Wednesday, December 23, 2009
Garlic Mashed Potato
* 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 2 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper
* Bahan-bahan untuk gravy :
* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
* 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih
Cara-cara
1.
Russet
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
4.
Lnp
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
4 comments :
Wow both me suke..potato ngan garlic..potato ni versatile kan leh masak macam2...ermm dulu me mashed dengan peas sekali so dia jadik hijau hehehe kelmarin mashed sweet potato..so kaler oren..ermmm mungkin me obses dengan kaler..anyway thanks for the recipe..nak try
Salam Zila...wah dah lama tak buat mashed potatoes....dulu masa anak2 kecik2 ni jadi makanan fofular ni!!! Nyummy...sekali sekala kena best jugak ni!!
Q,
Betul tu. I'm also a potato person. I love eating them in what ever dish.
Kak watie,
Resepi ni sedap kak. Ambil kat MyResepi.
Post a Comment