Tuesday, July 8, 2008

Acar Ikan Talang Masin

Resepi dari Majalah RASA. First time cuba, rasanya not bad cuma kalau makan keesokan harinya mungkin lebih terasa.

Bahan bahan

3 keping isi ikan talang masin - dipotong kecil
2 sudu makan cili kisar
3 biji bawang - dibelah 4
2 ulas bawang putih - dibelah 2
4 biji cili padi - dihiris
2 cm halia - dihiris
1 sudu makan cuka
1 sudu teh serbuk kunyit
Gula secukup rasa
Bahan perasa

Cara cara
  1. Panaskan minyak dan goreng isi ikan hingga garing. Ketepikan.
  2. Tumis halia, cili padi hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk kunyit, bahan perasa dan gula secukupnya.
  4. Masukkan bawang merah, bawang putih dan kacau hingga naik bau. Masukkan cuka.
  5. Akhir sekali masukkan ikan masin tadi. Gaul sebati dan bolehlah diangkat.

No comments :