Bahan bahan
100 gm air suam
73 gm gula
11 gm yis
306 tepung pau
20 gms vegetable shortening
60 gm air
1/2 teh sudu baking soda
1/2 teh sudu bread softener
1/2 sudu teh minyak
Cara-cara
- Campurkan air suam, yis dan gula. Biarkan seketika hingga yis naik.
- Masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekan DOH. Biarkan BM jalankan tugasnya hingga selesai.
- Keluarkan dan tumbuk doh utk membuang angin.
- Saya gunakan instant read bean paste. Bulat bulatkan, ambil doh dan masukkan inti. Tutup inti dengan doh, letakkan di atas kertas baking yg di sapu sedikit minya.
- Buat hingga doh habis, biarkan pau naik sekali ganda.
- Panaskan kukusan, bila air mendidih, masukkan kukusan yg mengandungi pau dan kukus hingga masak. Kira kira 10 minit.
- Pau memang lembut walaupun tak sama putih dan gebu seperti Chinese Pau.
4 comments :
gebussss! cantik pau !
Uish, cantiknya pau akak nih! Rasa nak ngap jer! :)
E-na,
mungkin sebab guna bread softner kot
Love,
Ok, nganga mulut luas luas dan NGAP!!!
Post a Comment