasi Tomato


Malam ni masak simple jer, nasi tomato dan ayam masak merah. Tak tau nak makan apa malam ni, itu yang terfikir untuk masak ni. Mula mula ingat nak masak nasi ayam, tapi renyah pulak.

Persimmon aka Pisang Kaki

Dulu masa pertama kali nampak buah ni, ingatkan species buah tomato. Lepas tu dapat tau namanya pisang kaki. Ermmm....takde ropa pun cam pisang apatah lagi cam kaki. So tak pernah beli sebab takut nanti tak lalu nak makan pulak. Tapi keinginan nak tau camne rasanya, saya pun beli dan sedap rupanya. Itulah org dah kata, dont judge a book by its cover. Explore... and you will know the beauty of life.